X
 
 

България става член на НАТО

4772 5
photo of България става член на НАТО
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2004 г.

Република България е член на НАТО от 29 март 2004 г. Това членство е резултат от 14-годишна дейност със следната хронология.

Членството на България в НАТО се поставя за първи път като политически въпрос на 23 юни 1990 г., когато Соломон Паси внася в парламента предложение за присъединяване към Северноатлантическия договор.

Балканската война: Българската армия превзема Одрин

Обсадата на Одрин от български и сръбски войски от октомври 1912 до 26 март 1913 г. завършва с превземането на турската крепост от Вт...

След по-малко от месец – на 13 юли 1990 г., с Декларация на Министерството на външните работи Република България приема поканата за установяване на редовни дипломатически връзки с НАТО, отправена в Лондонската декларация на държавните и правителствени ръководители на Алианса от 6 юли 1990 г.

След много перипетии и трудни избори на 26 март 2003 г. на извънредно заседание на Северноатлантическия съвет в Брюксел постоянните представители на деветнадесетте страни-членки на НАТО подписват протоколите към Северноатлантическия договор за присъединяване на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения в присъствието на министър Соломон Паси и външните министри на другите поканени страни.

На 29 май 2003 г. Народното събрание приема решение за участие на България в Многонационалните съвместни оперативни сили в Ирак. През август с.г. български пехотен батальон от 480 военнослужещи се разполага в Кербала, Ирак в рамките на полската зона на командване.

Пожар изпепелява Търново, от целия град остава само една къща

В миналото град Търново е бил не веднъж жертва на големи опустошителни пожари. На 20 март 1680 година избухва пожар в тогавашния кварт...

