Ford EcoSport: И майка му няма да го познае (тест-драйв)

36377
Снимки:

Преди три години Ford представи на европейския пазар своя компактен кросоувър EcoSport. На фона на конкурентите си, EcoSport изглеждаше доста бюджетно. Напълно логично и очаквано от Ford взеха решение да обновят EcoSport и в края на миналата година компактният кросоувър беше тотално модернизиран. Външният дизайн на модела е доста по-елегантен, като най-впечатляваща е спортната версия ST-Line. Промените в салона са радикални и сега са направени в духа на новата Fiesta. За новия EcoSport се предлагат нови и по-мощни двигатели, окачването е по-меко, а за допълнителна проходимост е налична система 4х4. Всичко това е дало чудесен резултат. Пред нас е един страхотен градски SUV или симпатично джипче, което изпълнява перфектно функциите на градска кола, но може да се изкачи високо в планините. За европейския пазар EcoSport ще се произвежда в румънския град Крайова, където компанията Ford инвестира 200 милиона евро.

В обновения Ford EcoSport се открояват новите фарове, брони, светлини за мъгла и предна решетка, но e запазен атлетичният профил с къси надвеси на каросерията. Новата предница е изваяна в духа на по-големите кросоувъри Kuga и Edge. Масивната радиаторна решетка прави EcoSport по-агресивен, а в задната част е премахната резервната гума от вратата на багажника. Сега тя е само опция. Всъдеходът е запазил раздутите арки на колелата, а долната част на каросерията е покрита със защитни пластмасови панели.

В името на кросоувъра се съдържа думата „спорт”, която сега откриваме в спортната версия ST-Line, вдъхновена от моделите на подразделението Ford Performance. Детайлите са с чисто декоративна функция, но изглеждат ефектно. ST-Line се отличава с множество черни елементи - решетка, рейки на покрива, рамки на фаровете и корпуси на страничните огледала. Всеки един от 12-те основни цвята на каросерията може да се комбинира с боядисани в черно покрив, колони и заден спойлер. Спортната стойка на кросоувъра се допълва от интересни 17- или 18-инчови алуминиеви двуцветни джанти.

Галерия: Ford EcoSport - променен до неузнаваемост отвън и отвътре

Основната промяна в EcoSport се крие в салона. Обновеният кросоувър е получил изцяло нов интериор, който изглежда много по-солиден и е много по-ергономичен от предшественикa. В салона доста успешно са комбинирани елементи от Fiesta и Focus. От Focus е взет назаем спортният волан с три спици, а от Fiesta - красивото и информативно арматурното табло с пълноцветен 4,2-инчов дисплей. Пред водача вече е солидният циферблат на матов фон с впечатляващ дисплей на бордовия компютър. Освен това всичко в салона е разположено ергономично за водача. Блокът за управление на климатичната система също е по-голям. Той е с малък дисплей на регулатора на температурата, с големи бутони и с по-приятен дизайн.

Едно от ключовите предимства на интериора на Ford EcoSport е третото поколение на мултимедийната система SYNC с 8-инчов сензорен екран в най-високото ниво на оборудване, която поддържа Apple CarPlay и Android Auto. Системата е позната от новата Fiesta и се отличава с прости графики, логичен и интуитивен интерфейс и прилична скорост на реакция. За приятното озвучаване на интериора се грижи опционална аудиосистема B&O PLAY от лидера в тази област Bang&Olufsen. Обновеният EcoSport e получил круиз контрол с ограничител на скоростта, отопляем волан и камера за обратно виждане с висококачествена картина. Оборудването е отлично, качеството и комфортът на интериора са на много високо ниво.

Материалите в салона са много по-скъпи и меки, а сглобката е прецизна. Предните седалки са удобни, между тях има регулируем по дължина подлакътник, а под седалката на пътника до водача се намира практично чекмедже. На втория ред седалки мястото не е твърде просторно, но там могат да седнат двама пътници с ръст до 1,90 метра. Багажникът не е много променен, единствено плъзгащата завеса е заменена с твърд рафт. Товарното пространство все още е скромно, но има двоен под, според който обемът варира от 334 до 356 литра, но при нужда задните седалки се сгъват и той се увеличава до 1238 литра. Дори след премахването на резервната гума от багажната врата, тя все още се отваря настрани, а не нагоре.

