Как да се справим веднъж завинаги с праха у дома?

8293
Как да се справим веднъж завинаги с праха у дома?
Снимка: iStock/Guliver

Колкото и чист да е домът ви, вероятно все още е малко прашен. Това е всеобхватен проблем, с който всеки трябва да се справя всеки ден. Това обаче е повече от раздразнение. Всички онези частици, които съставляват праха, се събират: мръсотия, цветен прашец, спори на мухъл, мъртви кожни клетки, косми и тъканни влакна, както и замърсители във въздуха като дървесна, пепел, химикали и изгорели газове от превозни средства.

Минимизирането на количеството прах във вашия дом прави огромна разлика в качеството на въздуха и може да помогне за удължаване на живота на мебелите, уредите и домакинската електроника. Поддържането на вашия дом възможно най-чист от прах изисква бдителност и последователност. Всичко започва с редовно седмично почистване: прането и химическото чистене на възглавниците, за да ги отървете от прахови акари, редовното ползване на прахосмукачка за мебели и завеси и смяната на нови филтри във вашата HVAC система ежемесечно може много да ви помогне в борбата с праха. Ето някои прости предложения как да поддържате дома си, така че въздухът да е възможно най-чист, комфортен и без прах.

7 невероятно лесни трика за почистване на различните повърхности у дома

1. Инвестирайте в изтривалки

Всеки път, когато посетителите влязат отвън, те проследяват мръсотията в къщата - а малките частици мръсотия са основен компонент на праха. Използвайте както външни, така и вътрешни изтривалки – особено тези с влакнеста горна част – за да уловите мръсотията и да я предпазите от пътуване по-далеч в дома ви. Измивайте или почиствайте постелките с прахосмукачка редовно, за да предотвратите натрупване.

2. Откажете се от килимите

Да се ​​отървете от килима може да изглежда като драстична мярка, но килимът задържа ужасно много прах - и го освобождава във въздуха всеки път, когато направите крачка. Ако мислите за предекориране, помислете за поставяне на някакъв вид подова настилка с твърда повърхност: дърво, плочки, камък или винил са добри алтернативи на килимите и много по-лесно се поддържат чисти от прах!

Няколко съвета за почистване на ламината вкъщи

3. Щорите също се нуждаят от почистване

Не си мислете, че сте решили дилемата си с праха само защото сте заменили тъканите на прозорците с щори. Прахът се привлича към щорите като молци към вълна, така че трябва да ги почиствате редовно.

4. Използвайте вода

Никога не подценявайте силата на водата. Доброто влажно почистване на прах е ефективно за елиминирането на 90 процента от праха във вашия дом, а обикновената вода е почти толкова екологичен почистващ препарат, колкото можете да намерите. Влажен парцал или моп улавя и задържа прах, който след това може просто да се изплакне в канала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com