Opel Insignia Country Tourer: Опасен чар (тест-драйв)

25067
Снимки: Христо Петров

С назначаването на Карл-Томас фон Нойман за шеф на Opel, свежият полъх в компанията дойде. Той започна с лансирането на обновената Insignia в края на 2013 г., а съвсем скоро ще усетя и последния му повей във формата на Corsa. Но темата сега е друга, а за мен тя може да се определи и като флагман на моделната гама: комби, но с увеличен клиренс и 4х4 задвижване. Тази формула работи отдавна за Audi, Volvo и Subaru. Проработва и за Opel. Моделът предлага атрактивен дизайн и ергономичен (най-после) интериор, мощен би-турбо дизелов двигател и по-ниска цена от тази на преките му конкуренти. На мен ми послужи като шейната за Дядо Коледа – натъпкан догоре багажник и сигурността на 4х4 задвижването за дълъг път през зимата.

 

Влизам „all in“ в самото начало. Слагам картите директно на масата: Insignia Country Tourer е може би най-добрият автомобил, който Opel прави в момента. Това не значи, че няма своите забележки, нито че е по-забавен за шофиране от OPC, или пък е по-икономичен и тих от новия „шептящ“ дизел в Astra. Не е и по-фешън от Adam Rocks. Но пък е комплексен, а неговото 4х4 задвижване и мощен би-турбо дизелов двигател му помагат да се изкатери нагоре по хлъзгавия социален наклон.

Философията, която този автомобил изповядва, аз я разучавам от години. Макар и сложна като наука, именно този тип автомобили аз определям като едни от най-смислените на пазара. Влюбих се в тях чрез Subaru Outback (за нещастие новото е много грозно), а Volvo разви тази концепция до съвършенство. Да, техният автомобил е много скъп, не подхожда на моите 40-ина години, но е чудесен сбор от два свята: този на леките автомобили и SUV моделите. Insignia Country Tourer не е толкова високопроходим като ХС70, но пък е по-добър на пътя. И много по-евтин. Но най-важното е, че в гамата на Opel моделът е най-коплексен и завършен: има стил, има функционалност, има проходимост и стабилност, има необходимото за демонстрация на жизнен статут. Има чар.

 

„Каква е програмата?

— Дуо Пластик, Сиси боата, Шведките и фолклорен състав.“

С други думи: програмата е пълна. Обновената Insignia предлага по-динамична и привлекателна визия от преди. Country Tourer изпъква със защитните подподови скари, както и предпазни облицовки на арките на калниците и на долната част на каросерията. Всичко това е подсилено с два ауспухови накрайника. Но не екстериорът е този, който ме впечатли. В интериора са настъпили съществените промени. Именно тук оригиналът търпеше най-много критики. Ергономията бе отстъпила място на показността, но именно заради нея, макар и реализиран в тираж от 600 000 бройки (до фейслифта), моделът търпеше най-много критики. Безобразно голямото количество бутони сега е отстъпило място на по-организирана и опростена централна конзола.

 

Контролният панел е опростен, като сега той е само с няколко бутона, така че функциите като управлението на инфоразвлекателната и климатичната системи са по-бързи и интуитивни. Инфотейнмънт система от ново покление се контролира с помощта на 8-инчов сензорен дисплей. От стартовия екран водачът има достъп до всички основни функции и подменюта. Леко дразнещо е, че бутоните не реагира много бързо на командите.

Много атрактивен е новият приборен панел с 8-инчов цветен дисплей с висока резолюция, разположен между класическите скоростомер, оборотомер и горивомер. На него може да бъде изобразена и контролирана допълнителна информация, свързана с навигацията, използването на смартфона и аудио системата. Всичко това се контролира много лесно и интуитивно чрез бутони върху волана с нова конфигурация. А самият той е с отлична форма, облицован с перфорирана кожа в моя тестови автомобил.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ПОДРОБНОСТИ INSIGNIA COUNTRY TOURER

Седалките са невероятни, кожената тапицерия приятна на допир, а мястото отзад – предостатъчно за 3-4 часово пътуване, през което синът ми може да навърти и километър. Да, багажникът е „малък“ в сравнение с този на преките му конкуренти, но по моите стандарти 540 литра (1530 при сгънати задни облегалки) са нещо огромно. Пътуването ми точно навръх Коледа бе съпроводено с натоварването на огромен брой подаръци за малкия, които Дядо Коледа трябваше да му подари във Видин: щеше да идва при двете му баби и леля му. А натоварването на целия арсенал става безпроблемно през гигантската задна врата, която се отваря и затваря електрически.

 

„Икономията е майка на мизерията“

Изхождайки от тази крилата фраза, Opel са оборудвали Insignia Country Tourer с върховни двигатели: 2,0 SIDI с цели 250 к.с. и супер якият 2,0 BiTurbo CDTI със 195 к.с., на който разчитам аз. Този динамичен агрегат има впечатляващ въртящ момент от 400 Нм и се отличава със своята изключителна тяга в широк оборотен диапазон, благодарение на каскадното пълнене с два турбокомпресора.

Подобни параметри не изискват голям коментар, тъй като самите цифри говорят сами за себе си. За огромно съжаление обаче трябва да отбележа, че Ахилесовата пета на автомобила е 6-степенната автоматична трансмисия. Тя буквално убива този невероятен двигател с мудната си и неточна работа. Наистина съм неприятно сюрпризиран от този автоматик, още повече, че Opel е марката, която често давам за пример по отношение на двигателостроене. Затова недоумявам как е допуснат такъв пропуск с този автомат. Да не говоря, че компанията има 8-степенен автоматик, който тества и подготвя за разгръщане в моделната линия, но това вече се бави около две години. Стискам палци въвеждането му в експлоатазия да стане по-скоро, за да не страда този иначе страхотен дизел.

