Ford Focus ST: Вълнуващ спортист, запазил семейните ценности (тест-драйв)

13258
Снимки: Ford

Четвъртото поколение на Ford Focus дебютира преди година и бързо спечели симпатиите на потребителите в най-популярния сегмент в Европа. За една малка част от почитателите на Focus обаче, новият модел не беше достатъчно бърз. Именно за тези хора инженерите от Ford Performance направиха новия Focus ST. Горещият хечбек е с по-ярка външност, по-спортен интериор, мощен бензинов турбодвигател и по-твърдо окачване. Моделът дава възможност на своите собственици да се насладят на вълнуващо динамично шофиране, като в същото време запазва семейните ценности - просторен салон за петима пътници и голям багажник. С новия Ford Focus ST може да ходите на работа всеки ден и да возите семейството си през уикенда и отпуските, но може и да се позабавлявате, като поемете по някой лъкатушещ планински път и настъпите здраво газта.

Външният вид на новия Ford Focus ST загатва за спортния му характер. Познавачите веднага ще забележат сивата решетка и сивите панели в предната част, по-големия заден спойлер, колелата с големите 19-инчови джанти и нископрофилни гуми с размер 235/35 R19, червените спирачни апарати, изцяло светодиодните светлини и намаления с 10 мм просвет. В задната част на автомобила продълговатите светлини подчертават ширината на колата, а от дифузьора се подават двете огромни ауспухови тръби на изпускателната система, издаващи, че под капака е скрит мощен мотор.

Галерия: Зад волана на новия Ford Focus ST по живописните пътища на Далмация

В интериора прави впечатление новото табло с индикатори за температурата на мотора и данните за налягането на маслото и турбокомпресора. Върху предното стъкло се проектира най-важната информация за водача. В центъра на таблото е разположен 8,0-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система SYNC 3. За страхотния звук в купето се предлага премиум аудиосистемата Bang&Olufsen с 9 тонколони и субуфер. В средата  са въздуховодите и регулаторите за двузоновия автоматичен климатик. Най-отдолу се крие ниша за безжично зареждане на смартфони, както и входове за USB и външни устройства.

Спортните седалки Recaro акцентират върху динамичния характер на Focus ST, а когато се настаните в тях, ще усетите как приятно ви обгръщат. Салонът е облицован с мека кожа и алкантара, пластмасовите детайли са гумирани, педалите са украсени с метални пластини, а върху праговете контрастира червеният надпис Performance. Спортният волан е плосък отдолу, а в зоните на захващане е покрит с перфорирана кожа. Лостът на скоростната кутия е удобен и стилен, обшит с контрастни бели шевове. На задните седалки има също толкова място, колкото и в стандартния Focus. Обемът на багажника е 375 литра, а при сгънати задни седалки стига до 1354 литра.

Под предния капак на новия Ford Focus ST има 2,3-литров бензинов турбодвигател EcoBoost с мощност 280 к.с. Турбокомпресорът е със система за контрол на налягането, така че не допуска турбодупка при ускорение. Бензиновият двигател е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия, с която предавките се превключват ясно и отчетливо, а педалът на съединителя е информативен. Ускорението от място до 100 км/ отнема 5,7 секунди. При рязко потегляне от място за оптимизиране на динамиката помага системата за контрол на стартирането Launch Control, която се бори с приплъзването на колелата. Сериозната тяга от 420 Нм е налична в диапазона от 3000 до 4000 об/мин и осигурява незабавна реакция при натискане на педала на газта. Въпреки спортната динамика, новият Ford Focus ST може да бъде и много икономичен, като в комбиниран цикъл разходът на гориво е 7,9 л/100 км, а в града консумацията зависи от трафика, но не надвишава 11,5 литра на 100 км.

За повечето потребители обичайният ежедневен режим ще бъде Normal. При него в салона почти не се чува шум от двигателя. Има и нов режим Slippery/Wet, който е подходящ за хлъзгави и мокри условия. Когато активирате режима Sport, салонът се изпълва със звука на турбомотора. Той е точно такъв, какъвто очаквате - дрезгав, с рев и неравномерен пукот при отпускането на газта. Ако новият Ford Focus ST е оборудван с опционалния пакет Performance, към стандартните режими е добавен още един – Track. В него водачът може да завърти няколко обиколки на писта, но дори и на пътя ще изпита максимално удоволствие. В режима Track аудиосистемата Bang&Olufsen допринася за по-доброто предаване на звука от двигателя и изпускателната система в салона.

Именно в режим Track адаптивното окачване на Focus ST става наистина спортно и твърдо. Моторът ръмжи още по-яростно, а реакцията на двигателя при натискане на педала на газта е мълниеносна и колата се движи като истински спринтьор. За първи път Ford Focus ST използва електронен диференциал с ограничено приплъзване eLSD, който подобрява сцеплението и стабилността на колата, като значително намалява недозавиването. До 100% от въртящия момент може да се предава на колелото с по-добро сцепление, затова шофирането в бързи завои доставя истинско удоволствие. Управлението е прецизно, типично за спортен автомобил, воланът е директен, като от край до край прави само два оборота.

Една от основните семейни ценности е бюджетът, но покупката на новия Ford Focus ST няма да го застраши чувствително, особено в сравнение с други цивилни спортни автомобили с такива характеристики. Във Focus ST получавате спортна динамика, но в същото време умерена консумация на гориво и приемливи разходи за поддръжка. Затова нищо не ви пречи да използвате Ford Focus ST като семейна кола за всеки ден, въпреки че на първо място това е кола за водача. Новият Focus ST дебютира неотдавна у нас и вече може да бъде поръчан в дилърските центрове на „Мото-Пфое” в столицата и страната, а цените започват от 63 900 лева.

Технически характеристики

Ford Focus ST 2.3 EcoBoost

Размери

Дължина, мм: 4388

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1458

Междуосие, мм: 2700

Собствено тегло, кг: 1433

Вместимост на резервоара, л: 52

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 2261

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 280/5500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 420/3000-4000

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 250

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 5,7

Среден разход, л/100 км: 7,9

Вредни емисии СО2, г/км: 179

Цена на тествания модел, лева с ДДС: 68 700 лева

 

КОНКУРЕНТЪТ

Hyundai i30N Performance 2.0 T-GDI

Размери

Дължина, мм: 4335

Широчина, мм: 1795

Височина, мм: 1451

Ford Fiesta ST търси хора с бензин в кръвта (тест-драйв)

За хората с бензин в кръвта всяко натискане на газта е прилив на адреналин. Те не шофират обикновени коли, а избират спортни модели. Сп...

Междуосие, мм: 2650

Собствено тегло, кг: 1429

Вместимост на резервоара, л: 50

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1998

Ford Fiesta Active иска да бъде кросоувър (тест-драйв)

За да направят новата Fiesta възможно най-популярна и успешна, инженерите от Ford разработиха версии за всеки вкус. Стандартният модел ...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 275/6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 353/1450-4500

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 250

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,1

Новият Ford Focus задава тенденциите в класа на Golf (тест-драйв)

През 1998 година се появи първото поколение на Ford Focus, който наследи Escort. От момента на дебюта му, от Focus са продадени над 16 ...

Среден разход, л/100 км: 7,9

Вредни емисии СО2, г/км: 163

Цена на модела, лева с ДДС: 64 990 лева

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com