Какво трябва да направи шофьорът в случай на поднасяне на пътя

3146
Какво трябва да направи шофьорът в случай на поднасяне на пътя
Снимка: Carsweek

Зимата постепенно настъпва и опасностите по пътищата се увеличават. С годините шофьорите трупат опит за движение в такива условия, но има и такива, които не знаят как да реагират при поднасяне на автомобила им на заледен участък от пътя. Затова и експерти припомнят алгоритъма за действие при попадане в подобна ситуация.

„Ако автомобил със задно предаване поднесе, трябва да отпуснете малко газта и да завъртите волана в посоката на поднасянето - там, където се движи задната част на колата - посочват специалистите от NTI Autonet. - При същата ситуация, но с превозно средство с предно задвижване, схемата е съвсем различна – добавянето на газ ще помогне да се излезе от плъзгането, издърпвайки колата“.

Шофьорските навици, които „убиват“ дори най-надеждния автомобил

Лошите навици на шофьора могат буквално да „убият“ всеки автомобил, независимо колко е здрав и надежден той. Човекът зад во...

Експертите предупреждават още, че задвижването на четирите колела създава илюзията за безопасност на заледен път. Такъв автомобил уверено ускорява на сняг и лед, но неговата електрониката може да навреди при поднасяне, тъй като в критична ситуация тя блокира някои от системите, подпомагащи управлението.

Затова и в зимни условия шофьорите не бива да разчитат изцяло на „умните“ асистенти, с които са оборудвани голяма част от съвременните превозни средства. При занасяне основното е да реагирате незабавно и да предотвратите още в самото начало, категорични са специалистите.

Те също така препоръчват на начинаещите шофьори, които не са карали през зимата, ако имат възможност, да си наемат инструктор и да вземат няколко урока. Най-важното за всеки човек, седнал зад волана, е да си изгради адаптиран и проактивен стил на шофиране. Той трябва да се следи какво се случва на пътя, за да може предварително да се забелязва различни маневри и да се реагира навреме.

На хлъзгав път е опасно да се правят резки движения с волана, а педалът на газта трябва да се управлява плавно, тъй като спирачният път е четири пъти по-дълъг. При нормални пътни условия и добро техническо оборудване спирачният път е около 15 м при скорост 50 км/ч. На заснежена настилка спирачният път нараства до 65 м при скорост 50 км/ч.

Как да шофирате при поледица? Седем съвета

Почивните дни за Коледа и Нова година са повод мнозина да планират пътуване. Макар тези дни да виждаме повече слънце и пътните условия ...

Затова и специалистите препоръчват да се намали наполовина скоростта по заснежените пътища и да се увеличи безопасното разстояние от движещото се отпред превозно средство. Ако сблъсъкът не може да бъде избегнат, скоростта трябва да бъде намалена до възможно най-ниската. Това намалява тежестта на последствията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Защо е забранено въртенето на волана докрай

Директорът на Bentley застава начело на друг британски автомобилен производител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com