Страда и разходът на гориво, както и динамиката. Но въпреки всичко, в натоварения трафик преди Бъдни вечер, успях с едно плавно и небързо шофиране да сваля разхода до 7,1 л/100 км извън града. На прибиране обаче далеч не бях толкова нежен към педала на газта, което се отрази и в разход от 7,8 л/100 км извън града. В София нещата клонят към 10, но въпреки това съм склонен да определя разхода като доста добър, тъй като става въпрос за близо 1900 кг (и 195 „коня“), когато автомобилът е натъпкан с всичките екстри, а този е именно такъв.

 

„Ти защо караш товарен автомобил с книжка за любител шофьор?“

Да, този автомобил има версия N1 (тестовият конкретно няма), което означава, че може да се ползва данъчно облекчение при покупката му. За мен обаче е много по-важен фактът, че стъпва много стабилно и сигурно на пътя, което през зимата е много важно. Да, остава въпроса дали си склонен да теглиш 230 кг (колкото тежи 4х4 системата) в повече през цялата година, но самата концепция на автомобила предполага да е със задвижване на четирите колела. Вярно, не е пригоден за истински офроуд (клиренсът му е увеличен с 20 мм до 175), но ще е идеален за всякакъв разбит терен и настилка.

Всяка Insignia с AWD е оборудвана и с технологията на Opel FlexRide. С натискане на бутона Sport можете да променяте динамиката на шофиране на вашата Insignia – от Norma” или Tour в „Sport” и обратно. Използвайки технология за непрекъснат контрол на окачването (CDC), FlexRide автоматично коригира в реално време настройките на амортисьорите. На мен обаче ми изглежда излишно, тъй като Sport настройката не подхожда на заложената по подразбиране комфортна возия на Country Tourer, докато Tour кара шасито да подскача по неравна настилка. Ето защо режимът Normal предлага най-добрия комфорт и баланс на управлението.

И ако допълнителните 230 кг на 4х4 задвижването влияят на разхода, на пътя те дават една по-висока устойчивост на задницата на автомобила, нещо, което не може да се каже на традиционните комби модели, чиито дълги задници са леки и подскачат и „бягат“ в завой. Електронно контролираната система за задвижване на четирите колела интегрира високотехнологично устройство, функциониращо на принципа на Haldex съединителя, както и електронно блокируем заден диференциал. Системата непрекъснато адаптира работата си съобразно пътните условия и безстепенно променя от нула до 100 процента пропорцията на въртящия момент между предния и задния мост, както и между задните колела. В нормални условия нятон метрите са разпределени 95:5 между предната и задната ос. В режим Sport това съотношение става 70:30.

 

„Парита са тор, от която изникват красиви цветя!“

Opel Insignia Country Tourer не е „бегачка“ и няма да накара кръвта ти да се разбушува, но едва ли това ще направи и Passat Alltrack. Последният обаче има по-висока проходимост, той като е по-висок. Голямата дължина и ъгълът на атака при изкачване от само 14,2 градуса означават, че Insignia Country Tourer е предназначен за уверено движение по пътища, били те с лоша или променлива настилка. Багажникът на Volvo също е по-голям, но това не променя факта, че Country Tourer не е само най-добрата Insignia, а би могла да се определи и като най-желания и най-комплексен модел в гамата на Opel (поне за мен).

И като съм тръгнал да споменавам цифри, то не мога да пропусна факта, че Subaru Outback (конкурентна модификация: дизел с ръчна трансмисия и 150 к.с.) струва 71 990 лв. с ДДС. Идентична модификация на Volvo XC70 е над 83 бона, което прави Opel повече от конкурентен в сегмента. Проблемът е, че най-скъпият X-Trail е 65 080 лв. с ДДС.

Технически характеристики: Opel Insignia Country Tourer 2,0 Bi-Turbo

Размери

Дължина, мм: 4920

Широчина, мм: 1856

Височина, мм: 1526

Колесна база, мм: 2737

Маса, кг: 1623-1958

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 1956

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 195 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,2

Среден разход, л/100 км: 6,6

Skoda Fabia: Пряка демокрация (тест-драйв)

Едва ли има човек, който да не знае значението на термина „демократичен“, но дълбоко скрито в тълковните речници може да се...

Вредни емисии СО2, г/км: 174

Базова цена, лв. с ДДС: 53 030 (за 2,0 CDTi, 163 к.с.)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 66 195

КОНКУРЕНТЪТ

Volvo XC70 D4

Размери

Ford Focus: Sweet 16 (тест-драйв)

Две години по ред агенция Polk излиза с данни, че най-продаваният автомобил в света се казва Ford Focus. При това в годините, когато Fo...

Дължина, мм: 4838

Широчина, мм: 1870

Височина, мм: 1604

Колесна база, мм: 2815

Маса, кг: 1902

Двигател

Peugeot 508 2,0 BlueHDi: Лъвски скок (тест-драйв)

Скокът е нагоре и напред. Нагоре към по-луксозния сектор на пазара. Напред – към положителната половина на счетоводния баланс. Ср...

Вид: редови, 5-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2400

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 181 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 420 при 1500-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

MINI: Цялото кралско войнство (тест-драйв)

Средата на ноември, краят на циганското лято, девет MINI-та във Варна, дебют на 5-вратия Cooper и един рожден ден. Страхотни поводи, чу...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,5

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 169

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 83 450

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com