Range Rover Sport SVR: Силата се пробужда (тест-драйв)

38905
Снимки: Христо Петров

Киноманите са в трескаво очакване, но първите трейлъри на The Force Awakens не оставиха еднозначен отпечатък в милионите фенове на сагата. Дано Walt Disney не ни вкара в приказка с някой лош рицар (за което говори вида на червения лазерен меч), защото разочарованието ще е голямо. Но от сега ви казвам: спокойно, аз вече гледах таен, трети трейлър на блокбастъра, и гарантирам, че Империята се въздига със страшна Сила. Тя идва под формата на 550 к.с., 680 Нм, 260 км/ч, 4,7 сек до 100 км/ч. Епично. Нямам друга дума, с която да опиша вида и скоростта, която развива Имперския крайцер RR Sport SVR.

 

Империята отвръща на удара. Буквално, това е култов филм за милиони, в преносен смисъл – Империята (Англия) отвръща на удара, отправен й от M GmbH, AMG и други видими и невидими заплахи, като на върха на легиона имперски щурмуваци застава Range Rover Sport SVR. Това е най-мощният и бърз Range Rover в историята на компанията, чийто параметри будят страхопочитание. Ако вече сте асимилирали горните цифри, ще добавя още една: 2335 кг. Споменавам я, за да си обясните какво означават 4,7 секунди при тази маса. Не по-малко впечатляващ е и показателят 260 км/ч максимална скорост. А целият този пакет бе изпробван първо в най-негостоприемните условия в Галактиката: на „Зеления ад“. Резултатът: званието „Най-бърз SUV на Нюрбургринг“ (докато наскоро не му бе отнето от Porsche Cayenne Turbo S), спечелено след 8:14 мин. за обиколка. А това е по-бързо от Alpina B3 Biturbo (2007 г.) и Mercedes SL65 AMG (2004 г.).

И така. Започвам с отговорите на многото въпроси, които поставя този имперски щурмувак.

 

Какво, по дяволите, е това?

Накратко: това е най-мощният, най-бърз и най-шумен звяр в историята на Land Rover. Той е първата вълна, предизвикана от подразделението Special Vehicle Operations, който в последствие ще набере сила до Цунами, тъй като очакваме обозначението SVR да започне да се появява по-често върху ламарините на Jaguar и Land/Range Rover. В новия технически център ще работят около 900 висококвалифицирани специалисти, а на върха застава Пол Нюсам. Непознато (засега) име, но той бе отмъкнат от Williams Advanced Engineering. Най-запомнящият проект, който е оглавявал, е Jaguar C-X75, разработен съвместно с Williams. Целта пред Пол е да накара SVR да заработи така, както AMG го прави от десетилетия за Mercedes.

AMG? Не е ли висока топка?

За начинаещ – да, ако приемеме, че SVR са начинаещи. Реално, това подразделение сега започва работа, но значи ли това, че досега JLR не са имали спортни модели? Не, разбира се. Просто сега британците искат да изкарват много пари от тези зверове. И започват ударно – с най-бързото и мощно творение в историята на Land Rover. Което си има своята цена. А тя започва от 248 000 лв. с ДДС (синия). Аз, за мое огромно удоволствие, карах сивия, чиято цена беше 280 000 лв. Знам, звучи ненормално, но ненормални (ако им сравнявам доходите с моя) хора – дал Господ. Защото и двата автомобила, които „Мото-Пфое“ бе осигурил за теста, бяха продадени.

 

280 бона? Тия са луди...

Знам, това беше първата ми мисъл. Втората, след като и на мен най-после ми се усмихна късмета – под формата на ключ и заръката да закарам (цял) сивия RR Sport SVR до летището в „Лесново“, Елин Пелин, бе: „ако имах толкова пари, не бих се и колебал“. Все пак говорим за доскоро най-бързия всъдеход в света. Който закарах до местоназначението му – по най-късия път: две магистрални отсечки и три тунела. Защо споменавам тунелите? Защото там, в тунелите, се случва нещо, което малцина някога са имали (или ще имат) щастието да усетят. Там, след отварянето на дросела, четирите ауспуха избълват такъв рев, че тъпанчетата ти буквално започват да пищят, кожатата ти настръхва, а адреналинът, който нахлува в целия ти сетивен апарат, е достатъчен да убие кон. Sport SVR е оборудван с 2-степенна активна ауспухова система, а диаметърът на четирите накрайника си съперничи с този на цуктромбон. При ниски обороти клапи затварят два от четирите изхода. До около 3000 об/мин. В този момент, ако сте върху педала на газта, всичко се отваря и адът не просто се отприщва, той се стоварва върху цялото ви тяло, а най-потърпевши са ушите. Този саунд прави Sport SVR кандидат за званието „Най-добре звучащ автомобил“. Ако не искате въобще да се лишавате от двете „цеви“ при ниски обороти, просто натискате едно бутонче... А какво само се случва с генерацията, когато сваляте предавки... Това трябва да се чуе.

 

Вътре как е?

Как да е за 280 бона? Много кожа, истински карбон, много бутони, огромен панорамен покрив. Има един проблем. Ако седиш отзад (а ако открехнеш умишлено и въпросния покрив), ти си тотално изключен от всички останали в купето, дори и от този до теб, защото адската генерация заглушава собствените ти мисли. Искам да се сблъсквам с този проблем отново.

