Не слагайте повече от това количество прах в пералнята - ще съсипете дрехите!

2388
Не слагайте повече от това количество прах в пералнята - ще съсипете дрехите!
Снимка: iStock

За много потребители въпросът сигурно изглежда направо глупав: колко прах да сипят в пералнята? Въпреки това, за да не навредите на елементите на пералното оборудване, да не разваляте дрехите и да икономисвате семейния бюджет, струва си да знаете нюансите в правилната работа с пералнята.

Някои мислят, че когато перат, колкото повече препарат сложат в машината, толкова по-ефективен резултат ще получат. Това е логично, но не винаги е вярно. Употребата на перилни препарати в големи количества провокира сериозни негативни последици:

- излишното количество прах след изплакването оставя бели петна по тъканта;

- препаратът не се използва докрая, а това ще причинява повреди в бъдеще;

- ще излиза лоша миризма от барабана на пералнята.

Производителите на различните прахове за пране предписват инструкции на опаковките, които показват колко прах да се сложи в прането. Но това е само препоръка. А и за производителите е на сметка продуктът им да се търси възможно най-много, да се изразходва бързо и отново да се купува. Затова по принцип към техните препоръки се отнасяйте резервирано.

Най-големите проблеми с пералнята и как да ги решим?

Факторите, на които е желателно да обърнете по-особено внимание, преди да сложите прах, са следните:

- в какво състояние е прането. Определете дали прането е силно замърсено или не;

- наличие на трудни петна. Не мислете, че колкото повече прах се постави в пералнята, петната и замърсяванията ще бъдат изпрани толкова по-добре. Само количеството прах не винаги е достатъчно за изчистване на петната от дрехите – към него е по-добре да добавите различни специални средства за тяхното отстраняване;

- твърдостта на водата. Това обстоятелство влияе пряко върху качеството на изпирането. Във вода с примеси от желязо пяната се образува слабо, което също ще повлияе на качеството на прането. Затова производителите на прахове прибавят омекотители към състава им;

- обемът на прането, подготвено за изпиране - вече въз основа на този показател е правилно да изчислите колко грама прах да сипете в пералнята.

- количеството вода, използвано за едно пране. Колко вода да използвате при пране зависи от режима и вида на тъканта. Не забравяйте, че когато настройвате режима за пране на специални тъкани, например коприна, вълна, трябва да използвате специални таблици;

Никога повече не го правете! Ето защо пералнята не центрофугира

- колко е прахът, необходим за твърдата вода. Производителите пишат на опаковката следните цифри за нужното количество препарат: за едно пране е достатъчно да сипете 150 г прах, а пък при силни замърсявания и сложни петна - 225 г. Такива изчисления са валидни за вода с мека или средна твърдост. Ако водата обаче е много твърда, обикновено се препоръчва да прибавите 20 грама. Тук производителите обикновено се изхитряват и целенасочено надценяват количеството прах, изчислено за един цикъл. Установено е, че при средно замърсяване за едно пране е необходимо да се сложи прах в обем 1 една супена лъжица - а това са около 25 грама. По принцип, за 1 кг ленен текстил може да сипвате около 5 г прах.

Ако върху прането има застарели и недостатъчно изпрани петна, недейте да сипвате прах повече от препоръчителното. Това определено няма да даде положителен ефект върху изпирането, а ще добави само още повече проблеми. По-лесно е предварително да накиснете прането, където се забелязват упорити петна. Ако пък водата е прекомерно твърда, прибавете 2-3 супени лъжици готварска сода към препарата. Тя не само ще омекоти водата, а и прахът ще бъде разтворен по-бързо. Ала внимавайте: никога не използвайте сода, когато перете вълнени и копринени тъкани!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com