Безопасно шофиране през зимата – практични съвети

3226
Безопасно шофиране през зимата – практични съвети
Снимка: Freepik

Сутрешното остъргване на лед вече е част от ежедневието на повечето шофьори в Европа. Скоро се очаква да завали сняг, така че условията на пътя ще стават все по-лоши. Следователно ще има повече хлъзгави участъци, с които хората зад волана ще трябва да се справят. Затова и експертите от Автомобилния клуб на Германия (AvD) припомниха как е най-безопасно да се шофира в подобни условия.

Добра видимост

Какво е важно да запомнят собствениците на автомобили през зимата

Управлението на автомобил през зимата носи определени трудности на водача и му налага допълнителна отговорност на пътя. По-долу ще ви с...

Безопасното шофиране започва още преди потеглянето на автомобила. Прозорците трябва да бъдат почистени от лед и сняг навсякъде, защото добрата видимост винаги е от съществено значение. И не забравяйте да премахнете снега от покрива и капаците. След стартиране на двигателя незабавно активирайте климатичната система. Това помага за изсушаване на въздуха в салона и по този начин намалява склонността към запотяване.

Повишено внимание

Температури под три градуса гарантират хлъзгав път. Затова шофирайте с повишено внимание и намалена скорост. Също така трябва да се поддържа повишено безопасно разстояние от останалите превозни средства. Спортният стил на шофиране не е подходящ за зимата. Ако задвижващите колела нямат достатъчно сцепление при потегляне и приплъзват, ръчните трансмисии предлагат възможност за потегляне на 2-ра предавка. Необходима е обаче чувствителна работа на педала на съединителя и газта, за да не блокира двигателят.

По време на шофиране вниманието не трябва да се фокусира изключително върху другите участници в движението. Пътната настилка също трябва да се наблюдава. Тъмните петна по пътя моге да показват заледени условия, блестящите отражения са безпогрешен знак за замръзване. Ако пътната настилка наистина се окаже гладка, важно е да запазите спокойствие, да избягвате големи движения на волана и да намалите скоростта – ако е възможно, без да натискате спирачката.

Без паника

Как да подготвим автомобила за зимата?

Зимата вече е тук, живакът на термометъра все по-често е под нулата, а това ни подсказва, че е време да стегнем колата за зимата. КАТ в...

При поднасяне на автомобила свалете крака си от педала на газта и действайте само с волана. За автомобили с ръчна скоростна кутия натиснете съединителя. По заснежените пътища движещите се автомобили често образуват снежна издатина между платната, която трябва да се преодолява при смяна на лентата. Това изисква висока концентрация и хладна глава. Преди да започне действителната смяна на лентата, най-добре е първо да увеличите леко скоростта в собствената си лента, след това да махнете крака си от газта и да оставите колата да премине в съседната лента.

В автомобил с ръчна скоростна кутия, изключете съединителя. Това разделя сцеплението между задвижването и колелата, така че гумите да могат да изградят максимална странична опора. Знайте, че на заснежен път смяната на лентата отнема значително повече време и се извършва на значително по-дълго разстояние, отколкото при мокри или сухи условия. Така че, ако трябва да смените лентата, за да вземете определен завой, направете смяната на лентата по-рано.

Зимни гуми

Основната предпоставка за всички споменати съвети за шофиране е да карате автомобил със зимни гуми. Летните гуми през зимата не само ограничават значително безопасността при шофиране, но между октомври и март може да бъдете глобени. Това ще стане, ако дълбочината на грайфера на гумата ви е под 4 мм (без значение дали е лятна или зимна).

 

Три случая, в които маслото трябва да се сменя по-рано

В инструкциите за поддръжка на всеки автомобил се дават препоръки от неговия производител за това кога да смените двигателното масло - ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com