Докога компресор, а не турбина (или 2)

И аз това се питам, но британците си имат готов отговор: докато не се измисли решение, при което да няма турбо дупка. BMW имат отговор - 3 турбини. Но кой съм аз да оспорвам едно решение, което ще ме кара да се усмихвам винаги, когато се сетя за тези километри зад волана на RR Sport SVR, когато стовари всичките си 550 к.с. и 680 Нм от 5,0-литровия V8 компресорен двигател върху сетивата ми. Това е с 40 к.с. и 55 Нм повече спрямо Range Rover Sport Supercharged. Агрегатът работи в синхрон със спортно настроената 8-степенна автоматична трансмисия, която сменя предавките с 50% по-бързо. Трансмисията ZF има 25 режима на работа, които се избират автоматично в зависимост от стила на управление. Но стилът на управление на този автомобил може да е само един: като придърпаш скоростния лост към себе си и започнеш сам да казваш кога да се сменят предавките. Този змей от добро не разбира.

 

Не можеше ли визията да е малко по-брутална?

Сигурно е могло, но Джери Макгавърн специално е надзиравал проекта, за да се избегне залитане именно към крайностите, към бруталните елементи. Но не ме разбирайте погрешно, този автомобил изглежда плашещо. Той е с нова предна броня с големи въздухоотвори, които захранват двата интеркулера. Променени са също радиаторната решетка, въздухоотворите в предните калници, мощните странични ризи. Отзад виждаме голям спойлер и гланциран черен дифузьор, обграден от четири ауспуха. Но няма съмнение, че погледът се приковава от огромните 21-инчови джанти (стандартни), обути с всесезонни Continental Cross Contact (разработени специално за SVR) гуми. А какво определение да сложа за 22-инчовите джанти, върху които беше качен тестовия автомобил?

 

Всичко добре, но как стои на пътя?

Стои незапомнено добре. Което е най-учудващото, защото говорим за кола с тегло 2,3 тона (мин.) и с дълбочина на газене от 850 мм! Range Rover Sport SVR разчита на пневматично окачване, което позволява просветът да бъде променян от 50 до 235 милиметра. Типично за философията на марката: да може да те откара навсякъде, където си помислиш. От „Нюрбургринг“ до Непал, но да не се залъгваме, кола, която струва 280 бона няма да бъде вкарана в разораната нива. А и не бива, макар да може, защото тя е предназначена за асфалта. RR Sport SVR разчита на пренастроен Dynamic Active Rear Locking Differential, който „се блокира по-рано и по-продължително време“, за да гарантира, че въртящият момент се прехвърля към задната ос с най-голямото сцепление. Разчита и на централен диференциал с електронно контролиран многодисков съединител, както и на системата Torque Vectoring, която постоянно балансира разпределението на въртящия момент по време на влизането в остри завои. Добавяме алуминиево окачване, подобрена Active-Roll Control (чийто механизми реагират на до 1000 движения на купето в секунда) система и препрограмирана Adaptive Dynamic система, за да стигна до заключението, че стои страховито стабилно на пътя. Със сигурност BMW X5 M е по-добър в това отношение, тъй като британецът трябва да предлага и офроуд възможности, но не съм имал щастието да карам Х5 М и затова не бих си позволил сравнения.

 

И любимите ми: колко струва, колко харчи, колко вдига?

На първия вече отговорих – почва от 240 000 и стига до към 300.

Колко харчи? Колкото си иска. Заводските 12,8 л/100 км са смешни. При 30 л/100 км ще сте близо до истината. И защо не, след като говорим за 2,3 тона, 550 к.с. и адски звук, който трябва да изкараш, а това се постига с натискане на газта. Да не говоря, че лично трябваше да се уверя (няколко пъти) дали това чудовище наистина ускорява до 100 км/ч за 4,7 секунди.

Колко вдига? Казват 260 км/ч, електронно ограничени. Нещо не ми се вярва.

Нещо друго?

Може, още много други неща, при това на пистата в „Лесново“ бе наредено всичко най-ново в гамата Range Rover – хибридната версия и удължената с 20 см версия на Range Rover Autobiography. Но звездата си беше Range Rover Sport SVR.

Технически характеристики: Range Rover Sport SVR

Размери

Дължина, мм: 4850

Широчина, мм: 2073

Височина, мм: 1780

Колесна база, мм: 2923

Маса, кг: 2335

Двигател

Тип: 8-цилиндров, V-образен, компресор

Работен обем, куб. см: 4999

Макс. мощност, к.с.: 550

Макс. въртящ момент, Нм: 680

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 260

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,7

Nissаn Juke NISMO RS: Достъпни спортни страсти (тест-драйв)

Един от най-интересните ходове на маркетинговите специалисти на Nissan става факт през 1997 г., когато те стартират мащабната кампания ...

Среден разход, л/100 км: 12,8

Вредни емисии СО2, г/км: 298

Базова цена, лв. с ДДС: 248 000

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 280 000

КОНКУРЕНТЪТ: BMW X5 M

Размери

KIA Sorento 2,2D: Различен акцент (тест-драйв)

Новият 7-местен SUV на KIA излиза на пътя с много агресивна визия отпред, но това е само детайл от общата картина. Най-важното е, че фл...

Дължина, мм: 4880

Широчина, мм: 1985

Височина, мм: 1754

Колесна база, мм: 2933

Маса, кг: 2350

Двигател

BMW X6 M50d: Турбо кеф (тест-драйв)

Бих могъл да се направя на интересен и да последвам хората, от които съм се учил в продължение на доста години като зам. главен редакто...

Тип: 8-цилиндров, V-образен, битурбо

Работен обем, куб. см: 4395

Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 575 при 6000-6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 750 при 2200-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Lexus NX 300h: Двуполюсен модел (тест-драйв)

Би могло да се каже, че Lexus изобрети сегмента на луксозните кросоувъри през 1998 г. със средноразмерния RX. Сега обаче той е в ролята...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,2

Среден разход, л/100 км: 11,1

Вредни емисии СО2, г/км: 258

Базова цена, лв. с ДДС: 226 000

Текст: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com