Колко години е животът на една автомобилна гума?

63853
Колко години е животът на една автомобилна гума?
Снимка: Pixabay

Качеството и възрастта на автомобилната гума са важни не само за комфорта на пътниците и шофьора, но и за безопасността на пътя. Всеизвестен факт е, че употребата на стари гуми намалява сцеплението с настилката и създава предпоставка от ПТП.

Погрешно обаче е схващането, че стара гума означава само Х години от датата на производство. Колко години е животът на една автомобилна гума не се определя толкова просто и зависи и от редица фактори. Ако разчитате само на ДОТ – маркировката, която поставя на всяка току-що произведена гума, маркираща точната година на производство, за да определите годни ли са все още вашите гуми, или е настъпил моментът за смяна, ще сгрешите. DOT кодът показва датата на производството, както и носи информация относно това къде е произведена дадена гума, но далеч не фиксира как ще я износите и след колко време ще ви е необходима нова. Експерти от един от водещите световни производители на гуми помагат да открием колко години е животът на една автомобилна гума, кои фактори влияят на това, както и да развенчаем митовете по темата.

Фактори, които влияят на продължителността на живота на автомобилните гуми

Колко години е животът на една автомобилна гума е въпрос, на който не можем да отговорим с фиксирана цифра, тъй като отговорът се определя от редица фактори. Да, бихме могли да ви ориентираме, че е около 10 години, както и че след 5-тата година остаряването става осезаемо и следва да поглеждате гумите си по-често, но все пак продължителността на живота на автомобилните гуми зависи и от тези фактори, оказващи влияние върху износването на гумите:

1. Качество на гумата и използвани материали

Автомобилните гуми са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед, а влаганите в производството им материали значително определят продължителността на живота им. Колкото по-качествени са материалите, от които е произведена гумата, толкова по-бавно ще старее и ще предлага повече сигурност на пътя.

2. Характеристиките на гумите

Те също зависят изцяло от производителите. Представянето на гумите на пътя и стареенето им зависят не просто от използваните материали, но и от техниките за тяхното комбиниране. Колкото по-прецизни техники са внедрени в създаването, толкова по-добър избор са дадените гуми.

3. Шофьорските навици

Отговорът на въпроса колко години е животът на една автомобилна гума зависи и от шофьорските ви навици – скоростта, с която  шофирате, натоварването на гумите. Не стареят еднакво гуми на автомобил, който използвате няколко пъти месечно, и на такъв, който е непрекъснато на пътя. И все пак – това, че шофирате веднъж в месеца, не ви освобождава от смяна на гумите, не означава, че те няма да остареят и може да ги използвате 50 години например. Важно е да знаете и че по-високата скорост води до по-голямо триене на гумите. По-бързо се износват и при по-резки движения, внезапни спирания, бързи ускорявания. Плавното шофиране е най-доброто за гумите ви.

4. Налягането при монтиране на гумите

Това е друг значим фактор, оказващ пряко влияние върху начина, по който стареят гумите на возилото ви и определя колко често следва да отделите от бюджета си за покупка на нови гуми, за да гарантирате сигурността на пътя – своята и на другите участници в движението. Изградете си навик да проверявате системно налягането на гумите, както и да го правите преди дълъг път. Прекалено ниското или прекалено високото налягане води до ускорено износване на гумите, както и до увеличен разход на гориво. И двете са в ущърб на бюджета ви и харчат излишно средства от него. Следвайте указанията на производителите в какви граници да е налягането, за да удължите живота на автомобилните си гуми.

5. Климатът в страната, в която шофирате

6. Начин на съхраняване на автомобилните гуми

При смяна на гумите – на зимните с летни и обратното – не пропускайте да ги почистите, да отстраните камъчета от грайферите. Доброто и сигурно съхранение на гумите ще удължи живота им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com