Кросовърите са опасни за пътника до шофьора

2444
Кросовърите са опасни за пътника до шофьора
Снимка: IIHS

Съвременните автомобили и особено кросовърите и и SUV-модели стават все по-безопасни с всяка изминала година. Оказва се обаче, че не всички пътници в тях са еднакво защитени при катастрофа. Това обяви Американския застрахователен институт за безопасност (IIHS), който проведе нова серия тестове на такива автомобили.

Този път са изследвани няколко компактни кросовъра, които са представени и на европейските пазари. Тестът имитира ситуация, при която автомобилът се врязва в препятствие с лявата си предна част. Това е типичен удар с дърво или движещо се в отсрещното платно превозно средство.

В случая се оценява не само степента на защита на шофьора, но и на возещия се на дясната седалка до него пасажер. Резултатите от изпитанието показват, че водачът е предпазен добре, но това не се отнася за човека до него. Най-зле в това отношение се представят Toyota RAV4. Subaru Forester и Nissan Rogue (американския аналог на Nissan X-trail), които получават „тройка” по петобалната система.

Едно място по-нагоре, тоест с „четворка”, са поставени 3 модела - Mazda CX-5, Honda CR-V и Buick Encore (американския вариант на Opel Mokka). Най-добре на теста се представя  Hyundai Tucson, който единствен е получил „петица”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com