Ford Fiesta ST: STрахотен кеф (тест-драйв)

125866
Снимки:

Знаех, че Ford Fiesta ST е добър. Изчел съм толкова материали на най-добрите световни медии по темата, че нямах абсолютно никакво съмнение. Е, повдигнах вежди, когато TG изкараха Fiesta ST едни гърди пред MINI, но няколкогодишният ми стаж в българското издание на списанието ме е научил, че Кларксън & Co. имат пристрастия към Ford. Но трябва да призная, че останах толкова силно поразен от характера на Fiesta ST, че сега, докато пиша тези редове, бих могъл да заявя, че ако не с едни гърди, то поне MINI Cooper S и Fiesta ST са наровно по отношение на емблематичното картинг усещане, около което е изградена цялата философия на MINI. А това, че Ford са направили автомобил, който да застане срещу Cooper S в играта, която самият той е измислил – това буквално ме порази. Ford Fiesta ST е страхотен автомобил.

 

Един единствен въпрос ме терзаеше на път за „Дракон“: колко точно е добър Fiesta ST? А „добър“ е толкова погрешна дума в този случай. Fiesta ST е истинско откровение: чиста, двойно дестилирана есенция на хот хеча. Влюбих се в нея още докато я гледах в този син цвят под яркото слънце над с. Калояново. До нея бе паркиран ярко жълт Focus ST: двата STрахотни модела на Ford. Със сигурност крещящата му жълта окраска привлича погледа по-настоятелно, но аз нямам търпение да седна зад волана на Fiesta ST. Очакването леко се проточва, но с това и апетитът ми се засилва, а докато чакам първата група журналисти да взема своята доза от Fiesta ST, аз и още няколко колеги правиме по две кръгчета с Focus ST. Те са ми крайно недостатъчни и не мога да придобия никаква представа за модела, но в този случай той е само допълнение към основния акцент на деня. И разбираемо. Съвсем скоро, след около мосец, на Фестивала на скоростта в Гудууд Ford вероятно ще представи фейслифта на Focus ST. Надявам се след това да имам повече време насаме с него.

 

Сега обаче имам кратка, но бурна връзка с Fiesta ST. Всички разполагаме само с по две обиколки на „Дракон“. От дясната ми страна, на крайно нетипичното за него място, седи Крум Дончев. Нищо чудно, офисът на този човек е зад волана на Fiesta R5, така че не се сещам за по-подходящ човек, който да укротява страстите на разгорещените автомобилни журналисти. Имам само една молба към него: „Само не ми казвай да намалявам“. Той се подсмихма и ме приканва първо да опозная автомобила, а след това да натисна. За такива неща нямам време. Като при секса за една нощ: изтискваш всичко, докато е в ръцете ти. Защото после може и да нямаш друг шанс.

 

Крум е спънал двете прави с по един шикан преди завоите след тях. Разбираемо. Настроил е Recarо седалките като на истински рали пилот, като хората, които се редуваме зад волана я регулираме само по дължина. Така усещам волана и с тялото си. Седалките ме обгръщат целия, воланът е заспал в ръцете ми. Не обръщам внимание на детайлите, защото с кокпита на нормалната Fiesta съм добре запознат, а тук разликите не са особено големи. През целия ден не спирам да мрънкам, защото тези два автомобила (включително Focus ST) не вадят абсолютно никакъв звук. Не съм впечатлен от „звуковия композитор“, който се опитва да неутрализира този недостатък, усилвайки звука от входния колектор в купето. Но не. От Fiesta ST се чува само звука от търкалянето на гумите й върху грубия аслафто-бетон на „Дракон“. Това не мога да го понеса. И това е най-голямата (като се замисля и единствена) критика към автомобила.

