Св. Фотина - Самарянката

921
Св. Фотина - Самарянката
Снимка: iStock/Guliver

На 20 март 2024 г. църквата почита Св. Фотина - Самарянката.

Поразителен пример

Сред многото православни жени, които познава историята, е и света Фотина - самарянката. Животът й представлява поразителен пример за това как Божията благодат е способна да възроди и най-грешната душа, да я изведе от бедната на нечестието и възвиси до върха на духовната слава.

Още: Йосиф Обручник

Евангелското четиво разказва за беседата на Христа със самарянката за живата вода или за благодатта на Дух Светий и за поколението Богу с дух и истина. Веднъж Иисус седял при Якововия кладенец. Там била и самарянката, наречена по-късно Фотина. Той започнал беседа с нея за живата вода, която очиства греховете, утолява жаждата на безсмъртната душа с Бога. Така Иисус просто и мъдро довел самарянката до съзнанието за нейните собствени грехове и нуждата да се покае и обнови живота си.

Покаяние

Обхваната от спасителната вяра в Избавителя, тя се покаяла за миналите си тежки грехове. Започнала да води добродетелен живот и се проникнала от такава пламенна любов към Господа, че както разказва Свещеното предание, не се побояла открито да изповядва Неговото име пред юдеите и езичниците и да изстрада много заради Него. Самарянката получила мъченически венец при гонението на християните от римския император Нерон.

Просветителка

Още: Св. Кирил Йерусалимски

Светата Църква е увековечила нейната памет, прославяйки я под гръцкото име Фотина, т.е. просветителка. Светото предание съобщава поучителни подробности за нейния живот като самоотвержена благовестница за Христа. Проповедта й се разнасяла в такива важни центрове на древната култура като Коринт и Рим. Когато Нерон я призовал на съд, тя така твърдо изповядвала вярата си в Храста, че довела императора до неописуема ярост. Той заповядал да подложат нея и цялото й семейство (четири сестри и двама сина) на най-жестоки мъчения и люта смърт. Самата Фотина след ужасни изтезания била хвърлена в кладенец.

Какъв знаменателен край! При кладенеца някога тя получила от Христа своето първо духовно озарение и и изпила първата чаша "жива вода", течаща във вечния живот. И пак кладенецът й послужил като врата, през която тя действително преминала във вечния живот!

Преподобни Алексий

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАЗНИЦИ:

Св. апостол Симеон, брат Господен по плът

Св. свещеномъченик Василий Амасийски

Св. апостол и евангелист Марк

Св. свещеномъченик Сава Стратилат

Свети мъченик Лазар Български

Св. преподобни Теодор Сикеот Анастасиополски

Св. свещеномъченик Януарий

Св. Анастасий Синаит

Св. преподобни Йоан Вехтопещерник

Св. преподобни Йоан, ученик на св. Григорий Декаполит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Св. апостол Симеон, брат Господен по плът
Св. апостол Симеон, брат Господен по плът

На 27 април 2024 г. църквата почита Св. апостол Симеон, брат Господен по плът. Историята Свети Симеон, наречен брат Господен по плът, е бил...