Само 5 минути! Почистването на микровълнова е толкова бързо

6284
Само 5 минути! Почистването на микровълнова е толкова бързо
Снимка: iStock/Guliver

Микровълновата фурна е сред най-значимите иновации в сферата на домакинските уреди, позволяваща на заетата домакиня да се справи лесно и бързо с претоплянето на храната, размразяването на продукти и дори с приготвянето на любимото ястие за вечеря на семейството си.

Като един от най-употребяваните уреди в кухнята микровълновата фурна се нуждае от често почистване – петната от кафето, което топлихте и изкипя, пръските от вчерашната вечеря – всички те не само зацапват уреда, но оставят и миризма, която може да ви изненада неприятно, когато поставите в уреда следващото си ястие. Представете си само чай с аромат на пилешки дробчета и ще разберете защо е важно почистването на микровълновата фурна, дори тя да изглежда привидно в поддържано състояние и в нея да не се намират остатъците от вечерята за предходната седмица.

Много домакини съвсем естествено намират почистването на микровълнова фурна за досадно, трудоемко и времеемко задължение и се стремят да го отлагат, което създава не само риск от смесване на аромати и промяна на вкусовите качества на ястието, но и от захабяване и повреда на уреда.

Ще ви зарадваме, че почистването няма да отнеме повече от 5 минути, ако знаете как да го извършите. С нашите съвети ще се справите бързо и лесно, а фурната ви ще свети като нова и ще е без следа от аромата на всичко, което сте приготвили в нея напоследък.

Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

Почистването на микровълнова никога не е било толкова лесно

Почистването на уреда трябва да е насочено към борба с остатъчните миризми и премахване на остатъците от храна и петната от фурната. Това може да се случи с професионални препарати, създадени за целта, но ще ви коства средства от бюджета и време за закупуването и прилагането на два различни препарата. Ще си спестите всичко това и ще почистите микровълновата, премахвайки и остатъчните аромати, само с един-единствен помощник от кухнята ви – вижте как.

1.       Почистването на микровълнова с бял оцет

Оцетът е известен както с почистващите си свойства, срещу които не могат да се опрат дори най-упоритите петна, така и със способността си за попива миризмите като гъба. Използвайки оцет, за да почистите микровълновата фурна, пестите време и средства. Сложете 2-3 супени лъжици бял оцет в купа, която е пълна до средата с вода, и я поставете в микровълновата фурна, за да заври, настройвайки таймера за 4 минути.  Врящата вода ще отделя пара – оцетена пара, която  ще попадне върху стените на микровълновата, от киселината замърсяванията и остатъците от храна ще се разтворят, а това ще ви спести търкането. Единствено трябва да извадите купата и да забършете фурната със суха и чиста кърпа. Допълнителен бонус е, че оцетът ще се справи и с остатъчните миризми във фурната.

2.       Почистването на микровълнова със сода за хляб

Друг помощник за почистването на фурната ви от кухненския шкаф е содата за хляб.  Тя е известна с мощните си разтварящи замърсяванията свойства, улеснява домакинската ви работа и елиминира нуждата да търкате упорито петната във фурната. Содата се прави на кашичка с малко вода и се нанася с четка или както решите върху замърсяванията, наблягайки на онези, които са най-стари, най-големи или най-упорити. Може да изпиете едно кафе, докато содата свърши работата вместо вас в следващите 5 минутки, след което просто да забършете със суха кърпа. Подобно на оцета, содата попива неприятните и остатъчните миризми и прави микровълновата фурна като нова.

Топ трик за почистване на микровълновата фурна само за 30 секунди без препарати

3.       Почистване само с кърпа

Ако в дома ви по някаква случайност липсват и сода, и оцет, не се притеснявайте, това, че трябва да почистите само с кърпа, не означава, че ще трябва да търкате. Намокрете кърпата с вода, поставете я във фурната и я включете, настройвайки таймера за 5 минути. През следващите минути кърпата ще се нагрява, водата от нея ще се изпари и ще омекоти наслагванията от храна, поглъщайки едновременно с това неприятните миризми. После само забършете със суха кърпа, като може да използвате и тази, която нагрявахте в микровълновата, когато изстине или парче кухненска хартия.

Почистването на микровълнова фурна никога не е било толкова лесно, бързо и ефективно. Вече нямате оправдание да оставяте това задължение за някои друг ден, имате време и точно сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com