Ford Fiesta ST: Ода на радостта (тест-драйв)

80456
Снимки: Христо Петров

Трябваше да почакам доста, за да мога да се порадвам истински на Fiesta ST. През това време сърцето ми топлеха горещите Clio RS и 208 GTi, но след този ден вече съм убеден, че няма нищо пресилено в твърдението, че Fiesta ST няма равна сред своите. Единствената й конкуренция идва в лицето на луксозния, имиджов и всепризнат с карнинг-пътното си поведение MINI Cooper S. Без никакви притеснения мога да заява, че моделите на Renault и Peugeot изостават от невероятното пътно поведение на Fiesta ST, а горещата версия на най-продавания малък автомобил в Европа е толкова близо до Cooper S, че дори се притеснявам да го напиша.

 

Новото Clio RS ме привлече с лъскавия си външен облик, със стилното и едновременно с това спортно излъчване, но далеч от имиджа си на лошото момче в гамата. Renault Clio R.S. дойде с две врати и един съединител в повече, само автоматична трансмисия и 1,6 турбо двигател всесто атмосферния 2,0-литров мотор. Ако сте фенове, веднага ще откриете минусите: автоматичната трансмисия и много омекотената возия спрямо предшествениците му.

Много по-тежко историческо минало носи Peugeot 208 GTi, чиято съдба неминуемо го свързва с един от най-яките „горещи“ за всички времена – 205 GTi. Сравненията обаче трябва да вървят по линията Clio RS – Fiesta ST, тъй като това са реалните конкуренти. Разликата с френския си конкурент е в класическата 6-степенна ръчка, но визията на 208 GTi не е толкова категорична и привличаща (поне мен) погледа, колкото е тази на Clio RS. И тук се вклинява Fiesta ST, разбивайки двата си основни конкурента с убийствено пътно поведение и кеф от преживянато зад волана й, колкото сумарно не са ми дали горните два автомобила.

След много краткия екшън с ST на писта „Дракон“ преди месец, сега имам два дни да видя на какво е сподобна новата Ford Fiesta ST. При това съвсем пресни са впечатленията ми от MINI Cooper S, който е еталонът за сравнения. Фактът, че RS екипът на Ford е направил автомобил, който да бъде сравняван с Cooper S в играта, която самият той е измислил – това е достойно за възхищение.

Направете с нас виртуален тур зад волана на Fiesta ST

Синият цвят буквално ти избожда очите (в най-приятния смисъл на думата), които последователно минават през трапецовидна предна решетка-пчелна пита, дневните LED светлини, атрактивните джанти, ясно открояващият се спойлер и забележитения заден дифузьор. Визия, която е едновременно спортно-атрактивна, за разлика от не толкова категоричната на 208 GTi. Визия, която е по-традиционна, за разлика от по-модерна на Renault RS. В това може сами да се убедите, като направите един

Фото-тур с новата Ford Fiesta ST

За разлика от двата френски хот-хеча, окачването на Fiesta ST е брутално. Французите са заложили на компромиса с цел по-голям комфорт при ежедневно шофиране, а с това привличане на по-масовия клиент.

 

Противоположно на тях, Fiesta ST не изневерява на веруюто на Ford, че на първо място е отличното пътно поведение. В града обаче това твърдо окачване е проблем. Вниманието ми е насочено към избягване на всяка дупка, което в един момент започва да изморява. Но никога, абсолютно никога няма да се изморя да атакувам завой след завой на Боровец (или което и да е друго място в България). Там друсането е отстъпило място на другите характеристики на това страхотно шаси и окачване. Прекрасните Recaro седалки са ме прегърнали, така че тялото ми не прави никакви излишни движения настрани. ST логото върху волана и алуминиевите педали са другите детайли, които разграничават „горещата“ от нормалната версия на Fiesta. Има и още една съществена разлика разбира се, това е „звуковият композитор“, който усилва и вкарва в купето звука на двигателя. За щастие, защото слушан отвън, този агрегат е толкова дразнещо тих, че ми напомня за моя Hyundai i30 1,4i. Автомобилът е оборудван с MyKey, позволяваща настройването на максимална скорост и лимит на звука на аудиосистемата, както и възможност за изключване на системите за сигурност. Гласово управляваната система Ford SYNC със системата за помощ при аварийни ситуации директно свързва пасажерите с местната служба за спешни случаи в случай на инцидент.

