Автомобил-смартфон ще покорява света

2414
Автомобил-смартфон ще покорява света
Снимка: Geely

Китайската корпорация Geely има намерение да покори пазарите в Западна Европа и САЩ, като зацелта създава напълно нова компания - Lynk&Co. Нейната главна клиентска аудитория ще бъдат младите и образовани хора от цял свят, които са наясно с най-новите и модерни технологии. Затова и думата Lynk не е случайно избрана – тя представлява по-ярък вариант на link (интернет-адрес), а Co съвсем не означава компания или корпорация, а далеч по-простото и разбираемо – cool (яко), което младежите обичат да ползват.

В Geely, който между другото е собственик на шведския производител Volvo, подхождат опростено и към названията на моделите си – 01, 02, 03 и т.н. По подобен начин тръгнаха и в Tesla Motors. Китайците обаче са решили да извършват целия процес – разработка, производство, притежания и обслужване на автомобилите в интернет. Няма да има дилърски центрове, а всичко ще става чрез онлайн-магазини. Самото предаване на автомобила ще става с помощта на куриерски служби, които ще доставят машината до дома на клиента. Идеята е това да се случва в деня на покупката на превозното средство. Отново с помощта на куриерска служба се извършва и неговото техническо обслужване.

Главен двигател на целия проект е вицепрезидентът на Lynk&Co - Ален Висер, бивш топ-мениджър в компаниите Volvo и GM. По думите муотказването от дилърска мрежа ще помогне на новата марка да стъпи по-бързо на световните пазари. Проблемът със сервизните центрове пък ще бъде решен с използване на мрежата на Volvo, която е доста голяма както в Европа, така и в Америка и Китай.

В Lynk&Co смятат не само да продават своите автомобили, но и да ги разпространяват по система,напомняща „каршеринг”. Това ще бъде нещо от рода на дългосрочен абонамент, като колите ще бъдат свързани с Интернет и ще „знаят” кога и къде трябва да се намират. Създаването на цифровата платформа на машините е поверено на компании като Microsoft (мултимедийни системи),  Ericsson (онлайн-сервиз) и Alibaba (онлайн-взаимодествия с клиентите).

Първият модел на китайците е кросовърът Lynk&Co 01, който бе представен на специално мероприятие в Гьотеборг. Редом с него бе показан и концептуален седан – 02, който доста прилича на Tesla Model 3. Двете машини, както и всички бъдещи автомобили на марката използват за основа платформа CMA, създадена съвместно от Volvo и Geely. Тя бе показана по-рано тази година при 2 концептуални модела на шведския производител, които ще бъдат в основата на бъдещите Volvo XC40 и S40.

Дизайнът на колите също е разработен в Гьотеборг, разкри главния стилист на Geely Group – Петер Хорбери. Специално за новата марката китайците са създадели подразделение Geely Design Europe, в което влизат студия в Гьотеборг и Барселона. Те се ръководят от младия дизайнер Андреас Нилсон, като са си разделели работата. В Испания се работи по бъдещите проекти на Geely, а в Швеция – върху направата на 01.

В компанията са категорични, че ще се опитат да избегнат един от основните проблеми, с които се сблъскват купувачите на автомобили – необходимостта от избор на допълнителни опции, които винаги води до увеличаване, често значително, на цената на колите. Затова 01, а и всички бъдещи модели на Lynk&Co, ще се предлагат с максимално оборудване и на твърде цена – както смартфоните. Клиентът ще може да избира само двигателя и трансимисия. Платформата CMA позволява използването на турбомотори с 3 цилиндъра, роботизирана скоростна кутия с 2 съединителя и допълнителен електрически двигател, както и комплект литиево-йонни батерии. Може, разбира се, да се проставят и традиционните силови агрегати, както и система за задвижване на четирите колела.

Базова за моделите ще бъде гамата от 3-цилиндрови турбомотори с обем 1,5 литра и развиващи мощност до 180 к.с. Предвидена е и възможност за поставяне на 2,0-литров двигател с 4 цилиндъра, както и хибридна версия, при която 1,5-литровият бензинов агрегат работи с електромотор, а батерията е поставена в средата на автомобила. Скоростните кутии са механична или 7-степенен автомат, а системата 4х4 използва многодискова муфа.

В оборудването на колите ще влязат най-моддерните системи за сигурност и асистенти на водача, включително адаптивен круиз-контрол и система за автоматично спиране. На по-късен етап е предвидена и функция за автономно придвижване, която ще бъде взета от Volvo.

Производството на автомобилите ще стартира през 2017 г., като пърлите продажби ще са предназначени за пазари в Китай. След това идват Европа и Америка. Плановете са за годишни продажби от 150-200 000 кросовъри по цял свят, като от тях 60 000 трябва да бъдат в Европа. А когато цялата моделна гама бъде напълнена, продажбите трябва да достигнат до 500 000 годишно.

Най-интригуващото в случая е цената. Създателите на Lynk&Co твърдят, че тя ще е съпоставима с тази на най-масовите бравндове - Volkswagen, Ford и Opel.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com