Infiniti Q60S 3.0t: Японско оръжие срещу германската тройка (тест-драйв)

23027
Снимки: Георги Павлов

В класа на спортните купета германските премиум марки Mercedes-Benz, BMW и Audi имат традиции от десетилетия. Престижната тройка е окупирала първите места в този сегмент с купетата BMW Серия 4, Mercedes С-класа и Audi A5. Безспорно това са красиви, бързи и динамични автомобили, но за почитателите на луксозните спортни купета, които биха погледнали встрани от германските премиум марки, японците от Infiniti са направили невероятно красиво и много мощно купе с четири места. За тесния кръг от изискани клиенти на пазара у нас дебютира новото Infiniti Q60S. Купето с мощност 405 к.с. и задвижване на четирите колела струва доста по-малко от конкурентите си, но предлага богато оборудване и вълнуваща динамика. На японското купе ще му е трудно да се бори с германската тройка, но съм сигурен, че ще разколебае всеки почитател на триото, който се престраши го изпробва.

Новото Infiniti Q60 е наследник на малко популярното у нас купе на марката G37 от 2008 г. Името Q60 е избрано в съответствие с новата система за обозначаване на японците. Купето е изградено на базата на седана Q50 и има същото междуосие. От седана Q50 е взето и умното кормилно управление Direct Adaptive Steering (DAS). При него няма механична връзка между волана и колелата, а за ъгъла на завиване на колелата се грижат два електромотора, поставени на кормилната рейка. Те получават команди от три електронни блока за управление, които анализират информацията за скоростта, ускорението, ъгъла на завиване на волана и страничните наклонявания. В случай, че нещо се обърка, колата е обезопасена. В средата на кормилния вал е вграден електромагнитен съединител, който се затваря в случай на повреда на DAS. По този начин директната връзка между волана и колелата може да се възстанови за части от секундата. В новото Q60 кормилната система е подобрена и тя не предава на волана вибрациите от лошата настилка, но в същото време в режимите Sport и Sport+ управлението е прецизно и точно, като предразполага към динамично шофиране.

Към динамично шофиране още повече предизвиква и 3,0-литровият бензинов двигател с два турбокомпресора и интеркулер с индекс VR30, който е близък роднина на легендарния мотор VR38, задвижващ суперспортния Nissan GT-R. Двигателят в Q60S е с мощност от 405 к.с. и реагира мълниеносно на натискането на газта. Максималният въртящ момент от 475 Нм е наличен в огромния интервал от 1600 до 5200 об/мин, което осигурява чудесна тяга в средния диапазон на оборотите. Бодрото ускорение е придружено от приятен наситен звук. Автоматичната 7-степенна скоростна кутия на фирмата Jatco превключва предавките плавно, но не прекалено бързо, което ме подтиква да премина в ръчен режим, да сваля една-две предавки надолу и да скоча върху газта. Ускорението е феноменално. На спринта от място до 100 км/ч Infiniti Q60S дава резултат от 5,0 секунди, който почти не изостава от преките конкуренти. Например на BMW 440i xDrive и Mercedes-AMG C43 4Matic им трябват 4,9 секунди, а Audi S5 Quattro набира стотака за 4,7 секунди. Новият мотор е значително по-икономичен от 3,7-литровия V6 предшественик, като в града Q60S 3,0t харчи 14 л/100 км, а на извънградско разходът пада наполовина, което почти съответства на техническите характеристики.

Благодарение на двойното задвижване, японското купе демонстрира добро сцепление с пътя, като през по-голяма част от времето тягата се предава само към задните колела. Добавена е и система за векторно разпределение на тягата, която намалява недозавиването. За разлика от конкурентите си, в Infiniti Q60S комфортът е на по-високо ниво и автомобилът вози много меко, дори когато преминава през дупки, легнали полицаи и всякакъв вид неравности. Страничното наклоняване е минимално заради адаптивните амортисьори. В салона е много тихо дори при 140 км/ч, благодарение на подобрена шумоизолация и системата за активно потискане на шума, която генерира звукови вълни с обратна фаза.

