Битката при Траянови врата

20268
Битката при Траянови врата

986 г.

На 17 август 986 година се състои битката при Траянови врата. Това е едно от най-тежките поражения за византийската армия. Тогава войските на византийския император Василий II претърпяват провал в похода си за завладяване на България. Българската армия, начело с цар Самуил, отблъсква атаката на византийците и успява да защити нашите територии. Победата при Траянови врата отлага във времето унищожаването на Първата българска държава.

През 976 година император Василий II се възкачва на византийския престол и решава да разшири териториите на империята. През този период византийската армия трябва да се справи с метежа на пълководеца Варда Склир. Пренебрежението към българските войски и отслабването на византийските сили, причинено от Варда Склир, започват да разклащат устоите на империята. Българската армия става все по-силна, а византийците сякаш не обръщат внимание на този факт. За нарастващите сили на българските войски допринася безразличието на местните византийски управници. Те не усещат засилването на българските позиции и смятат, че няма смисъл от влизане в бойни сражения. След възкачването на престола на император Василий II, ситуацията се променя. През 982 година цар Самуил предприема атака срещу византийците и превзема главния град в област Тесалия – Лариса. Това принуждава византийския император да подготви ответен удар. Василий II тръгва на поход към Сердика с близо 30 000 души. Той завладява Филипопол (днешен Пловдив) и се отправя на север. Целта му е да нанесе тежък удар върху българската армия. След завземането на Сердика, византийският император планира да се отправи към Македония.

Чърчил и Рузвелт подписват Атлантическата харта за следвоенно устройство на света

На този ден, по време на Втора световна война, Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт подписват Атлантическата харта за следвоенно устройст...

По пътя за крепостта Василий II разполага голяма част от войските си около прохода Траянови врата. Отрядът е оставен под командването на Лъв Мелисин, а основната му задача е да пази главната византийска армия. Обсадата на Сердика отнема повече време, отколкото Василий II предполага. Постепенно ресурсите на византийците започват да се изчерпват и силите на армията значително намаляват. Междувременно българите опожаряват стенобойните уреди и принуждават византийската армия да започне отстъпление. Докато византийските войски около Сердика започват своето оттегляне, цар Самуил атакува прохода Траянови врата. Византийският военен началник Лъв Мелисин е изненадан от щурма на българите и обявява незабавно отстъпление към Филипопол. Българската армия е безмилостна и превръща оттеглянето на византийците в бягство. Цар Самуил загражда околните планински пътища и влиза в директна атака с византийската армия. Българският владетел нанася тежък удар на византийците. Само една малка част от тях успяват да оцелеят, а император Василий II едва се спасява.

Провалът на византийците при Траянови врата оказва голямо влияние върху управлението на византийския император. След сражението избухва местно въстание в Мала Азия, което има за цел да свали Василий II от престола. В продължение на три години византийската армия насочва усилията си в потушаване на напрежението в Мала Азия. В същото време цар Самуил установява своето управление и мести българската столица от Преслав в Охрид. Неговата власт на Балканския полуостров нараства и той засилва позициите на българската армия. Битката при Траянови врата е голям успех за българите, тъй като се отлага за известно време краят на Първата българска държава. През 1018 година България попада под владичеството на Византийската империя.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Боян Лечев, български цигулар

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....