Защо се събуждаме с възглавница, мокра от слюнка?

2704
Защо се събуждаме с възглавница, мокра от слюнка?
Снимка: iStock

Събуждането с възглавница, мокра от слюнка, е често срещано явление, с което се сблъскват много хора. Въпреки че може да изглежда странно или смущаващо, има няколко причини, поради които това се случва.

Една от основните причини за събуждане с мокра възглавница е прекомерното отделяне на слюнка по време на сън. През нощта тялото ни преминава през различни етапи на съня, включително сън с бързо движение на очите (REM), който се свързва с ярки сънища. По време на REM съня мускулите ни, включително тези на устата и гърлото, стават по-отпуснати. Тази релаксация може да доведе до намаляване на мускулния тонус, което води до изтичане на слюнка от устата върху възглавницата.

Някои фактори могат да допринесат за повишено производство на слюнка и слюноотделяне. Положението по време на сън играе роля, тъй като лежането по гръб може да улесни събирането на слюнка в устата и евентуалното ѝ изтичане навън. Освен това някои хора естествено произвеждат повече слюнка от други, което може да увеличи вероятността да се събудят с мокра възглавница.

Друга възможна причина за събуждане с мокра възглавница е наличието на стоматологични проблеми. Състояния като разстройство на темпоромандибуларната става (ТМС) или неправилно подреждане на зъбите могат да повлияят на положението на челюстта по време на сън, което може да доведе до отворена уста и последващо слюноотделяне.

Освен това факторите, свързани с начина на живот, могат да повлияят на слюноотделянето по време на сън. Консумацията на алкохол, някои лекарства и тютюнопушенето могат да увеличат производството на слюнка и да увеличат вероятността за отделяне на слюнка през нощта.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Макар че събуждането с мокра възглавница по принцип е безвредно, то може да бъде притеснително и да причини дискомфорт. За да сведете до минимум това явление, има няколко стъпки, които можете да предприемете. Първо, опитайте се да промените позицията си на сън. Спането настрани или по корем може да ви помогне да предотвратите събирането на слюнка в устата ви и разливането ѝ върху възглавницата. Освен това поддържането на добра орална хигиена, включително редовни стоматологични прегледи и отстраняване на всички основни стоматологични проблеми, може да намали прекомерното слюноотделяне.

Ако проблемът продължава да съществува или се превръща в сериозна тревога, може би си струва да го обсъдите с медицински специалист. Той може да помогне да се определи дали има някакви основни медицински състояния, които допринасят за прекомерното слюноотделяне, и да даде подходящи насоки.

Събуждането с мокра от слюнката възглавница е често срещано явление, което може да се дължи на фактори като прекомерно слюноотделяне по време на сън, положение по време на сън, стоматологични проблеми и избор на начин на живот. Макар и като цяло да е безвредно, регулирането на позите за сън и справянето със стоматологичните проблеми може да помогне за намаляване на това явление. Ако е необходимо, консултацията със здравен специалист може да предостави допълнителни познания и насоки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com