 

След двете обиколки на „Дракон“ знаех какво мога да очаквам от Fiesta ST, затова съм си избрал подходящо място да я тествам: шейдаун отсечката за рали „България“ от с. Бели искър към х-л „Ястребец“. Върховните емоции, които изпитах в продължение на няколко часа по тези завои, се дължат в голяма степен на подобреното векторно разпределение на въртящия момент, което прилага спирачно усилие към вътрешното предно колело при завиване, за да подобри поведението на пътя и да намали недозавиването, без да повлияе на скоростта. Нови технологии контролират баланса на Fiesta ST при ускорение и спиране, а ESC предлага 3 режима – пълна намеса на системата, режим, позволяващ известно приплъзване и цялостна деактивация.

Двете системи подпомагат специално модифицирана предна ос, по-стегната адаптирана задна торсионна ос, уникални предни и задни настройки на ресьорите и амортисьорите и 15 мм по-нисък център на тежестта.

 

Макар и силно клиширано, но Fiesta-та минава точно така, и точно там, където искам. Без значение, че на моменти усещах, че едно от колелата е във въздуха. Не се предоверих на себе си, за да изключа ESC-то, защото намесата му е много точна и пецизна, а не брутална, че буквално да спира движението ти. Воланът е изключително информативен благодарение на електронното сервоуправление с по-директно съотношение и по-къса рейка за повече отзивчивост. Fiesta ST разчита на задни дискови спирачки, но техните качества (слаба Богу) не ми се наложи да изпитвам.

 

Не такъв бе случая с 1,6-литровия турбодвигател със 182 „коня“, който е цедя да 3-та при всеки удачен момент. Разчитам и на овърбуста, който за кратко вдига 240-те нютон метра до 270. Бих могъл да правя това без прекъсване. Агрегатът е „само“ 182 к.с., което е с 18 под тези на Clio RS и 208 GTi. Но това няма абсоютно никакво значение, защото е по-пъргав (направете справка със сравнението на техническите характеристики): максималната мощност и въртящ момент идват по-бързо, отколкото при Clio RS например. На хартия. Практиката също ми говори, че Ford Fiesta ST е нещо наистина специално –маневрена, директна и неуморна в завоите. Високооборотният характер на двигателя му дава острота, на която конкурентите му могат да завиждат.

За качествата на Fiesta ST говорят 22-те й отличия, които събра на името си до този момент. С две ръце заставам зад констатацията на TopGear UK: „Автомобил, който въодушевява, вълнува и разпалва искрата на любовта към простичките неща, която сте мислили, че сте загубили. Автомобил, който връща усмивката на лицето ви всеки божи ден.“

А как само бих искал да е в ръцете ми всеки божи ден...

Технически характеристики: Ford Fiesta ST

Размери

Дължина, мм: 3975

Широчина, мм: 1709

Височина, мм: 1456

Колесна база, мм: 2489

Собствено тегло, кг: 1163

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1596

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 182 при 5700

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 1600-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 220

Ford Fiesta ST: STрахотен кеф (тест-драйв)

Знаех, че Ford Fiesta ST е добър. Изчел съм толкова материали на най-добрите световни медии по темата, че нямах абсолютно никакво съмне...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,9

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 138

Базова цена, лв. с ДДС: 40 990

Конкурентът: Renault Clio R.S. 200 EDC

Размери

KIA Soul 1,6 CRDi: Еволюционен трик (тест-драйв)

Еволюцията отдавна е създала механизъм, който позволява на по-слабите за секунди да се преобразят, за да охладят апетита на хищниците. ...

Дължина, мм: 4090

Широчина, мм: 1739

Височина, мм: 1432

Колесна база, мм: 2589

Маса, кг: 1204

Двигател

Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4: Здравият разум пред емоциите (тест-драйв)

В не малка част от своята история чехите са пряко свързани с германците. Отношенията между двете нации може да се сравнят с остросюжете...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1618

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

MINI Coooper S: От Mini до MINI (тест-драйв)

Новото MINI се сдоби с нова външност, заложи на значителни промени в интериора, под предния капак и на ново шаси, добави и малко килогр...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Среден разход, л/100 км: 6,3

Вредни емисии СО2, г/км: 144

Базова цена, лв с ДДС: 47 990

Автор: Пламен Георгиев

Фотография и видео: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com