Подпален е Партийният дом на БСП

14094
Подпален е Партийният дом на БСП

1990 г.

Партийният дом в София е главната сграда на ЦК на БКП във времето на Народна република България. Сградата се намира в центъра на София, на площад "Княз Александър I" №1. Днес тя е втора сграда на Народното събрание. По времето на Народна република България във всеки окръжен (по-късно: областен) град е строена специална сграда на Българската комунистическа партия, наричана "Партиен дом".

Бившият Партиен дом е сграда в центъра на София, изградена по проект на колектив с ръководител арх. Пецо Златев. Строежът продължава шест години и окончателно е завършен през 1954 г. Сградата е се простира на около 40 000 кв. м застроена площ. Сградата е изпълнена в неокласицистичен стил с подчертано триумфално-тържествен и монументален характер, знаменуващ и величаещ победата на Българската комунистическа партия на 9.IX.1944 год. Външната помпозност и представителност са постигнати от строго симетричните фасади и крупните коринтски ордерни форми. Коридорите ѝ са дълги около 3 километра, като на първия етаж има две големи зали - „Света София“ с 900 места и Гербовата зала - с размери 18 на 11 метра. Партийният дом е ремонтиран през 1999 г. за сумата от 410 милиона лева.

Във Вартоломеевата нощ са избити хиляди хугеноти

На днешната дата през 1572 година е извършено едно от най-ужасяващите престъпления на верска основа в човешката история – Вартол...

Партийният дом е построен на едно от емблематичните места на столицата, в пространството около двореца, функционирало като централен градски площад. При строителните дейности, в началото на 50-те са разрушени няколко сгради пострадали при бомбардировките на София (1943-44). Това са сградите на съществувалото през 30-те и 40-те години на 20 век осигурително дружество "Балканъ" и хотел "Юнион палас".

В сградата се е намирал кабинетът на Тодор Живков. Днес в сградата се намират парламентарни помещения, както и Централната избирателна комисия.

На върха на Партийния дом, върху пилона, на който днес се вее българският флаг, от 1954 до 4 октомври 1990 година се извисява червена петолъчка, подобна на тези, която през 30-те години на 20-ти век болшевиките побиват над Московския Кремъл.

Днес оригиналната червена Звезда №1 може да се види в Музея на социалистическото изкуство.

За пръв път е видяно Чудовището от Лох Нес

На днешната дата през 565 година за пръв път се съобщава за чудовище, което обитава езерото Лох Нес в Шотландия. Езерото се намира в С...

Пожарът в Партийния дом започва в нощта на 26 август 1990 г. след предупреждение на Пламен Станчев, член на движение "Инициатива за гражданско недоволство", че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се махне петолъчката, която символизира чужда държава" Константин Тренчев също предупреждава, че ако знамето и петолъчката не бъдат свалени, сградата може да бъде щурмувана. Това действително се случва и в 23 ч. вечерта сградата изведнъж пламва, като при щурма на тълпата е унищожено и разграбено имущество в 94 помещения. По-късно разследване установява, че нахлуването, палежът и разграбването са извършени "стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти". Изразените съмнения, че сградата е подпалена от сили на БСП, с цел да се унищожат архиви, а щурмът и разграбването са инсценирани от добре подготвени подстрекатели, никога не се доказват.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Атанас Натев, български философ

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...