Dacia Duster 1,5 dCi: Второ преработено издание (тест драйв)

201237
Dacia Duster 1,5 dCi: Второ преработено издание (тест драйв)
Снимка: Любомир Асенов

Макар да имам претенциите да следя автомобилната индустрия, останах потресен от цифрата, в която се е реализирал Duster до момента: 950 000 бройки с емблемите на Dacia и Renault. За три години! Подобен успех е без аналог, а обновеният модел надгражда най-силните качества на досегашния, добавяйки освежена визия, по-силно променен интериор, допълнително оборудване, сериозно намаление на шума в купето, нови двигател и същата ниска цена. Всичко това стъпващо върху откроима визия и 4х4 от Nissan.

Старата любов ръжда не хваща. Доказателство за това е аферата между Renault и Dacia, която започва като флирт за една нощ през 60-те години на миналия век, прелъстяване и изоставяне, за да стигнеме до днешната бурна любов. Тя е толкова истинска и дълбока, че за три години Renault е вписал около половин милион Duster-а в своя счетоводен баланс. Над 450 000 са продажбите на Duster с оригиналната емблема Dacia. С други думи става въпрос за продажби на близо 1 000 000 Duster за трите години, през които буквално взриви автомобилния пазар. Лично аз не се сещам за подобен успех през последното десетилетие (ако не и две), което е безусловното доказателство за качествата на автомобила, който ви представям сега. Не ме разбирайте погрешно, Duster има своите недостатъци, но с този фейслифт те значитено са намалели, оборудването се е подобрило, дизайнът също, а цената си остава на същите нива.

 

Преди около две години попитах тогавашния шеф на „Рено Нисан България“ дали не се притеснява от появата на Great Wall Hover H5. Няма да забравя ехидната му усмивка и деликатното обяснение защо няма никакви причини за притеснение. Тогава аз също леко се подсмихвах, мислейки си, че великата китайска революция ще разтърси пазара. Е, наистина оставиха дълбока следа след появата си у нас, но Dacia Duster остава световен феномен без аналог, по който западняците буквално са луднали. И тук ще направя една кратка вметка, че най-основната притегателна сила в решението за покупка на Duster, е дизайнът. По официална информация. А само малък процент от общите покупки на модела са с базовото оборудване, основната част от продажбите са за високите ниво (попитах два пъти дали не съм разбрал погрешно, но и двата пъти ми бе отговорено отрицателно). Тези две уточнения са от изключително значение, за да се разбере най-добре посоката, предприета при оформянето на фейслифта на Duster. А аз ще добавя и 4х4 системата за задвижване на Nissan, която получавате на два пъти по-ниска цена от оригинала. Разбира се налагат се някои компромиси, но те вече не са толкова големи.

ВИЖТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЯ ОТ ТЕСТА НИ НА DACIA DUSTER

Казвал съм го преди, ще го кажа и сега: винаги съм харесвал Duster. Причината е, че това е един от най-смислените автомобили на пазара, пластмасата на който вече не мерише толкова отблъскващо при първо качване на борда, колкото беше при първото ми съприкосновение със служебния ми Logan преди години.

 

Около Duster не сияе някаква бляскава имиджова аура, но моделът привлича с няколко основни аргумента: мощен външен вид, изпитани в детески милиони километри двигатели, 4х4 задвижване от Nissan, надеждност, възможност за ползване на данъчен кредит (за някои модификации).

Към тези качества новият модел вече добовя още. Най-малко са те отвън. Предната част е обновена чрез предрадиаторна решетка с изцяло нов дизайн и нов, разположен ниско въздухоотвор, както и двойнооптични фарове с дневни светлини. Новите релси на покрива, брандирани с надписа DUSTER, подчертават SUV характера на автомобила. Летите 16-цолови Dark Metal лети джанти се поръчват допълнително. Нови, рязко очертани стопове повтарят стилните похвати от предницата. Отзад виждаме и хромиран ауспух, ново “4WD” обозначение за 4x4 версиите и нов надпис DUSTER. И това е по дизайна. Звучи малко, изглежда малко, но кой би променил драстично нещо, което клиентите харесват, доказателство за което са гонещите милион продажби?

