В Хелзинки ще забраняват личните автомобили

5552
В Хелзинки ще забраняват личните автомобили
Снимка: Уикипедия

Столицата на Финландия – Хелзинки, иска да стане първият град в света, в който личните автомобили ще бъдат забранени. Предвижда се това да се случи най-късно през 2025 г., съобщава Autoblog.

Според отговорника за транспорта в града към кметството Соня Хейкиля, идеята на подобна инициатива е много проста – гражданите трябва да имат достъп до транспорт от всякакъв вид с помощта на приложение на мобилните си телефони. Жителите на Хелзинки ще могат да си поръчат кола под наем, да повикат такси или специален автобус, или пък да достигат лесно до другите видове градски транспорт, но в замяна на това ще трябва да се откажат от личните си автомобили.

Въпреки че новият план на властите трябва да заработи след 9 години във финландската столица вече правят първите крачки в тази насока, като стимулират гражданите да преминат от автомобили на обществен транспорт. Вече работи онлайн-сервизът Kutsupuls, който позволява използването на специален микробус. Той ще спира там, където е удобно на всеки от пътниците в него, като системата предварително ще избира оптималния маршрут на придвижване.

В кметството на Хелзинки са убедени, че новата инициатива ще позволи на държавата по-ефективно да развива икономиката си. Според последното изследване жителите на столицата губят в задръствания около 8 работни дни на година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com