Захариева: Заплашени сме от спиране на доставките на газ

13901
Захариева: Заплашени сме от спиране на доставките на газ
Снимка: БГНЕС

Осигуряването на безопасна енергия е основна задача. Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и критично важна по отношение на останалите отрасли на България. Това каза при откриването на Петата регионална енергийна конференция в София вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева, предаде „Фокус“.

„Енергетиката е важна за всеки един отрасъл на всяка икономика по света. Ще посоча 4 приоритета, които са важни за енергийната сигурност на страната. На първо място е доброто управление в сектор енергетика. Добро управление в държавните дружества, но и стратегическа визия в дългосрочната политика. Това е нещо, което липсва през последните години. На второ място е енергийната дезирфикация. Създадохме енергийния борд като място за конструктивен дебат за необходимите промени в сектор енергетика“, обясни Захариева. По думите й, този форум е тръгнал добре и там е постоянното място, на което да се предлагат от страна на експертите дългосрочните управленски решения.

Румъния разполага с 2.8 млрд куб/м газ в складовете си

Преди началото на зимния сезон съседна Румъния разполага с 2.8 млрд. куб/м газ в складовете. Това означава, че страната има над 1 млр...

„Надявам се енергийният борд да продължи да работи и да бъде подкрепени от всички участници в него. Енергийният борд не е панацеята и държавата не бива да се крие зад него. През годините се показа, че когато решенията се взимат набързо и на тъмно без да се обсъждат с експертите, видяхме, че това не е добрият начин. България малко е направила по отношение на газовите доставки“, допълни Захариева.

По думите й, и тази зима сме заплашени от спиране на доставките. „Успяваме все още да получаваме редовно доставки, но все пак съществува риск. Това, което България трябва да работи е свързаността й с другите държави. Енергийната ефективност е изключително важна тема и моя професионална страст. Трудно тръгва програмата в жилищния сектор, но за следващия програмен период са предвидени 300 милиона лева само за този сектор“, посочи Екатерина Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика