Автомобил с ДВГ срещу електрическа кола - чий пробег е по-евтин?

8307
Автомобил с ДВГ срещу електрическа кола - чий пробег е по-евтин?
Снимка: iStock

Глобалната ситуация на енергийния пазар е такава, че предполага неизбежно поскъпване на електроенергията. От това страдат и собствениците на електромобили, които не са пощадени от енергийната криза в същата степен, както водачите на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Въпреки това, както изчислиха експертите на портала Check24, автомобилите, работещи на „зелена" тяга, все още са по-изгодни за експлоатация, ако говорим за цената на изминат километър.

Експертите посочват и конкретни данни за Германия - 100-километровото пътуване за собствениците на електрически автомобили струва 8,53 евро, докато шофьорите на дизелови автомобили трябва да платят средно 14,28 евро, а тези на бензинови - 15,32 евро. Оказва се, че електрическа кола при преодоляване на 100 км е по-евтина от бензинов двигател с почти 7 евро и с 6 евро по-евтина от дизелова версия.

Заслужава ли си покупката на хибриден автомобил?

Само преди дни стана ясно, че властите в Германия ще спрат всички субсидии за хибридни преводни средства и ще намалят тези за електромо...

След като анализираха изчисленията на годишните разходи, експертите казаха, че въпреки високата и постоянно растяща цена на електроенергията, електрическите автомобили все още са по-евтини от колегите ки, които използват ДВГ (двигатели с вътрешно горене)

Според Check24 германско семейство, чиято електрическа кола изминава средно 10 928 км годишно, плаща 2608 евро за електричество (при цена на кВт/ч от 39 цента). Това е при условие, че автомобилът винаги се зарежда у дома, а не на обществена зарядна станция. За сравнение - при същия пробег цената на бензина е около 1674 евро на година. По този начин, при директно сравнение, семейство, управляващо превозно средство с чиста мощност, харчи 742 евро по-малко за „гориво“, отколкото семейство, използващо кола с бензинов двигател.

Колко уместна е тази информация за същата Германия, която се смята за „най-моторизираната" държава в Европа? Данни от германски източници сочат, че от 48,5 милиона официално регистрирани леки автомобили в Германия към 1 януари 2022 г. електрическите превозни средства представляват едва 1,3%. Федералната служба за автомобилен транспорт във Фленсбург съобщи, че общият брой напълно екологични коли в началото на годината е 618 460. Към 1 април 2022 г. те вече са 687 200. Plug-in хибридите също са включени като електрически превозни средства.

Продължаващите проблеми с доставките на автомобили едва ли ще позволят достигане на продажби от повече от 500 000 електрически превозни средства до края на 2022 г. Около 2,26 милиона нови коли се регистрират в Германия годишно (към 2021 г.). Ако приемем, че тази цифра ще остане същата и в бъдеще, а процентът на електрическите автомобили или ще остане същият, или ще се увеличава от година на година, тогава до 2030 г. в страната ще има 15 милиона електрически коли.

20 зарядни станции за електромобили монтираха в Бургас

20 зарядни станции за електромобили са инсталирани и вече работят в Бургас по съвместния проект между Община Бургас и Eldrive. Те се на...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com