Продажбите на нови автомобили в ЕС са нараснали с 12,1% през януари

734
Продажбите на нови автомобили в ЕС са нараснали с 12,1% през януари
Снимка: car free pics

Продажбите на автомобили в ЕС съюз започнаха оптимистично годината, отбелязвайки силен ръст от 12,1% през януари в сравнение със съответния период на миналата година, според данни, публикувани от Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

През януари общият брой на новите леки автомобили в страните-членки на ЕС, с изключение на Малта, възлиза на 851 700. единици, надвишавайки предходната година с 91 700 превозни средства.

Германия 0 най-големият автомобилен пазар в Европа, отбеляза впечатляващ скок в продажбите на автомобили, които се повишиха с 19,1% през януари. Този скок в търсенето в допринесе значително за цялостния растеж на продажбите на автомобили в ЕС, подчертавайки ключовата роля на страната в автомобилния пейзаж на региона.

Още: България е лидер в ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили през 2023 г.

Италия също претърпя значителен скок в продажбите на автомобили, нараствайки с 10,6%, докато Франция отбеляза ръст от 9,2%. Испания отбеляза ръст от 7,3%, докато Белгия и Полша отбелязаха значителни увеличения от съответно 17,1% и 22,1%.

Пазарът на електрически автомобили в региона показа значителен растеж през януари, като продажбите са се повишили с 28,9%, което представлява 10,9% от общите продажби на европейския пазар на автомобили. Този скок отразява нарастващата популярност и приемането на електрически превозни средства сред потребителите в ЕС.

Като цяло общият брой нови автомобили в Европа, която включва страните-членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Швейцария и Великобритания, се е увеличил с 11,5% до 1,02 милиона броя. Великобритания отбеляза 8,2% увеличение на обемите на продажбите, което допринесе за благоприятното представяне на европейския автомобилен пазар като цяло.

Volkswagen Group, която включва марки като Skoda, Audi, Seat и Porsche, отчете ръст на продажбите от 11,5%, до 221 хиляди единици. Stellantis, друга важна автомобилна група, записва ръст на продажбите с 15%, докато Renault Group отчете лек спад от 2,9%.

Още: 2024 ще бъде най-добрата година за смяна на автомобила

Японската Toyota Group показа забележително увеличение на продажбите от 15%. Тези показатели показват динамиката на конкуренцията между международните производители на автомобили на европейския пазар, отразявайки различните потребителски предпочитания и пазарни условия.

Германският производител на луксозни автомобили BMW AG отчете силно увеличение от 28,2% на обема на продажбите през януари, за разлика от съперника Mercedes-Benz, който отбеляза спад на продажбите със 7,5%. Тези различни цифри подчертават сложната динамика в сегмента на луксозните автомобили в Европа, повлияна от фактори като позициониране на марката, продуктова гама и пазарни тенденции.

Още: Как да продадете по-скъпо старата си кола

В сегмента на електрическите автомобили автомобилният производител Tesla демонстрира значителен ръст, постигайки увеличение на продажбите в ЕС с 14 500 единици. Това е с две трети повече от същия период на предходната година, демонстрирайки нарастващото влияние и навлизането на Tesla на европейския пазар на електрически превозни средства.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com