Fiat-Chtysler се разделя с Alfa Romeo

5992
Fiat-Chtysler се разделя с Alfa Romeo
Снимка: Alfa Romeo

Италиано-американският концерн Fiat Chrysler Automobiles може да продаде част от своите активи, за да покрие сериозните си дългове. Това съобава изданието Forbs, като се позовава на аналитиците от Evercore ISI и Berenberg Bank.

Автомобилната група бе образувана през 2014 г., когато Fiat погълна изцяло Chrysler. Тя обаче продължава да изпитва сериозни финансови трудности, като в края на третото тримесечие на 2016 г. чистият дълг на FCA е 7 млрд. долара. За да бъде погасен той, концернът вероятно ще бъде принуден да продаде марките Alfa Romeo и Maserati, както и производителя на автомобилни части Magneti Marelli.

През последните месеци FCA ориентира своя бизнес към създаването на всъдеходи и пикапи, тъй като именно тези автомобили носят най-големи приходи. Подразделението FCA US LLC (бившата Chrysler Grup) вече се отказа от производството на територията на САЩ на редица модели.

Седаните Chrysler 200 и Dodge Dart отиват в историята, а редица други модели ще бъдат сглобявани в Канада, Мексико и други държави. Едновременно с това концернът увеличава знчително инвестицииите си в марките Jeep и Ram.

Alfa Romeo и Maserati до голяма степен представляват едни и съща фирма – те имат общо ръковдство, общи технологии и производство. Компанията-майка Fiat обаче трудно реализира програмата по възраждане на Alfa Romeo и на няколко пъти отлага пускането на нови модели.

Все пак излезлите на пазара Alfa Romeo Giulia и Maserati Levante помогнаха на FCA да запише печалба от 660 млн. евро за третото тримесечие на годината, след като за същия период през 2015 г. загубата бе 337 млн. евро. В концерна разчитат много на други два модела – Alfa Romeo Stevio и комбито Giulia, но в същото време част от акционерите настояват за раздяла с двете марки и покриване на загубите.

Проблемът е, че трудно ще бъдат намерени купувачи на Alfa Romeo и Maserati, тъй като големите производители не се нуждаят от вътрешна конкуренция. Още през 2010 г. концернът Volkswagen Group прояви интерес към Alfa Romeo, но след избухването на „Дизеглейт” немците се нуждаят от всяко евро и дори намаляват собствената си моделна гама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstreck - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com