Как правилно да сортирате дрехите за пране?

15250
Как правилно да сортирате дрехите за пране?
Снимка: iStock

Има няколко съвета за сортиране на прането ви. Винаги вземайте предвид указанията за етикетите на дрехите, те трябва да са вашият основен източник на информация. Сортиране на прането – трите най-важни критерия са: цветът на тъканта, нейният вид и степента на замърсяване. В допълнение към основните правила, не забравяйте за подходящия подбор на препарат.

Как да сортирате прането - цветове

Не знаете как да разделите прането си? Цветовете са най-простият критерий. Има пет цветови групи дрехи: бели, черни, светли, тъмни и такива с наситени цветове. Постоянното сортиране на прането ще ви спести много време. 

Практиката показва, че всички нови дрехи (особено памучните) трябва да се перат отделно. Въпреки липсата на подходяща информация на етикета, новите цветни дрехи могат да останат без цвят, а кърпите и поларените одеяла могат да изцапат прането с фини конци.

Нужно ли е да перем новите дрехи

Изкушението да се облечете веднага в новото облекло е голямо. Но според дерматолозите те трябва да бъдат добре изпрани и изгладени пред...

Бели дрехи - правила за пране

При някой дрехи може да имате съмнения дали да ги класифицирате като тъмни или светли, докато правилата за пране на бели дрехи винаги трябва да са ясни. Белите дрехи са единствените, които абсолютно не трябва да смесвате с други цветове, тъй като те са склонни към обезцветяване. В зависимост от вида на тъканта, трябва да перете белите си дрехи при температура между 40-90°C. 

Пране на цветни дрехи

Цветните дрехи трябва да се перат при определени условия. Можете да перете черни дрехи заедно с много тъмни дрехи - тъмносиньо, лилаво, кестеняво. Оптималната температура за пране на черни дрехи обикновено е 40 ° С. Твърде високите вероятно ще избледняват.

Перете ярки тъкани при 50 ° С. Понякога производителят препоръчва друго, така че винаги проверявайте етикетите, преди да използвате пералната машина. Интензивните цветове на дрехите са предимно червените, но също и жълти, оранжеви или розови. 

Опасни ли са синтетичните дрехи за здравето?

Дрехите, изработени от естествени материи се славят с по-добро качество и устойчивост на тъканите, както и с по-добра грижа за кожата и...

Как да разделим прането според замърсяването?

Това е малко по-сложно, главно защото няма да намерите правилните указания на етикетите. Така че често трябва да се позовавате на собствения си опит и интуиция. За деликатни петна е достатъчно пране при 40°C, но по-сериозните петна изискват до 60°C.

Сортиране на прането според вида на тъканта

Тъканите за пране се разделят на естествени (например лен, памук), деликатни (например вълна, коприна) и изкуствени (синтетични, например полиестер, ликра) тъкани. Винаги трябва да следвате инструкциите на етикета, така че дрехите да не се свиват, издуват или разтягат.

Естествени материи

Кой е най-добрият начин да сортирате правилно дрехите за пране

Сортирайте правилно прането Когато слагате дрехите за пране е много важно как ще ги сортирате. Подборът на прането в пералнята трябва ...

Дрехите от естествени материи могат да се перат дълго време и при по-високи температури - от 60 до дори 90°C. Дрехите за малки деца обикновено се изработват от този вид материал. 

Изкуствени и деликатни тъкани

Изперете синтетичните тъкани за кратко при 40-50°C. Те са склонни да се свиват при продължително пране при по-високи температури. Деликатните тъкани трябва да се перат при 30-40 ° С. За да избегнете поражения на дрехите, можете предварително да поставите най-деликатните неща в торбичка за пране. 

И не забравяйте, никога да не претоварвате пералнята машина!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com