Nissan и Renault се разбраха за новия си съюз

1990
Nissan и Renault се разбраха за новия си съюз
Снимка: Renault-Nissan

Nissan и Renault са постигнали споразумение за реорганизация на алианса и ще го обявят скоро. Разговорите между двата автомобилни производителя вървят от доста време, като през февруари беше обявена структурата на нов съюз, според който Nissan ще вземе до 15% дял в подразделението за електрически превозни средства на Renault Ampere, докато Renault ще намали дела си в Nissan с 43%.

Последните съобщения в медиите твърдят, че някои висши ръководители и директори на Nissan са оспорили условията на сделката и са били особено заинтересовани да защитят интелектуалната собственост на компанията. По информация на Reuters, в последните месеци Nissan е намалил стратегическите си инвестиции в Ampere. Дялът, който ще получи, ще зависи от стойността на електрическото предприятие на Renault, но може да бъде под 10%.

Renault ще намали дяла си в Nissan с почти 1/3

Renault и Nissan постигнаха споразумение за преструктуриране на алианса, който освен тези две компании включва и още един японски произ...

Плановете предвиждат Ampere да излезе на борсата през първата половина на 2024 г., като може да получи оценка от 10 милиарда евро. Смята се, че Renault е особено заинтересован от привличането на повече инвеститори в Ampere. Партньорът в алианса Mitsubishi изрази известен интерес към придобиването на малък дял в компанията, а производителят на полупроводници Qualcomm потвърди, че също ще инвестира.

Според Reuters обявяването на нов съюз е неизбежно, Nissan нарече преговорите „все още продължаващи". От на японската компания посочиха, че Nissan и Renault са ангажирани в конструктивни и продължаващи разговори, като подробности ще има едва след техния край.

В същото време бившият шеф на Nissan и Renault - Карлос Гон, заяви пред медиите, че последното споразумение между двете компании показва наличието на голямо недоверие .

„С последното споразумение те се опитват да направят мини съюз с много ограничено сътрудничество. Все още има голямо недоверие между двете организации, точно това е положението“, каза той.

Nissan може да провали голяма сделка между Geely и Renault

Японският производител Nissan е на път да провали голяма сделка между партньора си в алианса Renault и голямата китайска компанията Gee...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com