Европа се обръща към „зелен“ водород

3569
Европа се обръща към „зелен“ водород
Снимка: Shell

ЕС скоро може да увеличи производството си на „зелен“ водород, тъй като производствените разходи изглежда ще паднат. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, позовавайки се на покачването на цените на газа, което означава, че така нареченият „сив водород“ (произведен с помощта на изкопаеми горива) е поскъпнал.

Фон дер Лайен обяви че зеленият водород, който се получава от възобновяеми източници електричество може да струва по-малко от 1,8 евро на килограм до 2030 г. През миналата година цената му е била 6 евро за килограм, докато „сивият“ водород е струвал 2 евро.

Германия планира да ползва водород за задвижване на автомобили, кораби, влакове, самолети

По пътя към „чиста икономика“ в Германия залагат на „зеления водород“, възнамерявайки да заменят с него вноса н...

В момента повечето европейски нации увеличават капацитета си и затова разходите за производство на зелен водород непрекъснато падат. Според агенция Reuters, върховният представител на ЕС по климатичната политика Франс Тимерманс очаква ЕС и неговите съседи да надминат поставените цели за изграждане на електролизери (устройства за производство на водород) с мощност 40 GW.

Посочва се още, че тъй като бъдещата икономика изглежда благоприятна за „зеления“ водород, това може да бъде начин за намаляване на парниковите емисии от тежката промишленост, докато страните се стремят да намалят въглеродните емисии в рамките на търговската система на ЕС. Това също е положителна новина за производителите, които продължават да разработват водородни технологии за автомобилни приложения.

Японски производители, включително Toyota, Subaru, Kawasaki и Yamaha, наскоро обявиха стратегия за съвместно изследване на използването на водород в двигателите с вътрешно горене. Главният изпълнителен директор на Toyota – Акио Тойода, дори участва в състезания с прототип с подобно задвижване.

На свой ред, Hyundai обяви по-рано тази година, че планира да отвори два нови завода за водородни горивни клетки в Южна Корея. Автомобилният производител иска да ускори растежа на своя бизнес с водород, като се стреми да се наложи на нови пазари, като строителни машини и логистично оборудване.

Китай се насочва към нов вид гориво

След като направиха бум на инвестициите в електромобили, китайските власти са решили да окажат сериозна подкрепа и на водородни автомоб...

ЕС също не е сам в амбициите си да намали цената на устойчивия водород. Британският енергиен доставчик BP планира да пусне ново мащабно съоръжение за „зелен“ и „син“ водород във Великобритания. Подобни действия предприеха компаниите Petroleum Development Oman в Близкия изток, както и от южнокорейската Kogas Tech.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com