Бъдещето на спортните автомобили според Opel: GT Concept

7297
Бъдещето на спортните автомобили според Opel: GT Concept

Студията Opel GT Concept ще отбележи своята световна премиера на  86-тото Автомобилно изложение в Женева (3-13 март 2016 година). Автомобилът с разположен зад предния мост двигател и задно предаване е директен потомък на Opel GT и студията Monza Concept пренася скулптурната стилистична философия на Opel на следващо ниво.

Студията Opel GT Concept ще следва стъпките на известния Opel Experimental GT. През 1965 година, само една година след създаването на първото по рода си дизайнерско студио на европейски автомобилен производител, Opel представя източеното и експресивно купе, оборудвано с надеждната технология на Kadett B на Автомобилното изложение във Франкфурт.  То обаче не е новаторско, само защото е първата студия представена от европейски производител. GT блести с авангардни решения като скриващи се предни светлини и е израз на изчистени и обточени форми с перфектни пропорции без излишни декоративни елементи.

Екстремни тестове на комбито на Opel Astra

Astra Sports Tourer се тества в камера за климатични изпитания, като компактния комби модел е подложен на температури от -40 дo +60 C&d...

 

GT Concept отново демонстрира пионерския дух на Opel. Ярко изразените червени предни гуми, монтирани върху колела с атрактивен дизайн на ролкови кънки, са реминисценция на мотоциклета на Opel Motoclub 500, който също е авангарден за времето си и с гордост носи двете си червени гуми през 1928 г. GT Concept обаче няма много други връзки с миналото. Такива са дългото торпедо, отсъствието на капак на багажника, двата изпускателни накрайника в средата. Самото име също е директна отправка към оригиналния GT.

Ключово иновативно решение в Opel GT Concept са големите врати с интегрирани странични прозорци, които са в основата на плавното преминаване на формите от стъкло в метални боядисани повърхности. Както водачът, така и пътникът до него имат достъп до неочаквано просторния интериор с докосване на тъчпад за електрическите врати, интегриран в червената очертаваща линия на покрива. Вратите потъват значително в предните арки на калниците, когато биват отворени. Това спестяващо място решение и патентованите закрепващи механизми позволяват постигането на голям ъгъл на отваряне – факт особено важен при паркиране в тесни пространства. Две камери монтирани зад арките на калниците осигуряват безопасен обзор при шофиране в град. Осигурените от тях изображения се показват на два монитора от лявата и дясната страна на кокпита изразявайки факта, че дните на външните огледала и слепите зони вече си отиват. Предното стъкло преминава в стъклен панорамен покрив позволяващ на пътниците да се наслаждават на шофиране подобно на това в targa със свалящ се покрив.

 

Отлични резултати за Opel в Европа и България през 2015-а

Opel постига най-добрите резултати в продажбите в Европа от 2011 г. насам с над 1,1 млн. продадени автомобила, докато в България компан...

С отварянето си, удълженият капак разкрива концепцията на задвижване на GT Concept: разположен отпред двигател зад предния мост. Центърът на тежестта следователно е нисък и изместен към геометричния център на автомобила. Opel GT Concept има мощен 1,0-литров, трицилиндров двигател с принудително турбо пълнене, базиран на ултрамодерния изцяло алуминиев двигател използван в ADAM, Corsa и Astra. Изключително ефективния високотехнологичен бензинов мотор има мощност 145 к.с. и максимален въртящ момент 205 Нм. Мощта на тази турбо машина се насочва към задния мост със самоблокиращ диференциал чрез секвенциална шестстепенна трансмисия управлявана чрез лостчета на волана. По този начин Opel GT Concept разчита на традиционното задвижване на задния мост - толкова ценено от любителите на спортните автомобили. Динамиката на двуместния модел с тегло под 1000 килограма също изразява това. То ускорява от нула до 100 км/ч за по-малко от осем секунди и има максимална скорост 215 км/ч.

Друго интересно решение на Opel GT Concept са предните светлини с интегрирани мигачи. Благодарение на ултрамодерната прожекционна технология, те светят триизмерно. Следващото поколение адаптивни изцяло LED светлини очевидно са в перфектно съответствие на тази технология. Матричната технология на Opel IntelliLux LED®, която позволява шофиране на дълги светлини без заслепяване, вече направи своя дебют в новата Astra през 2015 година и спечели наградата SAFETYBEST. В Opel GT Concept ще бъде въведена следващата стъпка в развитието на интелигентните светлинни системи. Дизайнът на предните светлини хармонизира с триизмерния дизайн на задните, правещ новия GT изразителен и през нощта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com