 

Промените в интериора са много по-големи и забележими. Арматурното табло е с нов дизайн, в който централната конзола е обградена от два вертикални елемента. Приборните инструменти са нови, с променен дизайн са и седалките, а изборът на тапицерии е резширен с четири. Бутоните за управление на електрическите прозорци вече са на вратите, а не върху централната конзола. Изведени са обаче върху някакви странни панели, които, ако сте с по-дълги крака, ще ви идват точно на нивото на коленете, а това не е много удобно. Крайно дразнещ е фактът, че, подпирайки се на облегалките върху задните врати, натискаш бутона и отваряш прозореца. Това са си част от детските болести, които мога да преглътна, тъй като очаквам да има точно такива недомислици в автомобил, който гони и максимално ниска цена.

 

Най-голямата новост по отношение на оборудването е добавянето на мултимедийната и сателитна аудио-навигационна система MEDIA NAV. Тя е със 7-инчов дисплей и включва Bluetooth® свързаност и сателитна навигация. Автомобилът идва с круиз контрол и ограничител на скоростта, както и с нещо, което извади широка усмивка върху лицето ми: забележете, в екстрите фигурира и дисплей за външната температура, какъвто преди нямаше. Пластмасите продължават да чукат на кухо, но няма как те да са заменени от кожа, карбон или дърво, а базовата цена на N1 базовата версия да започва от малко над 17 000 лв.

 

Багажникът с обем 475 литра също е сред големите плюсове на модела, но безусловно най-голямото усъвършенстване е дошло при шумоизолацията. Преди около три месеца писах за Duster Adventure. Тогава ми се налагаше да се надвиквам в купето, за да си чуем приказката със спътника ми. Сега обаче всичко е коренно различно. Скокът тук е толкова впечатляващ, че през първите 100-ина километра по магистралата не спирах да повтарям едно и също нещо: намаляването за шума прави Duster коренно различен автомобил. Инженерите твърдят, че нивото на шума при 130 км/ч в новата Dacia Duster е съпоставимо с това при 90 км/ч на предишния модел. Потвърждавам. Шумът е свален с 3-4 dB, което не звучи като някаква сериозна цифра, но зебележете: понижаването на звука с 8 dB се възприема от човешкото ухо като двойно намаление на шума. Така че възприятието на това подобрение е наистина осезаемо.

ЦИФРИТЕ:

450 000 – продадените за 3 години Dacia Duster (още толкова са продадени с емблемата Renault); 210 мм – клиренсът на Duster; 29,3° - ъгъл на заход ;34,9° - ъгъл на отход; над 1 млн. – продадените двигатели 1,5 dCi през 2012; 1,6 млн. – допълнителните тестови километри, през които е преминал новия Duster; 475 л – обемът на багажника на Duster.

Голямата новост под предния капак носи логото Energy. TCe 125 е 4-цилиндров агрегат с директно впръскване на горивото, турбокомпресор и 125 к.с. Двигателят от ново поколение е с алуминиев блок и работен обем от 1198 куб. см. Максималният въртящ момент е 205 Нм, 90% от които са налични при 1500 об/мин, а всичките нютон метри са на ваше разположение от 2000 до 3000 об/мин.

Другите агрегати са познатите 1,6-литров бензинов мотор със 105 к.с, 1,6 LPG (105 к.с.) и най-продаваният агрегат на Групата – дизеловият 1,5 dCi, предлагащ се с две мощности от 90 и 110 к.с. Версията с по-малката мощност се предлага само с 4х2 задвижване, но кога друг път ще си купите толкова евтино 4х4 от Nissan, ако не с Duster. Т.е., искам да кажа, че ще е грехота да спестите 2-3000 лева, за да предпочетете 4х2. Вместо това най-доброто решение е дизел, 110 к.с. и 4х4. Ето защо.

