Автомобилни експерти разсеяха митовете за турбомоторите

4982
Автомобилни експерти разсеяха митовете за турбомоторите
Снимка: New Cars

Все още много шофьори, особено тези от по-старото поколение не харесват двигателите с турбокомпресор. Основната причина за негативното отношение към такива агрегати са стереотипите от миналото, според всички такива мотори имат значително по-ниска надеждност в сравнение атмосферните двигатели с вътрешно горене.

Това е причината, поради която експертите от New Cars разсеяха няколко мита за турбодвигателите. Първото, което трябва да се знае е, че модерните двигатели с компресор са станали значително по-издръжливи от своите предшественици от началото на 2000-те години. Проектирането на такива задвижващи е финализирано, като се вземат предвид всички проблеми, забелязани през десетилетията след масовото им въвеждане.

Масло 5w30: подходящо ли е за вашата кола?

Всички моторни масла се оценяват въз основа на техния вискозитет и устойчивост на температурни разлики. Важно е как се представят при е...

Сега повечето турбодвигатели са оборудвани със специална система за охлаждане на дъното на буталото и специална глава на цилиндъра. Освен това за частите на газоразпределителния механизъм се използват материали, устойчиви на високи температури. Всичко това значително увеличи ресурса на турбомоторите.

Второто погрешно схващане е за т.нар. „турбояма“ или загуба на мощност на двигателя при определени скорости. Конструкторите на водещите световни автомобилни гиганти отдавна са неутрализирали тази слабост с помощта на двоен или дори троен турбокомпресор.

Третият мит е, че компресорните двигатели се характеризират с повишен разход на гориво. Съвременните турбомотори, напротив, са с 20-40% по-икономични от атмосферните двигатели с вътрешно горене.

Четвъртата заблуда е, че агрегатите с турбо се ремонтират по-трудно. Това също не отговаря на истината – съвременните двигатели могат да бъдат ремонтирани, при това не само официалния сервиз на техния производител.

Кои са най-честите признаци за износен двигател на вашата кола?

Грижата за автомобила е ключова за пътната безопасност и дългия живот на возилото ви. Важно е да съумеете да разпознаете признаците за ...

Експертите отбелязват, че за да може турбодвигателят да работи възможно най-дълго, е важно да зареждате автомобила с висококачествено гориво, препоръчано от производителя, както и да сменяте двигателното масло по-често и да наблюдавате неговото ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com