Разгледайте в детайли красивото купе Infiniti Q60S

Едва ли има човек, който да остане безразличен към външния вид на купето Infiniti Q60, щом го види на пътя. Моделът запази смелия външен вид на прототипа, показан през януари 2015 г. на автосалона в Детройт. В дизайна на привлекателното купе с две врати преобладават елегантни изпъкнали повърхности, напомнящи морски вълни. Широката радиаторна е декорирана с много хром. Тесните светодиодни фарове са разпънати към мускулестите калници. Отстрани са се появили отвори за вентилация, отвеждащи навън топлината от спирачките. Големите 19-инчови джанти с нископрофилни гуми засилват впечатлението за спортния облик на автомобила. Силно впечатление правят изящните извивки на задните стойки на покрива. В капака на багажника е интегриран спойлер, а разширената задница е подчертани от продълговатите светлини. По-мощният вариант Q60S 3.0t е получил аеродинамичен бодикит и две големи изпускателни тръби.

В салона на Infiniti Q60 преобладават плавните вълнообразни форми. Тапицерията на седалките и таблото е от много качествена кожа, а в тестваната версия Sport Tech има дори и карбонови детайли. Педалите са покрити с метални скари. Циферблатите са осветени в бледосин цвят и са покрити от козирка, а между тях е цветният екран на бордовия компютър. На централния панел в Infiniti Q60S са поставени два сензорни дисплея. Горният 8-инчов изобразява картите от навигационната система и картината от камерата за задно виждане. Под него е другият екран с диагонал 7 инча, който заменя множеството бутони за управление на аудиосистемата и климатроника, като водачът може да избира конфигурацията на неговото меню. За тези, които не са свикнали да управляват функциите от сензорния дисплей, от двете страни на панела са запазени и традиционните бутони, а за влизане в менюто служи и кръглият джойстик на централния тунел.

Предните седалки в Infiniti Q60S са оборудвани с пълно електрическо задвижване и подгряване, което ще е много полезно през зимата. Те се проектирани така, че да намаляват натоварването върху гърба и по този начин намаляват умората след дълго пътуване. Спортните седалки във версията Sport Tech са комфортни и много добре придържат тялото на водача, благодарение на подобрените странични опори. Между водача и пътника до него има висок асиметричен централен тунел, на който се намират поставки за чаши и подлакътник с отделение вътре в него. Благодарение на голямото междуосие, на втория ред седалки е значително по-просторно, отколкото в предходния модел. Пространството над главите все още е малко, така че пътници с ръст над 175 см ще бъдат ограничени. Обемът на багажника е увеличен до 342 литра.

В тестовото Infiniti Q60S има невероятно богато оборудване и единственото нещо, което не намирам, е вентилация на седалките. На разположение на пътниците е система за комфортен достъп без ключ, пълен електрически пакет, двузонов климатроник, сензори за дъжд и светлина, камера за задно виждане, навигация, Bluetooth, електрическо регулиране на волана и аудиосистема BOSE с 13 високоговорителя. За безопасното пътуване се грижат адаптивен круйз-контрол, система за стабилизация, контрол на налягането в гумите, адаптивни светлини, подгряване на волана, четири камери за 360-градусов кръгов обзор, система за автоматично забавяне на скоростта до пълно спиране, система за спазване и активно връщане в платното на движение и система за мониторинг на слепите зони.

Технически характеристики

Infiniti Q60S 3.0t AT AWD Sport Tech

Размери

Дължина, мм: 4690

Широчина, мм: 1850

Височина, мм: 1395

Междуосие, мм: 2850

Собствено тегло, кг: 1790

Вместимост на резервоара, л: 80

Двигател

Тип: 6-цилиндров V-образен с два турбокомпресора

Работен обем, куб. см: 2997

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 405 при 6400

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 475 при 1600-5200

Скоростна кутия: 7-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 250

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 5,0

Среден разход, л/100 км: 9,1

Вредни емисии СО2, г/км: 208

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 127 700 лева

КОНКУРЕНТЪТ

BMW 440i xDrive

Размери

Дължина, мм: 4640

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1392

Междуосие, мм: 2810

Собствено тегло, кг: 1600

Вместимост на резервоара, л: 60

Двигател

Тип: 6-цилиндров редови с двоен турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 2998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 326 при 5500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 450 при 1380-5000

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 250

Бившият главен дизайнер на BMW отиде в Infiniti

Само 2 месеца след като напусна BMW, вече бившият главен дизайнер на баварския производител Карим Хабиб си намери нова работа. Той е на...

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 4,9

Среден разход, л/100 км: 7,0

Вредни емисии СО2, г/км: 162

Базова цена на модела, лева с ДДС: 142 965

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Георги Павлов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com