Ford Fiesta ST&Focus ST на „Дракон“

„Готов ли си?“, пита ме Крум. Не отговарям. Първа, втора, трета и спирачки за първия конусообразен шикан. Крум ме поправя, че тук съм за втора. Взимам си бележка. Рязко назад до втора предавка. Fiesta ST взима шикана като че ли съм с колело. Оттам се хвърлям към единия от двата десни завоя на пистата. Тук Крум ми казва да не се надценявам със скоростта, тъй като по-високата ще ме изхвърли много навън и така ще вляза по-бавно в „Кроасана“ – два поредни леви завоя с къса права между тяк, които Дончев ми казва да взема само с едно движение на волана. Ако мога. Но аз не съм 4-кратен рали шампион на България. Следва трети ляв завой и оттам газ до дупка на правата. Цедя 1,6-литровия турбодвигател със 182 „коня“ на 4-та близо до 6000 об/мин. Следва рязко натискане на спирачките, но започвам спирането малко по-рано. Трета, втора, остри движение с волана и късата рейка ме изхвърля към поредния ляв завой. Двигателят вие на 2-ра, но така и трябва да бъде. Разчитам на овърбуста, който за кратко вдига 240-те нютон метра до 270. Идва вторият десен и оттам отново правата за втората ми летяща обиколка. Бих могъл да правя това поне един час...

 

От нея ще запомня комплимента на Крум, че вероятно много пъти съм карал на тази писта, защото се справям много добре. Отвръщам му, че няма нужда от куртоазия, но пилотът изразява учудване, че карам за пръв път на „Дракон“ и ме убеждава, че наистина не се справям никак зле. Беше излишно, но подобни думи винаги влияят на егото, особено когато всеки един от нас си мисли, че е най-добрият зад волана. За нещастие това е една от причините за огромния брой недоразумения по българските пътища, но сега съм на писта и не застрашавам никого.

 

Но не аз, а всичко това се дължи на Fiesta ST. Автомобилът наистина е изненадващ. В голяма степен тази страхотна стабилност се гарантира от електронно оптимизираното шаси. eTVC прилага спирачно усилие към вътрешното предно колело при завиване, за да подобри поведението на пътя и да намали недозавиването, без да повлияе на скоростта. Нови технологии контролират баланса на Fiesta ST при ускорение и спиране, а ESC предлага 3 режима – пълна намеса на системата, режим, позволяващ известно приплъзване и цялостна деактивация.

Двете системи подпомагат специално модифицирана предна ос, по-стегната адаптирана задна торсионна ос, уникални предни и задни настройки на ресьорите и амортисьорите и 15 мм по-нисък център на тежестта.

Ford Fiesta ST е нещо специално – с яка „захапка“, маневрена, директна и неуморна по накъсаната писта. Турбодвигателят на ST може и да не е възможно най-мощният, но високооборотният му характер дава на автомобила острота, която прави конкурентите му безхарактерни. А не е лесно да кажеш такова нещо за Renault Clio R.S. и Peugeot 208 GTi.

Ще трябва пак да се убедя в тази контестация.

Технически характеристики: Ford Fiesta ST

Размери

Дължина, мм: 3975

Широчина, мм: 1709

Височина, мм: 1456

Колесна база, мм: 2489

Собствено тегло, кг: 1163

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1596

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 182 при 5700

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 1600-5000

Динамика

SEAT Leon SC FR: По-емоционалното Audi A3 (тест-драйв)

Борбата срещу стереотипите обикновено е трудна, неблагодарна и понякога – опасна за здравето. Така например се смята, че яркият ц...

Макс. скорост, км/ч: 220

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,9

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 138

Базова цена, лв. с ДДС: 40 990

Конкурентът: MINI Cooper S

MINI Coooper S: От Mini до MINI (тест-драйв)

Новото MINI се сдоби с нова външност, заложи на значителни промени в интериора, под предния капак и на ново шаси, добави и малко килогр...

Размери

Дължина, мм: 3850

Широчина, мм: 1727

Височина, мм: 1414

Колесна база, мм: 2495

Собствено тегло, кг: 1250

BMW M235i Coupe: Прераждане (тест-драйв)

Имаше времена, когато автомобилите бяха малки и леки, а сега... Кросоъвърът Х3 по размери е сравним с първото поколение на Х5, настояща...

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 192 при 4700-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 280 (300) при 1250-4750

Динамика

Nissan Qashqai: Новият еталон (тест-драйв)

Оригиналът. С него се олицетворява най-бързо развиващият се пазарен сегмент, в който в момента има поне 15 представителя. Всички те оба...

Макс. скорост, км/ч: 233

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Среден разход, л/100 км: 5,3

Базова цена, лв. с ДДС: 48 300

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Ивелин Солаков&Иван Кисьов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com