Dacia Sandero Easy-R: Само с два педала (тест драйв)

83065
Снимки: Любомир Асенов

От сега ви казвам: не очаквайте традиционния автоматик в модел на Dacia. Причината е, че философията на компанията започна с т. нар. „Проект 5000“, т.е. създаване на евтин автомобил, в който няма място за автоматична трансмисия, цената на която е 3000-4000 лв. Но това не означава, че клиентите на Dacia не искат улеснението на двата педала в ежедневното шофиране. Затова инженерите на марката имат друго решение. Казва се Easy-R и на практика представлява традиционна механична скоростна кутия, но педалът на съединителя е заменен от три електромотора, благодарение на които смяната на предавките става без участието на левия ви крак. Да, има своите минуси, но и своите плюсове, а за един бюджетен автомобил цената от 1400 лв. е основополагаща за придържането към основната философия на Dacia. А тя, освен ниска цена, означава и надеждност, каквато Easy-R със сигурност ще предложи, защото механиката й просто предполага минимален шанс за дефектиране.

 

Купажирането, или смесването, се налага поради факта, че във всяка бъчва виното се развива по различен начин. Чрез купажа се получават стилът и почеркът на производителя. Dacia Sandero TCe Easy-R е финалният купаж, който клиентите на третия най-продаван модел в сегмента си у нас ще оценят. Първоначално “виното” премина през седана Logan, престоя с няколко версии като пътнически и товарен ван, пикап, след което се появи хечбекът Sandero, за да му бъде придаден стилът на производителя – Easy-R скоростна кутия, с която Dacia предлага на клиентите си онова, което им липсваше до момента: управление само с два педала.

Тук не говорим за традиционната автоматична трансмисия, защото тя е много скъпа. А философията на Dacia е да предлага евтини, но надеждни коли. Трябва да си призная, че бях силно скептичен към Easy-R кутията. И причината за това беше субективна: опитът ми с нещо подобно, което другите два френски конкурента – Peugeot&Citroen – предлагат под името „пилотирана скоростна кутия“. Тя е по-зле дори и от вариатор, защото мисли заради теб и тя преценява кога ти, шофьорът, искаш да смениш предавка. Драма, защото при смяна на предавките от ETG-то се мяташ срещу предпазния колан, а изпреварванията са приключение, което не е от най-приятните. Това е кутия, с която човек трябва да свикне и трябва да мине първоначален курс на управление. Буквално. Защото трябва да се научиш как да казваш на компютъра какво искаш при шофиране извън града. А тази драма създава въпросният компютър.

 

Не се чудете защо няма "Р", това не е автоматик, а механична скоростна кутия с три електромотора, неутрализирали педала на съединителя.

При Dacia този най-голям проблем липсва. Easy-R трансмисията е снабдена с компютърно контролирани електромеханични механизми, изключващи съединителя, сменяйки предавка и след това отново задействащи съединителя. Ключовото в случая е, че компютърът регулира работата на трите електромотора, а не изчислява в какво настроение съм аз, не си мисли, че познава стила ми на шофиране, за да настрои смяната на предавките. И именно това е големият плюс, защото е неутрализирано онова рязко отнемане на мощност, която те хвърля върху предпазния колан, когато шофираш с ETG на Citroen например. Но и с Easy-R трябва да свикнеш, за да се сменят предавките плавно. Казах в началото, че това реално е механична скоростна кутия, а тези електромотори са неутрализирали педала на съединителя. Т.е. има си го характерното отнемане на мощността при смяна на предавките, но си има и начин това да стане плавно. Първият е да се избягва рязкото ускорение, защото придърпването е доста осезаемо и на мен това ми е неприятно. В крайна сметка този автомобил не е спортен, за да се изпробва нещо подобно. Вторият начин, който идва след навъртането на малко километри, е да свикнете с работата на двигателя и трансмисията. Когато усетите момента и оборотите, при който кутията вдига предавка, съвсем леко, наистина съвсем леко отпуснете педала на газта, за да помогнете но процеса. Така смяната става наистина много плавно и неусетно. Още по-добре нещата се получават в режим Manual, като тогава просто следите индикатора за смяна на предавките и работите в синхрон с него. В този случай нямам абсолютно никакви забележки към придърпването, но все пак предназначението на тази кутия е да се шофира в режим D. А тя изисква задължително свикване.

 

В България кутията Easy-R ще се предлага само за Sandero с TCe 90 (5-степенна) и dCi 90 (6-степенна). Аз карах бензиновата версия (90 к.с. и 140 Нм), чиито среден разход по заводски параметри е 5,0 л/100 км. Аз обаче бях настъпил Sandero на „Тракия“, защото бързах. Валеше и 140 км/ч си беше неразумна скорост, но си ги държеше с около 8 л/100 км. Не ми беше особено комфортно зад волана, защото не дава никаква връзка с асфалта, а по-високият клиренс също не е успокоителен. В града обаче той се справя добре с дупките и бордюрите. Няма да навлизам в описание на интериора, който е доста спартански, но иначе нямаше да може Sandero да се продава на цена от 14 000 лв. (и тук има версии N1…), а стартовата цена на Skоda Fabia е над 18 000 лв. Нищо не ме притеснява, защото в продължение на около 8 месеца преди години карах служебен Logan I. Dacia има много трески за дялане, когато я сравняваш с други марки и модели. Но тогава трябва да сравниш и цените им, за да е картинката пълна. А никой на може да даде на своите клиенти такава цена, каквато предлага Dacia. Затова и сравненията не са най-точните. Купувайки Dacia, ти знаеш, че плащаш малко, предварително си готов за неудобствата, но също така получаваш много вътрешен обем, ниски експлоатационни разходи и доказана здравина. И още едно удобство във формата на Easy-R.

Технически характеристики

Dacia Sandero TCe Easy-R

Размери

Дължина, мм: 4058

Широчина, мм: 1732

Височина, мм: 1518

Междуосие, мм: 2589

Маса, кг: 167

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров

Работен обем, куб. см: 898

Volvo XC90 Т8 Twin Engine: Волтова дълга (тест драйв)

Ако сте се съмнявали относно посоката и амбициите за развитие в пост-Ford ерата, финансирана от дълбоките китайски джобове, XC90 T8 дав...

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 90 при 5000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 140 при 2250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 169

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,0

Nissan Navara: For Fun&Work (тест-драйв)

Ще бъде посочен с пръст и натирен от строителната площадка, ако започне да се задъхва, затънал до праговете в калта. Не се съмнявам, че...

Среден разход, л/100 км: 5,0

Вредни емисии СО2, г/км: 112

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 21 790

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Любомир Асенов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com