Опитните домакини почистват дома си идеално с тези бабини средства

2645
Опитните домакини почистват дома си идеално с тези бабини средства
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно няма жена, която да не си мечтае за бързо и евтино почистване на целия дом, без да губи дни или часове наред в търкане на пода, подреждане и пране. А препаратите, които се предлагат на пазара, са още един проблем. Те съдържат в повечето случаи опасни вещества, сред които и ксеноестрогени. 

Силните миризми и токсичните съставки на препаратите могат да причинят главоболие, кожни раздразнения, алергии, опасни са за зрението ни, както и трябва да се съхраняват на места, недостъпни за деца и животни. 

Защо обаче да не се върнем към изпитаните от нашите баби домашни средства за почистване? Те не са вредни за здравето, идеално се вписват във всеки бюджет и почистват също толкова ефикасно.

6 лесни хитринки за ИДЕАЛНО и лесно ПОЧИСТВАНЕ на всяка баня

Домашни средства за почистване

Оцетът

Оцетът е универсално средство, което се използва не само за овкусяване на салати и ястия. С него може да почиствате почти всички повърхности вкъщи - огледала, прозорци, стъкла, витрини, котлони и уреди, телефони, кранове на мивки и в банята, хладилник, фянс, чаши, прибори и различни видове под, като не се препоръчва да почиствате мрамора с оцет. Смесете нужното количество в съотношение 1:10 с вода.

Лимонът

Лимоновият сок, примесен със сода, също прави чудеса за чистотата на дома. Някои други трикове, споделени ни от опитни лица, съветват да почистваме мебелите си с пресен лимонов сок и зехтин в съотношение 1:2, за да възвърнем естествения им блясък. Лимон със сода пък чудесно се справя с ръждата. А лимон и вода пък ще се справи с петната по мебелите, в това число и от любимото червено вино, което е така упорито. 

7 невероятно лесни трика за почистване на различните повърхности у дома

Содата за хляб

Отново и содата се превръща в универсален почистващ продукт за дома. С нейна помощ можете да почистите мазнината от фурната или загорелите участъци по котлоните с лекота. За възвръщане на белотата и блясъка на тоалетната чиния смесете равни количества сода и оцет. 

Етеричните масла

Етеричните масла могат да се добавят към различните домашни препарати, за да придадат по-добър аромат на целия дом. Те са препоръчвани и като естествени ароматизатори. Много от тях прогонват различни насекоми от дома, а с лечебните си свойства внасят и спокойствие и въздействат положително върху нервната система. Такова е например лавандуловото масло, което е и антибактериално и елиминира и молците, ако вкъщи имате подобна напаст. Друго средство, подходящо за почистване, е розовата вода, с която можете да напръскате пода. Тя ще привнесе свежест и ще премахне негативната енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com