Mitsubishi Outlander: Алтернативата на Made in BG (тест-драйв)

182615
Снимки: Христо Петров

След 2-3 седмици в шоурумовете на Mitsubishi ще се появи Outlander, моделна година 2014. На снимка моделът изглежда дизайнерски обещаващо. С някой дребни, но точни промени, Outlander придобива по-рафиниран и по-привлекателен външен вид. Този факт ме накара да си спомня за нещо позабравено, а именно актуалния Outlander. И изненадите са много: като започнем от факта, че карам всъдеход с бензинов двигател, нещо, което не ми се е случвало от поне 5 години, когато си спомням, че карах BMW X6. Разликата е, че онзи двигател бе 4,4 V8, докато сегашния – 2,0-литров, при това куплиран със CVT трансмисия. Беше забавно.

Mitsubishi е в криза. Продажбите падат, мениджърите са в паника. Заводите им в Япония ги тресе земетресение, в Тайланд ги заля цунами. Но Mitsubishi са от старата школа японски производители, тази, върху която дълги години се е крепяла автомобилната промишленост в Страната на изгряващото слънце. Но, подобно на самураите, и Mitsubishi изостава от стремежа за технологично развитие. Кен Уатанабе е невероятен в „Последния самурай“, но самураите бяха обречени. Mitsubishi в никой случай не е обречен, още повече, че компанията подписа договор за задълбочаване на сътрудничеството с Renault-Nissan, което ще донесе ползи и за двете страни. На този фон не съм изненадан, че за настоящия Outlander нямаше средства за нова платформа, двигателите не бяха сменени (а модифицирани), само дизайнът беше променен. Доколко в правилната посока – това остава спорен въпрос. Но истината е, че японците успяха да променят модела драстично.

 

Сред най-важната промяна е тази, че японците, неизневеряващи на философията си, успяха да обърнат всичко с главата надолу, при това в ограниченото пространство, с което разполагат. Чрез дребни промени в предния и задния надвес, съответво в ъгъла на атака и отход, инженерите са превърнали Outlander от кросоувър във всъдеход. Не му се доворих да го видя на какво е способен, тъй като истинският всъдеход, един от малкото останали, е Pajero.

ВИЖТЕ СНЕЖНАТА НИ РАЗХОДКА С OUTLANDER

Другата голяма новост бе дизайнът. С нови панели дизайнерите префасонираха изцяло модела спрямо предишния, но резултатът е спорен, меко казано. Предницата определено предизвиква противоречиви мнения, каквото е и моето. За щастие Outlander 2014 ще предложи някои много точни дизайнерски промени, които ще направят визията му много по-привлекателна от настоящата. На снимки поне изглежда значително по-добре. При това не става въпрос за фейслифт.

 

Mitsubishi Outlander е моделът, който е най-точната и подходяща алтернатива на „произведения в България“ Great Wall H6. Причината е, че двата модела са много тясно обвързани. Предишният модел, Great Wall H5, използва платформа и двигатели от Mitsubishi. Новият Н6 е доста по-модерен, най-продаваният SUV в Китай, единственият му дизелов двигател е съвместна разработка между Great Wall и Bosch, но отдолу продължава да има общи черти с Mitsubishi. Двата модела са почти идентични по размер и много близки по цена, макар „българският“ да е по-евтин при стартова цена за 4х4 версията от 39 990 лв. с 2,0-литров дизел (топ цената е малко над 45 000). Цената на този Outlander (първо ниво на оборудване) е 48 000 лв. с бензинов двигател, но CVT трансмисия. Така че ценовата разлика от 8000 лв. определено не е за пренебрегване. Тук идват списъците със стандартното оборудване на двата модела (ще изтъкна само, че базово Outlander e със 7 еърбега, докато Н6 с два), дизайнерските предпочитания, страната производител... Не случайно използвам два пъти кавички. Ще спомена само един факт в тяхна подкрепа. Месечното търсене на Great Wall H6 в Китай е с 25 000 над производствения капацитет на компанията. Затова доставката на частите за сглобяването на Н6 в с. Баховица не изглеждат от най-надеждните. Иначе и двата модела ползват данъчен кредит.

