Като нови: 4 неща, с които ще почистите белите си кецове до БЛЯСЪК

35495
Като нови: 4 неща, с които ще почистите белите си кецове до БЛЯСЪК
Снимка: iStock

Една от най-обсъжданите теми през топлия сезон е как да почистваме белите обувки. Колкото и практични да са белите маратонки, трудно е да се запази новият им вид, след като напуснат кутията. Но нещата могат да се поправят с правилните инструменти. От белина през сода за хляб до паста за зъби - ето някои от най-добрите начини да поддържате белите си кецове в най-добрия им вид.

Превантивни мерки

Експертите препоръчват да напръскате новите обувки с водоотблъскващ спрей, преди да ги обуете за първи път. По-добре е да направите това в деня преди дебюта на новия чифт. Повтаряйте процеса на пръскане на всеки няколко седмици, за да защитите обувките си, независимо от това къде планирате да ги носите или какво време се очаква.

Друг важен момент: превърнете избърсването на петна от обувките си в постоянен навик. Може да изглежда досадно, но редовното почистване на петна ще ви помогне да се научите как да почиствате напълно повърхността. Почиствайте всякакви петна веднага щом ги забележите с мек препарат или влажна кърпа (ако не сте вкъщи). В противен случай петната могат да попият в тъканите и да затруднят значително задачата ви по почистването.

Хитрини за почистване на дрехи и обувки

Четка за зъби и сапун

Едно от задължителните средства за почистване на светли обувки е стара четка за зъби, която ще ви помогне да се справите с труднодостъпните петна. Използвайте я, за да почистите внимателно маратонките си с топла сапунена вода. Ако това не е достатъчно, знайте, че различните продукти, които имате под ръка, като сода за хляб, белина, бебешка пудра или дори паста за зъби, потенциално могат да ви помогнат да избелите отново оцветените си обувки.

По-добре е да не слагате белите обувки или маратонки в пералнята с останалото пране или дори самостоятелно. Това може да доведе до появата на петна и обезцветяване на белите обувки, както и до трайни увреждания: може да забележите разкъсвания, стърчащи нишки или скъсване на кожата или тъканта на обувките.

Сода

Содата за хляб е друго ефективно средство за почистване на бели обувки. Ще ви трябват и една-две капки бял оцет - друго полезно кухненско почистващо средство. За да почистите белите обувки със сода за хляб, смесете една супена лъжица гореща вода, една супена лъжица бял оцет и една супена лъжица сода за хляб.

Смесете, докато сместа придобие консистенция на паста, и след това използвайте стара четка за зъби, за да разпените сместа върху текстилните части на обувките. Работете с кръгови движения за най-добри резултати. След като обувките са покрити със сместа, оставете ги навън на ярка, топла слънчева светлина за три до четири часа. След като сместа изсъхне, потупайте обувките, за да я изтръскате, а повторното почистване с четка за зъби трябва да премахне всички остатъци.

Ако почистите така обувките, те ще станат като нови

Избелване

Ако решите да избелите кецовете си с белина, най-добре е да я разредите преди употреба, в противен случай тъканта може да пожълтее. Смесете една част белина на всеки пет части вода. Изсипете ги в контейнер или малка кофа, потопете четката си за зъби в разредения разтвор на белина и внимателно почистете обувките. Когато приключите, изплакнете с хладка вода и след това оставете обувките да изсъхнат на въздух поне за няколко часа (най-добре е да останат за една нощ).

Важно е да се отбележи, че домашната белина (натриев хидроксид) технически не се счита за разяждаща или токсична, въпреки че излагането на белина може да причини дразнене на очите, устата, белите дробове и кожата. Трябва да спазвате и стандартните съвети за безопасност на белината, които ще използвате всеки път, когато работите с белина, за да зареждате редовно прането си (т.е. да стоите на добре проветриво място и да предпазвате очите и кожата си от излагане).

Паста за зъби

Този метод често се среща сред популярните. Вярвате или не, но пастата за зъби наистина може да почисти не само зъбите ви. Трябва обаче да стоите настрана от цветните пасти за зъби, които могат да оцветят белите обувки още повече. Тя трябва да е с меко почистващо средство.

За да избелите светли обувки с паста за зъби, използвайте бяла паста за зъби без гел и стара четка за зъби. Подобно на метода за почистване на бели обувки със сода за хляб, нанесете пастата за зъби върху замърсените обувки, като работите с кръгови движения върху оцветените участъци. След като нанесете пастата върху тъканта на обувките, оставете я да престои десет минути. Използвайте влажна кърпа, за да избършете пастата за зъби от обувките и повторете, ако е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com