На 18 март 2004 г. Народното събрание на Република България ратифицира Северноатлантическия договор, подписан за първи път от страните-основатели на пакта на 4 април 1949 г. във Вашингтон, а на 29 март 2004 г. документите по присъединяването към Северноатлантическия договор на седемте нови страни (България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния) са депозирани във Вашингтон. Последната дата се счита за дата на приемане на България в НАТО.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ПУТИН = ХИТЛЕР 2 ПУТИН = ХИТЛЕР преди 6 месеца Профил на трол?
  ЦАРСКА РУСИЯ, СССР и ДНЕШНА РУСИЯ СА ПОДПАЛИЛИ ОБЩО ПОВЕЧЕ ОТ 130 ВОЙНИ ПО ВСИЧКИ КОНТИНЕНТИ (без Австралия) !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ???? 1 ???? преди 6 месеца Профил на трол?
  – Защо ненавиждам, мразя и се гнуся, и се отвращавам от Русия ? – Защо презирам тази нереформирана империя на тъпаците и имперското им самочувствие, което е и в олисялата глава на сегашния президент – КГБ мафиота, ректора на КГБ-ФСБ института за палачи – нискостебления Путин. – Отвращавам се от Русия, защото: – Няма друга държава в света, която в годините на своето 500 годишно ПРЕСТЪПО съществува виж още ›› не да е водила 500 години ВОЙНИ С ВСИЧКИ СВОИ СЪСЕДНИ МАЛКИ ДЪРЖАВИ, ЕДИНСТВЕНО И САМО, за да завладее земите им и след като ИЗБИЕ ИЛИ ИЗСЕЛИ В СИБИР МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ, ДА ЗАСЕЛИ АЛЧНИ ЗА ЧУЖДИ ИМОТИ, КРАДЛИВИ И ГРОЗНИ РУСНАЦИ В ОЩЕ ТОПЛИТЕ ЛЕГЛА НА УМЪРТВЕНИТЕ СТОПАНИ. – ПО ВРЕМЕТО НА ЦАРСКАТА ИМ РУСИЯ – “ТЮРМА НА НАРОДИТЕ”, ВСИЧКИТЕ СТОЙНОСТНИ НЕЩА, КОИТО СА БИЛИ СЪЗИДАВАНИ В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА СА СЪТВОРЕНИ ОТ: ГЕРМАНЦИ, ИТАЛИАНЦИ, ШВЕДИ, ЕВРЕИ, ФРАНЦУЗИ, ХОЛАНДЦИ … – РУСИЯ, ДЪРЖАВАТА С НАЙ-ПРЕСТЪПНИЯ РЕЖИМ, СЪЗДАДЕНА И ПРЕДВОЖДАНА ОТ ПРЕДАТЕЛЯ И КРЪВОЛОКА И СИФИЛИСТИКА – ЛЕНИН, ФАЛШИФИЦИРА И ДО ДНЕС ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА, КАТО ЗАЯВЯВА, ЧЕ ЕДИНСТВЕНО РУСНАЦИ СА СТРОИТЕЛИТЕ, ПИСАТЕЛИТЕ, МУЗИКАНТИТЕ, ХУДОЖНИЦИТЕ, КОИТО СА СЪЗДАЛИ СТОЙНОСТНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ В ЖАНРОВЕ, ЗА КОИТИ СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ТЪПИТЕ “МУЖИЦИ” СА БИЛИ САМО ЧИРАЦИ. – ПРЕСТЪПНИЯТ СЪВЕТСКИ И СЕГАШНИЯТ ПОСТСЪВЕТСКИ РЕЖИМ ПРОИЗВЕЖДАТ ЗА ИЗНОС САМО ИЗВРАТЕНАТА СИ, ПЕРВЕРЗНА, НЕНОРМАЛНА, ПАТОЛОГИЧНА, КОРУМПИРАНА, ПОКВАРЕНА, ВРЕДНА КОМУНИСТИЧЕСКА ИДЕОЛОГИЯ, КОЯТО ПРЕВРЪЩА СВЕТА В КЪРВЯЩА РАНА
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  – РУСИЯ Е ЗАПАЛВАЛА 12 ПЪТИ ВОЙНИ С ТУРЦИЯ И АКО Е ИСКАЛА ДА ОСВОБОДИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ТУРСКО РОБСТВО, ТО Е МОЖЕЛА ДА ГО НАПРАВИ ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВАТА РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА, ВОДЕНА МЕЖДУ ГОДИНИТЕ 1568-1570,… НЕНАСИТНАТА ЗА ЧУЖДА ЗЕМЯ РУСИЯ, Е МОЖЕЛА ДА НИ ИЗБАВИ ОТ ОСМАНЛИИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДВАЛИТЕ ОЩЕ 10 (ДЕСЕТ) ЗАВОЕВАТЕЛНИ ЗА РУСИЯ, ВОЙНИ С ТУРЦИЯ: Руско-турска война (1568-1570) Руско-кримска в виж още ›› ойна (1571-1574) Руско-турска война (1676-1681) Руско-турска война (1686-1700) Руско-турска война (1710-1713) Руско-турска война (1735-1739) Руско-турска война (1768-1774) Руско-турска война (1787-1792) Руско-турска война (1806-1812) Руско-турска война (1828-1829) Кримска война (1853-1856) С победата на Русия във войната срещу Турция през 1877-1878 год. руснаците осъществяват целта на водените от тях 12 войни с Турция. Тази цел е да изтласкат и завладеят земи на турската империя – от Кавказ до Балкански п-ов, за да превърнат Черно море в свое вътрешно море – море обградено на север, изток и запад от заграбени от Турската империя земи и чрез Санстефанския договор огласени като руски територии. За щастие на българите, европейските държави се досещат за грабителската същност на продиктувания от Русия – Санстефанския мирен договор и го обезсилват като посредничат за сключването на нов договор в Берлин “Берлински мирен договор” между Русия и Турция… и така територията на днешна България бива спасена от дългите крадливи ръце на НЕНАСИТНАТА ЗА ЗЕМЯ Москва.
  : 1 !
 • БЪЛГАРИ, НЕ ПРОДАВАЙТЕ ИМОТИТЕ СИ НА РУСНАЦИ 1.2 БЪЛГАРИ, НЕ ПРОДАВАЙТЕ ИМОТИТЕ СИ НА РУСНАЦИ преди 6 месеца Профил на трол?
  ДНЕС ПЪЛЧИЩА ОТ ПО-ДРЕБНИТЕ ПО БОГАТСТВО РУСКИ БАНДЮГИ-КОМУНИСТИ, КОМУНИСТИ-РЕКЕТЬОРИ, КОМУНИСТИ-ИЗНУДВАЧИ, КОМУНИСТИ – КРАДЦИ, МАСКИРАНИ КАТО ТУРИСТИ, ИЗПЪЛНЪВАЙКИ СЪВЕТИТЕ НА МОСКВА, ПРИИЖДАТ, НАПЪЛЗЯВАТ, НАХЛУВАТ, ПРИДОХОЖДАТ, НАХЪЛТВАТ, НАВЛИЗАТ, НАГАЗВАТ, НАСТЪПВАТ, ВРЪХЛИТАТ, ЗАВЗЕМАТ, ОКУПИРАТ, ЗАВЛАДЯВАТ, КУПУВАТ БЪЛГАРСКИ ИМОТИ И КОГАТО СТАНАТ НАД 500,000 (вече са) РУСНАЦИ – ПОДЛЕЦИ, ВЕР виж още ›› НИ НА ВОЖДА НА РУСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА МАФИЯ – КАГЕБЕЕЦА ПУТИН, ЩЕ ИЗВИКАТ РУСКИТЕ ТАНКОВЕ, ПОДВОДНИЦИ “КУРСК-2″, КОРАБИ И Т.Н., ЗА ДА ГИ ПАЗЯТ ОТ БЪЛГАРИТЕ…( ПО КРИМСКИЯ СЦЕНАРИЙ ) ГОСПОДИ, НИЕ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ МИРНИ ЗЕМЛЯНИ ТИ БЛАГОДАРИМ, ЧЕ УНИЩОЖИ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО – СССР, НО БОЖЕ, ТИ ИМАШ НА ЗЕМЯТА ОЩЕ РАБОТА И ТЯ Е ДА ОСУЕТИШ БЪДЕЩИТЕ ПРЕСТЪПНИ ПЛАНОВЕ НА ДНЕШНАТА ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НА ПУТИН ДА ЗАГРАБВА ОЩЕ ЧУЖДИ ЗЕМИ.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  РУСИЯ ЩЕ СЕ ЗАТЪКНЕ С БЪЛГАРСКА ПРЪСТ !
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
НАСА: Земята ще бъде разкъсана и засмука...

Земята ще бъде разкъсана на парчета в рамките на секунди от гигантски супермасивни черни дупки, които са разпръснати из галактиката, а ...