Щатите заведоха дело срещу Volkswagen за $90 млрд.

10045
Щатите заведоха дело срещу Volkswagen за $90 млрд.

При най-лошия сценарий – загубите за концерна ще се колосални. Да се надяваме, че изходът няма да е толкова зловещ.

Департаментът за правосъдие на САЩ заведе (вчера) гражданско дело срещу Volkswagen за нарушаване на Clean Air Act.

Комисия на ЕП ще разследва "Дизелгейт"

Европейският парламент ще създаде анкетна комисия от 45 души, които да разследват т.нар. "Дизелгейт" - нарушенията на правилата на ЕС з...

Според него, VW е обвинен, че е монтирал нелегални устройства на почти 600 000 автомобила, а целта е била да се впишат тези коли в екологичните регулации. Делото е заведено в Източен окръг на Мичиган и оттам е прехвърлено в Северна Калифорния. В него се посочва, че VW е нарушил U.S. Clean Air Act четири пъти. Обвиненията включват модифициране на системата за контрол на емисиите и недокладване на нарушенията.

Освен това, щатският Правосъден департамент разследва VW за криминална измама. Компанията е обвинена, че е подвела регулаторните органи и клиенти в САЩ. Според делото, „Volkswagen AG съзнателно е укрила факти, които биха разкрили“, че около 500 000 автомобила, задвижвани с двигателя 2,0 TDI EA189, са били оборудвани с две калибровки за вредните емисии. Първата е била за работа на пътя, докато другата е била специално разработена за използване по време на тестове за отделяните вредни емисии. Същата история се повтаря и с 3,0 V6, използван в САЩ за големите модели като Touareg, Q7 и Cayenne.

VW е изправен пред угрозата да плати до $32 500 на автомобил за всяко нарушение, възникнало преди 13 януари 2009 г., и до $37 500 на автомобил за всяко нарушение към днешна дата. При най-лошия сценарий, това би означавало, че Volkswagen ще трябва да плати над $90 млрд., което е няколко пъти над $18 млрд., които се споменаваха от ЕРА миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com