Всеобхватен фейслифт за Opel Insignia

48367
Всеобхватен фейслифт за Opel Insignia
Наричат го нов модел и наистина Insignia изглежда по-спортно, но общото впечатление е за всеобхватен фейслифт, а не за напълно нов модел.

Новата Insignia е еволюция на дизайнерската философия на Opel. Хромираната предна решетка е по-широка и по-ниска от преди. Лайсната, върху която е разположен марковия знак на Opel е по-тънка и в краищата си включва „крилца”, които правят визуална връзка със предните светлини с променена стилистика. Всички предни светлинни тела включват в конструкцията си конзоли с блестящ черен лак, които подчертават теханологичността им. Версиите с по-високо ниво на оборудване са с интегрирани енергоспестяващи дневни LED светлини с криловидна графика. Долните вложки в предната част са стилизирани така, че да бъдат по-тънки и широки, като по този начин подчертават пропорциите на разположената над тях радиаторна решетка.

 

Opel на Автомобилен салон София 2013

Тази година Opel ще участва на Автомобилен салон София 2013 на щанд с размер 360 м2. Търговците на тримата софийски дилъри на Opel (&bd...

Профилите на версиите седан и хечбек на новата Insignia са по-ясно разграничени от преди с помощта на уникалните задни светлини и дизайна на интегрирания спойлер. Линията на покрива на модела с пет врати намалява релефа си преди да достигне ръба на спойлера, за да допълни класическия силует на купе. При варианта с четири врати, гънката продължава по протежение на ръба на спойлера, за да подчертае дължината на елегантния седан.

Тези решения са тематично свързани със задната част, която в новата Insignia също е с по-широки и ниски пропорции. Бляскавата хромирана решетка е разположена по-ниско на задния капак и включва марковото лого. Тя се разширява до задните светлини, които включват „присвити” функции за заден ход. Габаритните и стоп светлините на разделените на две части задни светлини са изпълнени като LED елементи при всички нива на оборудване за седана и хечбек модела. Характерен за всички варианти на купето е дизайнът на светлините с изострена криловидна графика.

 

Централната конзола в интериора е сериозно променен. Хромираният контролен панел с черен пиано лак е изключително опростен. Сега той е само с няколко бутона, така че функциите като управлението на на инфоразвлекателната и климатичната системи са по-бързи и интуитивни.

Инфоразвлекателната система от ново покление на Insignia може да бъде контролирана с помощта на 8-инчов цветен дисплей с управление с докосване. Тъчпадът е ергономично интегриран в централната конзола и предлага изцяло нов начин за бърз и интуитивен достъп до инфоразвлекателната система. Като допълнение водачът на Insignia може да контролира инфоразвлекателната система от най-ново поколение чрез напълно новата система за управление на функциите с бутони на волана, а също и с гласови команди.

Opel ADAM бе отличен с награда за интериор

Голяма награда за един малък автомобил – вчера моделът Opel ADAM бе отличен с наградата за най-добър дизайн на вътрешното простра...

Разширяването на възможностите за връзка между човека и машината (human-machine interface) става и с помощта на новия инструментален панел с 8-инчов цветен дисплей с висока резолюция.

Opel винаги е бил сред лидерите в областта на задвижването. Инженерите на Opel са направили множество подобрения в ходовата част, включително по отношение амортисьорите, стабилизаторите и кормилното управление, които водят до намаляване на шума и вибрациите и до още по-високо ниво на комфорт.

Новият Opel Insignia предлага избор от три варианта на задвижване по отношение на горивото – бензин, дизел или LPG (втечнен петролен газ). Мощността е в диапазона от 81 кВт/110 к.с. до 239 кВт/325 к.с.

Новата Insignia 2.0 CDTI е шампион по отношение на своята енергийна ефективност. Благодарение на новия 2.0-литров турбо дизелов двигател, версиите със 120 к.с. и 140 к.с. отделят едва 99 г/км CO2 (Sports Tourer: 104 г/км CO2) съгласно стандарта EG Nr. 715/2007. С тези параметри тя се дефинира като автомобил от A+ клас на ефективност, като версиите на модела с четири и с пет врати с шестстепенна механична трансмисия и Start/Stop система консумират едва 3,7 литра дизелово гориво на 100 км в комбиниран цикъл (Sports Tourer: 3.9 л/100 км) – върхови за този клас стойности.

Най-мощният дизелов агрегат в гамата на модела е 2.0 BiTurbo CDTI със 195 к.с. Динамичният агрегат с каскадно пълнене с два турбокомпресора има впечатляващ въртящ момент от 400 Нм и се отличава със своята директна реакция и изключителната тяга в широк оборотен диапазон.

Opel ще получи милиарди за развитие от GM

Драмите за състоянието и бъдещето на Opel остават в миналото. Това ясно бе заявено от борда на директорите на General Motors, чиято ред...

Най-впечатляващите двигатели с бензиновата гама са двата агрегата с турбо пълнене и директно впръскване: 2.0 SIDI Turbo със 250 к.с. и 400 Нм въртящ момент и 1.6 SIDI Turbo от най-новото поколение бензинови мотори със 170 к.с. и 260 Нм, които могат да бъдат увеличени до 280 Нм с активиране на функцията овърбууст.

Моделът може да бъде поръчван от края на юни във версии с четири и пет врати и комби Sports Tourer, а цените стартират от  38.775 лева (препоръчителна цена с включен ДДС за България).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com