 

За мое огромно учудване карам SUV с бензинов двигател. При това тестовият автомобил е с базово ниво на оборудване. Да, такава комбинация не бях тествал от години. Но не се оплаквам за базовото обзавеждане, напротив, беше ми много интересно, тъй като е лесно да оценяваш автомобил, който струва над 100 000 лв. и има всичко, което се предлага за него. Но бюджетните модели се продават повече с по-ниските нива на оборудване. Няма ги кожите, големите сензорни екрани с камера за обратно виждане, безбройните трибуквени системи за подпомагане на водача. Но продължава да го има най-важното – интериорът е по-силната страна на Outlander. Огромен вътрешен простор, предостатъчно място за краката и за главата. Отзад има две псевдо седалки, но пък те са достатъчи да ползвате 20% данъчен кредит. Воланът е много удобен, металните планки за смяна на предавките от волана са страхотни, но не отиват точно на този автомобил. Стоят идеално на Lancer Evo X. Пластмасата върху арматурното табло е на задоволително ниво, докато по вратите и тази на централния тунел – почуква на кухо. Приборното табло и централната конзола са ергономично подредени, обзорът е чудесен във всички посоки. Под скоростния лост има бутон с обозначение „4WD“, от който се превключват трите режима на електрическата 4х4 система: 4x4 Eco,4x4 Auto и 4x4 Lock. Отделно има и режим ECO Mode. Натискането на бутона спъва драстично мотора с цел намаляване на разхода на гориво, но редуцирането на мощността е толкова драстично, че е дразнещо.

 

Най-дразнеща обаче е CVT трансмисията. Не харесвам безстепенните трансмисии и за щастие 2,2-литровият дизел на модела се предлага с 6-степенна трансмисия. CVT-то държи много високи обороти при ускорение, което ме принуждава да сменям предавките с планките, защото виенето при над 3000 об/мин е осезаемо. А виенето идва от факта, че 2,0-литров бензинов мотор не е от най-удачните варианти за SUV. Ускорение до 100 км/ч за 12,6 секунди ми изглежда като цяла вечност. Особено впечатлен съм от факта, че този огромен автомобил с 4х4 задвижване тежи само 1515 кг. Също толкова впечатлен съм и от разхода на гориво. Каквото и да правех, под 11,3 л/100 км в града не видях. Качих се да видя колко сняг има на Витоша. Достатъчно да усетя Outlander нагоре в завоите. Много задоволително поведение в завоите, дори и в снега. Автомобилът стои стабилно, няма го силното накланяне на купето, но миниатюрният бензинов двигател в огромния кош под предния капак не мъчи. Мъчи ме липсата на мощност и въртящ момент, мъчи ме и мощно виене при 4000 об/мин. Мъчи ме фактът, че в приборното табло се изписва 13,2 л/100 км.

 

Затова Outlander 2014 задължително ще пробвам с 2,2-литров дизел. И ще го направя съвсем скоро, за да проверя дали привлекателната визия на снимки на модела ще отговаря на реалната.

 

Технически характеристики: Mitsubishi Outlander 2,0 MIVEC CVT

Размери

Дължина, мм: 4665

Широчина, мм: 1800

Височина, мм: 1680

Колесна база, мм: 2670

Собствено тегло, кг: 1515

Двигател

SEAT Leon SC FR: По-емоционалното Audi A3 (тест-драйв)

Борбата срещу стереотипите обикновено е трудна, неблагодарна и понякога – опасна за здравето. Така например се смята, че яркият ц...

Тип: редови, 4-цилиндров

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 195 при 4100-4200

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 185

Volvo S60 D5: реVOLVOлюция (тест-драйв)

Няма нищо революционно в един луксозен седан от средния сегмент. Революцията тече в самата компания, която се е постарала да направи до...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,6

Среден разход, л/100 км: 6,5

Вредни емисии СО2, г/км: 150

Базова цена, лв с ДДС: 48 800 (Intense)

КОНКУРЕНТЪТ

Great Wall H6

BMW Series 4 Coupe: Добавена стойност (тест-драйв)

Единственият въпрос, на който търсех отговор през трите дни, в които ключовете за това BMW 435i Coupe бяха в джоба ми, бе: толкова ли е...

Размери

Дължина, мм: 4640

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1745

Колесна база, мм: 2680

Двигател

SEAT Leon SC FR: По-емоционалното Audi A3 (тест-драйв)

Борбата срещу стереотипите обикновено е трудна, неблагодарна и понякога – опасна за здравето. Така например се смята, че яркият ц...

Тип: 4-цилиндров, редони, турбодизел

Работен обем, куб. см: 1996

Макс. мощност, к.с.: 143

Макс. въртящ момент, Нм: 310

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

SEAT Leon SC FR: По-емоционалното Audi A3 (тест-драйв)

Борбата срещу стереотипите обикновено е трудна, неблагодарна и понякога – опасна за здравето. Така например се смята, че яркият ц...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,2

Среден разход, л/100 км: 6,8

Вредни емисии СО2, г/км: 176

Базова цена, лв. с ДДС: 39 900 (4х4)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com