Как да избелим белите дрехи - ще бъдат като нови?

58657
Как да избелим белите дрехи - ще бъдат като нови?
Снимка: iStock/Guliver

Белите платове изглеждат великолепно както във вид на дрехи, така и като различни текстилни изделия. Все още снежнобелите тъкани са едни от най-популярните - от тях се шият спално и долно бельо, кърпи, халати, панталони, костюми, рокли, връхни дрехи и обувки. Но белият цвят с течение на времето може да потъмнее, върху платното да се появят неприятни жълти или сиви петна. Защо се случва така?

Грешките в поддържането

Неправилно изпиране. Белите дрехи не бива да се перат заедно с цветни. Препоръчва се да се отделят дори от онези тъкани, които са възможно най-близки до бялото: кремави, слонова кост, бежови. Даже малко количество пигмент може да съсипе белотата.

Едновременно накисване на тъкани с различен състав. Дори материали с еднаква плътност не бива да бъдат накисвани заедно. Лен, памук, чинц, батист, коприна и кадифе трябва да се разделят преди пране.

Използване на неподходящи препарати. Разнообразието от прахове за пране, капсули и избелващи средства ви позволява да изберете средство за всяка тъкан. Не трябва да използвате едно и също средство за всички дрехи.

Продължителен престой в гардероба. Ако белите дрехи се държат сгънати дълго време, върху тях рано или късно ще се появят жълти петна. За да избегнете това, ги съхранявайте разгънати в калъфи върху закачалки.

Често избелване. Агресивните методи за избелване изтъняват влакната на тъканта и могат да имат обратен ефект в случай, че се използват прекалено често.

Как правилно да сортирате дрехите за пране?

Начините за избелване

С препарат

Най-лесно е да възстановите белотата на дрехите и бельото с помощта на готови средства. Не е нужно да работите сами с химически реактиви и да губите време в смесване на разтвори. Има различни видове готови избелващи средства, които действат ефикасно.

С кислород

Избелвателите (избелителите) с активен кислород може да се използват за всякакъв вид тъкани. Тяхната особеност е, че работят дори в хладка вода - което е важно за тънки материи, като бельо или летни блузи. Тези вещества не предизвикват алергии, премахват петната и освежават цветовете. Може да се използват при машинно и ръчно пране. За да избелите бели дрехи или тъкани, след изпиране накиснете нещата 3-5 часа във вода с добавка на кислородна белина - след това изплакнете и изсушете. За да предотвратите промяна на цвета, редовно добавяйте малко количество избелвател към вашия перилен препарат - това няма да навреди на тъканта или пералнята.

Вълнените дрехи са капризни: 9 съвета за правилно пране на вълната

С хлор

Класически средства, които ви позволява да избелите дори много потъмнели тъкани. Те се различават по своята агресивност както спрямо плата, така и по отношение на технологията - поради което трябва да се използват само в най-крайни случаи. Когато ползвате хлорни избелватели, пазете очите си и носете домакински гумени ръкавици. Дръжте децата далеч от разтворена белина, за да не вдишват изпарения. След накисване изплаквайте прането много старателно, за да се предотвратят последващи дразнения по кожата.

Оптични избелватели

Това са модерни средства, които възстановяват визуално белотата на тъканите. Избелващият ефект се дължи на действието на отразяващи частици. Всъщност продуктът не става по-бял, но визуално изглежда така. Предимството на такива продукти е, че те са практически безвредни както за хората, така и за околната среда.

Сода

Много е лесно да избелите дрехи с обикновена сода бикарбонат. Добавяте 2-3 супени лъжици в отделението за прах на пералнята. Това ще даде добър резултат, ако върху тъканта има леко сиво покритие. В случай, че е излиняла, приготвяте разтвор от 3-5 литра вода, 2 мл амоняк и 5 лъжици сода. Колкото разтворът е по-концентриран, толкова по-силно ще избелва - но рискувате да изтъните плата с прекомерно количество амоняк. Затова този метод е подходящ за лен, памук и други по-плътни тъкани – а за коприна използвайте по-щадящи пропорции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com