Пести ли гориво увеличеното налягане в гумите?

7952
Пести ли гориво увеличеното налягане в гумите?
Снимка: Autones

В много интернет-форуми шофьорите непрекъснато обсъждат как да спестят гориво. Един от най-популярните начини е да увеличите налягането в гумите. Възможно ли е да спестите пари от това и как подобни действия ще повлияят на сигурността, разкриват експерти.

Като начало, нека да разберем как смяната на гумите влияе върху поведението на автомобила, тоест върху безопасността. С увеличаването на налягането в гумите контактното петно между тях и пътя намалява, което води до влошаване на сцеплението. Поради това колата може да поднесе при рязка смяна на лентата или в завой. А при висока скорост и дори при дъжд рискът от аквапланинг се увеличава.

Знаете ли по какво се различават зимните от летните гуми?

Омръзна ли ви да сменяте зимните с летни гуми и обратно? Има ли нужда наистина от специални гуми за зимата и такива за лятото, ефективн...

Напомпването също така намалява ресурса частите на окачването, тъй като гумите минават по-твърдо през неравност И ако се кара дълго време с увеличено налягане, някои детайли от ходовата част на автомобила ще се повредят и може да се наложи смяната им. Освен това, пренапомпаните гуми унищожават по-бързо своя протектор.

Редица автомобилни производители, цитирайки свои собствени тестове, твърдят, че ако налягането в гумите се увеличи от 2,0 на 2,5 бара, може да се спести около 1,5% гориво. Тоест, колата ви харчи не 10 литра на 100 километра, а 9,85 л/100 км. Дори при тези цени на горивото този резултат е смешен и не си заслужава усилията.

И това е, ако шофирате по равен извънградски път със скорост 80 км/ч. Ако увеличите скоростта за изпреварване, тогава всички спестявания ще бъдат анулирани от аеродинамично съпротивление. И ако колата е SUV, който има аеродинамика на тухла, тогава цялото това „упражнение“ е напълно безсмислено.

При движение в градския трафик резултатът от спестяване на гориво ще е още по-лош, което означава, че няма как пренапомпаните гуми да помогнат. В същото време проблемите по пътя могат да бъдат сериозни. Ако вали на криволичеща магистрала, водачът може да загуби контрол и да излети в канавка. Тогава опитът да се спести гориво ще завърши със сериозни последствия.

5 неща, които не бива да купувате втора употреба

1.            Матраци В зависимост от възрастта на матрака, той може да бъде пъ...

Дори ако пътуването се окаже безпроблемно, тогава протекторът на гумите ще страда заради повишен натиск, който ще го износва по-бързо от обикновено. И отново опитът за пестене на гориво ще доведе до сериозни разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com