Саудитска Арабия създаде собствена марка за електромобили

1311
Саудитска Арабия създаде собствена марка за електромобили
Снимка: iStock

Саудитска Арабия и концернът Foxconn Technology Group, който произвежда смартфоните на Apple, съвместно ще създадат нова марка електрически превозни средства, наречена Ceer, съобщава The Wall Street Journal.

Престолонаследникът на кралството принц Мохамед бин Салман се стреми да диверсифицира икономиката на нацията, за да намали зависимостта си от петролната индустрия и след като вече е инвестирала сериозно в производителя на електромомобили Lucid, Саудитска Арабия реши, че е време да се присъедини към надпреварата при колите на ток със собствена марка.

Автомобилната индустрия е изправена пред нова криза – литиева

Световните цени на лития не просто растат - те летят в стратосферата. Ако миналото лято цената на тон от този материал се колебаеше око...

В допълнение към създаване на съвместно предприятие с Foxconn, марката за електромобили на Саудитска Арабия ще използва лицензирани технология за компоненти от BMW. На свой ред, Foxconn ще разработи „технологиите за инфоразвлечение, свързаност и автономно шофиране“ на бъдещите електромобили. Все още обаче не е ясно дали тайванската компания ще инвестира собствен капитал в съвместното предприятие.

Foxconn си сътрудничи със саудитците от доста време и от миналата година води разговори за създаването на многофункционално съоръжение на стойност 9 милиарда долара в страната, което може да произвежда микрочипове заедно с компоненти за електрически превозни средства и други части от електрониката.

Производителят на iPohone също предложи да построи двулинейна леярна за технология за повърхностен монтаж и производство на пластини в Неом - новият град, създаден от държавния инвестиционен фонд.

Според представители на властите в Саудитска Арабия, новата марка Ceer може да привлече до 150 милиона долара преки чуждестранни инвестиции и може да създаде до 30 000 работни места. Ceer планира да пусне серия от седани и SUV-автомобили, като може да започне доставките на първия си модел още през 2025 г.

Високо напрежение: Петролна война между САЩ и Саудитска Арабия

Последното нещо, от което световните финансови пазари се нуждаят в момента, е повече проблеми в допълнение към агресивното повишаване н...

Все още не е ясно дали тези превозни средства ще бъдат позиционирани като достъпни електромобили на масовия пазар, които ще се продават в големи количества или като модели от висок клас които биха могли да заемат подобно място на пазара като тези от Lucid.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com