 

На първо място, защото това е най-изпитаният двигател в гамата на Групата с над милион продажби само за 2012-а. Далеч сте от някакви скоростни изпълнения с него, но за сметка на това 240-те нютон метра осигуряват добра еластичност. Средният разход от 5,2 л/100 км така и не ми се удаде, като след 350 км върнах автомобила на 6,9 л/100 км, но това не е никак далеч от заводските параметри. А и аз не съм го жалил на магистралата, нито на офроуд маршрута, така че разходът е повече от добър. Извън пътя Duster също е повече от добър, където механиката на Nissan си казва тежката дума.

Трансферната кутия на Duster черпи от големия опит на Nissan с офроуд автомобилите. Трансмисията е с два комплекта предавателни числа: “normal” и “short”. Късите предавателни числа са идеални за нискоскоростно справяне със стръмни наклони и препятствия, докато нормалният диапазон на предавателните числа се използва за шофиране върху асфалтирани пътища. Опитът на Nissan е очевиден също и в задната ос със заключващ се диференциал на новия Duster. В този случай имаме постоянно разпределение по 50% на въртящия момент между двете оси. Тук важното за проходимостта са клиренсът от 210 мм, както и ъгълът на заход и отход от съответно 29,3° и 34,9°. Разбира се ще има хора, които ще се опитат да ми обяснят, че най-добрите офроудъри трябва да са с раздатъчна кутия, понижаващи предавки и т.н. Аз ще контрирам, че Duster няма претенциите да е най-добрият офроудър, но има претенциите да е много добър извън пътя. А невероятно късата първа предавка (с която трябва да свикнете в началото, защото предавателното число е наистина късо и това кара автомобилът буквално да „потъва“а при по-дълго задържане върху педала на газта) си върши чудесно работата в калния севлиевски балкан.

Точно там ще ви препоръчам да намерите спасение за уикенда от натоварения градски ритъм. Селото се казва Валевци, а мястото, където да отседнете – Къща за гости Балкан. Не се подлъгвайте, на въпросната „къща за гости“ могат да се опрат само 2-3 5-звездни хотели в България. Мястото е уникално, а голямото ловно стопанство предлага изключително живописен офроуд маршрут. Изберете да го минете с приятели и новия Dacia Duster. Няма да съжалявате.

 

Технически характеристики

Dacia Duster dCi 110 4x4

Размери

Дължина, мм: 4315

Широчина, мм: 1821

Височина, мм: 1625

Колесна база, мм: 2674

Маса, кг: 1325

Двигател

Работен обем, куб. см: 1461

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 110 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 169

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,9

Среден разход, л/100 км: 5,2

Вредни емисии СО2, г/км: 135

Базова цена, лв. с ДДС: 31 290

Минимална цена, лв. без ДДС: 17 492 (за 1,6i, 105 к.с., N1)

КОНКУРЕНТ

Skoda Octavia vRS: Универсален боец (тест драйв)

Идва във версии лифтбек и комби; с две трансмисии – „ръчка“ и автоматик; предлага се с два двигателя – бензинов...

Great Wall Hover H5 2,4i

Размери

Дължина, мм: 4649

Широчина, мм: 1810

Височина, мм: 1745

Колесна база, мм: 2700

KIA cee’d GT: Висока температура (тест драйв)

Когато карах нормалната варсия на cee’d, погледът ми бе отправен към най-мощния и бърз модел на KIA. Ето го и него, а аз вече се ...

Двигател

Работен обем, куб. см: 2378

Макс. мощност, к.с.: 126

Макс. въртящ момент, Нм: 200

Динамки

Макс. скорост, км/ч: 171

Peugeot 308 1,6 e-HDi: Големите надежди (тест драйв)

Изчистен екстериор, още по-изчистен интериор и иновативно шофьорско място, допълнени с отлично пътно поведение: това са четирите основн...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,8

Среден разход, л/100 км: 11,7

Вредни емисии СО2, г/км: 275

Базова цена, лв. с ДДС: 33 990 (данъчно облекчение)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Любомир Асенов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com