Как се пере възглавница – никога не правете това

5303
Как се пере възглавница – никога не правете това
Снимка: iStock/Guliver

Добрата възглавница е гаранция за добрия сън, а той, от своя страна, за доброто здраве. Болките в гърба, схващането на врата, умората сутрин и честите прекъсвания на съня през нощта, могат да се дължат както на проблеми със самия сън – разстройства на съня и различни заболявания, така може да имат и по-простичко обяснение – неудобен матрак или неудобна възглавница.

Днес потребителите често купуват първата попаднала им възглавница в неспециализирани магазини, без да разбират нито състава и пълнежа, нито предимствата или недостатъците, свързани с формата, размера и тъканите, от които е направена. Обикновено тези възглавници са с ниска цена, което ги прави предпочитани, но цената определя и качеството.

Ако се събуждате схванати, добре е да вложите средства в съня си и в здравето си, купувайки възглавница, която е специализирана, ортопедична или просто професионално изработена и съобразена с естествените извивки на тялото. Цената обаче е висока, което налага да се овладеят правилните подходи за почистването на тази възглавница, за да служи тя възможно най-дълго на потребителя и да не се налага честа подмяна, което е свързано и с разход от бюджета.

Как се пере възглавница е сред ключовите въпроси, които задават потребителите, както и изобщо пере ли се тя. Има различни начини за почистване, като дори то да не е пране, е необходимо за поддържане на чистотата в спалнята. Не, изпирането на калъфката далеч не е достатъчно. Вижте как да поддържате своята възглавница чиста с нашите съвети.

Триковете при пране на възглавници - ето какво се прави!

Как се пере възглавница?

Първият съвет, който ще ви дадем, е да погледнете етикета. Там ще бъдат посочени препоръчителните и идеалните грижи и начини за поддръжка на вашата възглавница. Следвайте ги особено ако сте вложили значителна сума в нея, за да не съжалявате. Други трикове и съвети са:

-          Възглавници, за които е допустимо прането изобщо, следва да се изпират 2 пъти годишно, като е най-добре това да става на ръка с топла, не студена и не гореща вода, нежен препарат, от който да сложите пестеливо, за да не се пени до безкрай и да не се налага за изплаквате многократно, мачкайки възглавницата, за да изкарате пяната от вътрешността.

-          Възглавниците, които може да пуснете в пералнята и да спестите досадното пране на ръка, следва да се почистват на ниски градуси и на най-нежния режим, както и кратко – няколко минути. Ако се чудите какво никога да не правите, когато перете възглавницата си и има ли фатална грешка по темата – да, забравете за центрофугата. Отделете на възглавницата достатъчно време за изсъхване, като първоначално трябва да е в легнало положение върху металния ви простор, не си и помисляйте да я виснете на щипките.

-          Ако възглавницата е пух или пера, имайте предвид, че повечето могат да се поставят в пералнята, но използвайте хладка вода и мек почистващ препарат и останете да изсъхне легнала и на стайна температура. Продават се в търговската мрежа специални пособия за пералнята, които да не позволят пухът да се слепне и натрупа в някой край. За целта може да използвате и топки за тенис – както правите със зимните си якета от пух.

Защо се събуждаме с възглавница, мокра от слюнка?

-          Ако възглавницата е от мемори пяна или латекс, най-добре забравете за пералнята машина, за да не я съсипете. Отделете си време и изперете на ръка, като преди това минете повърхността на възглавницата с прахосмукачка. Естествено, че с чист накрайник или след измиването му. Почистването с влажна кърпа с лек препарат на место също е решение, което ще ви удовлетвори с резултата си, ако сте по-сръчни и внимателни.

Защо да перем и почистваме възглавницата?

Изпирането на бельото – калъфки, чаршафи не е достатъчно според алерголозите и имунолозите. С течение на времето върху възглавницата се натрупват косми, мъртви кожни клетки, пот и други телесни течности, които неминуемо проникват през калъфката и под нея –върху самата възглавница. Това увеличава риска да си завъдите акари, които са невидими, но пък видимо ви тормозят, ако сте алергични. Изпирането на възглавницата, естествено не толкова често, колкото калъфката, ще ви предпази от този неприятен проблем и ще се радвате на по-добро здраве и по-качествен сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com