Обновеният SUV е запазил стабилното пътно поведение, а за по-добър контрол и по-малко странично наклоняване, инженерите от Ford са сменили пружините и амортисьорите на EcoSport, модернизирали са задната греда и са пренастроили стабилизиращата системата и кормилното управление. Всички тези промени са довели до по-добро поведение на пътя, което позволява смело да щурмувам острите завои. Управлението е прецизно и създава приятно чувство за контрол. Благодарение на преработеното окачване, колата вози по-комфортно дори и при неравности по асфалта. EcoSport не е сериозен високопроходим автомобил, но ако решите да поемете по черен път или да нагазите в офроуда, помага с пътен просвет до 190 мм в зависимост от версията, както и ъгъл на атака отпред 21 градуса и отзад 33 градуса.

Най-напред тествам Ford EcoSport с новия 1,5-литров турбодизелов двигател от семейство EcoBlue със 125 к.с. Той ще се появи в продажба у нас едва през пролетта на тази година. Моторът е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия и със система за задвижване на четирите колела AWD, която в автоматичен режим разпределя въртящия момент между предните и задните колела в съотношение до 50/50. Впечатленията ми са изцяло положителни. Двигателят работи тихо и меко, тягата от 300 Нм е достатъчна дори за изкачване по планински серпентини.

Ръчната скоростна кутия радва с ясното и отчетливо превключване и късия ход на лоста. Според производителя в смесен цикъл новият двигател консумира само 4,5 л/100 км. В действителност, след стотина километра каране по планински път, села и малко магистрала, без да се старая да шофирам икономично, разходът беше 6,2 л/100 км. Първоначално EcoSport се предлага с 1,5-литров турбодизелов двигател със 100 к.с., комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия и само предно предаване.

Отличеният за най-добър двигател в класа си шест поредни години 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор EcoBoost вече е наличен във версии със 125 и 140 к.с. В средата на годината ще дебютира и базовата версия със 100 к.с. За модела със 125 к.с. се предлага 6-степенна автоматична скоростна кутия, която е много удобна за придвижване в града. С нея консумацията в градски цикъл е 7,2 л/100 км. Най-динамичен е агрегатът със 140 к.с., при която тягата от 180 Нм е налична в интервала от 1500 до 5000 об/мин. С навременната смяна на шестте скорости на ръчната кутия, EcoSport реагира бързо и адекватно на натискането на газта и се ускорява динамично още от ниските обороти. Според данните средният разход на бензин е 5,4 л/100 км, а при теста бордовият компютър отчете с един литър повече.

Технически характеристики

Ford EcoSport 1.0 EcoBoost (140) ST-Line

Размери

Дължина, мм: 4096

Широчина, мм: 1765

Височина, мм: 1653

Междуосие, мм: 2519

Собствено тегло, кг: 1280

Вместимост на резервоара, л: 52

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 140/6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 180/1500-5000

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 188

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 11,8

Среден разход, л/100 км: 5,2

Вредни емисии СО2, г/км: 119

Цена на тествания модел, лева с ДДС: 42 800 лева

 

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Mokka X 1.4 Turbo Ecotec Innovation   

Размери

Дължина, мм: 4275

Широчина, мм: 1781

Височина, мм: 1658

Междуосие, мм: 2555

Собствено тегло, кг: 1294

Вместимост на резервоара, л: 53

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1364

15 нови модела от Ford в следващите 5 години

Британският Autocar се позовава на Стивън Одел, според който компанията ще въведе на европейския пазар 15 нови модела в течение на след...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 140/4900-6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 200/1850-4900

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 196

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,9

Ford Kuga: Всестранен талант с три нови лица (тест-драйв)

Дизайнът е определящ фактор при избора на автомобил сред повечето потребители. Затова при обновяването на Ford Kuga дизайнерите са създ...

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 138

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 41 700

 

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com