Честито Рождество Христово!

8388
Честито Рождество Христово!
Снимка: Getty Images/Guliver

Весела Коледа, скъпи читатели на Actualno.com! Екипът ни Ви пожелава здраве, мир, любов, топлина в душите и много радост в очите.

Днес празнуваме може би най-големият християнски празник - Рождество Христово. Ден, който се утвърдил като ден на почит към Светлината!

Купи ми за Коледа ново сърце, че старото вече е сдало багажа...

Купи ми за Коледа ново сърце, че старото вече е сдало багажа - не трепва, не чувства и вече не ще, дори и на мене, две думи да каже....

В България коледните празници започват още от 24 декември. Тогава празнуваме Бъдни вечер, когато, според християнските обичаи, приключват предколедните пости, които траят 40 дни. Едно от най-популярните имена на Бъдни вечер е Малка Коледа, което е и още един знак кога започват празниците по случай раждането на Спасителя.

Днес, 25 декември, е същинската Коледа. Това е денят, в който се ражда Исус Христос. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил, че на света е дошъл Спасителят. Празникът е известен под имената Рождество Христово, Божик, Божич. В България Коледа като официален празник се утвърждава с решение на Народното събрание от 28 март 1990 година. Освен религиозен празник, Коледа е и своеобразна граница във времето. Рождество Христово представлява началото на съвременното летоброене, което е в сила и до днес. Календарът е създаден от римския монах Дионисий, който е изчислил, че Христос се е родил 754 години след основаването на Рим.

Дядо Коледа и Дядо Мраз

Разбира се, най-хубавата традиция за мнозина, е идването на Дядо Коледа. Съвременният вид на милия старец се счита за дело на популярната американска компания Coca Cola, която изменя образа на Свети Никола от Мира с рекламна цел. Свети Никола е живял е живял през трети-четвърти век след раждането на Христа във Византия и е останал в историята като изключително религиозен и благочестив човек, който е дарил цялото си богатство на най-бедните. В негова чест възниква обичаят да се разменят подаръци. Дълги години в България Дядо Коледа беше известен като Дядо Мраз, а подаръците се даваха на Нова година. Дядо Мраз е образ от славянската митология, който е символ на зимата. Той е и символ на настъпването на Нова година – облечен е в червено-синя-бяла одежда. Дядо Мраз и внучката му Снежанка в съвременния си вид се раждат през 1930 година, когато в Съветския съюз Коледа била обявена за обикновен работен ден. Елхата, под която Дядо Коледа слага подаръци, е традиция, възникнала в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означавал вечна вяра в Исус Христос. Традицията повелява коледната елха да се слага на 23-ти декември и да се маха на 5-ти януари.

25 късметчета от баницата за Коледа

Виж какъв късмет от баницата ще ти се падне! Намисли си едно число от 1 до 30 и погледни надолу, за да видиш какво ти се пада. Екипът н...

Именниците

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Християн, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Радослав, Радославa, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Ренета. Техният празник е двоен, затова нека първи се чувстват поздравени, да не се спасят от здраве, щастие и късмет, както и всички покрай тях.

Коледната трапеза

За разлика от Бъдни вечер, на коледната трапеза се слага и месо. Няма задължение относно броя на ястията, но традицията повелява да има пуйка или свинско месо, а както знаем „свинско и винско” е фраза, от която кръвта на всеки българин бушува. Коледа, разбира се, не може да мине без сладко – меденки, джинджифилови сладки, коледни кейкове и миризмата на канела. Тези сладки традиции са по-скоро привнесени от Западна Европа у нас, но едва ли някой има нещо против тях. У нас традицията повелява да се пекат гевреци, наречени колаци. Те се мажат с масло и се поднасят с мед или сладко.

Проверка на Actualno.com: С какви подаръци да изненадате по Коледа?

В рамките на кампанията на Actualno и Виваком – "Actualno по стъпките на 4G" – наш екип направи проверка за най-актуалните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАЗНИЦИ:

Св. преподобни Йоан, ученик на св. Григорий Декаполит

Св. преподобни Акакий, епископ Мелитински

Св. мъченици деви Агапия, Хиония и Ирина Аквилейски

Св. Аристарх, Пуд и Трофим от Седемдесетте апостоли

Св. Мартин Изповедник, папа Римски

Св. свещеномъченик Артемон, презвитер Лаодикийски

Св. свещеномъченик Антипа, епископ на Пергам Асийски

Св. мъченици Терентий, Помпий и други мъченици Картагенски

Св. мъченик Евпсихий Кесарийски

Св. мъченик Павсилип

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com