X
 
 

Създадена е Българската земска войска, която по-късно става Българска армия

2191 5
photo of Създадена е Българската земска войска, която по-късно става Българска армия

1878 г.

31 март 1878 г. - на базата на Опълчението е създадена Българска земска войска, която по-късно става Българска армия.

През 1878 година на наборен принцип е създадена Българската земска войска, чиято първа рота се формира в Пловдив. Основа за изграждането й става българското Опълчение, участвало в Руско-Турската освободителна война (1877 – 1878).

Във връзка с изграждането на новата българска войска през март 1878 г. главнокомандващият руската действаща армия великият княз Николай Николаевич Старши дава официалното си съгласие съставът на Българското опълчение, функциониращо до този момент като самостоятелна бойна единица от руската армия, да бъде комплектувано с ново попълнение български младежи.

България става член на НАТО

Република България е член на НАТО от 29 март 2004 г. Това членство е резултат от 14-годишна дейност със следната хронология. Членствот...

Същата година официално са публикувани т. нар. Временни правила за образуване на земска войска на Княжество България, които узаконяват това положение. Едновременно с документа е публикувана и инструкция за обучението на войниците.

Още в първата точка на Правилата изрично се подчертава, че в състава на Българската земска войска служат всички постоянни жители на княжеството независимо от тяхното вероизповедание (в това число и мюсюлмани), но само ако са на възраст от 20 до 30 години, като войниците „трябва да вземат участие в охраната на реда, безопасността и спокойствието в родния си край и следователно да служат в Земската войска“.

Разбира се, във Временните правила са посочени и редица конкретни изисквания за военната служба в Земската войска. Ясно са посочени например редът за постъпване във войската и освобождаването от нея, сроковете на службата, структурата и числеността на отделните части, редът за обучение на воините, осигуряването на прехраната и др.

Непосредствено след публикуването на Временните правила главнокомандващият руската Дунавска армия генерал-адютант Едуард Тотлебен разпорежда за нуждите на новоформиращата се Българска земска войска да бъдат отпуснати значителни количества въоръжение, облекло и различно по вид снаряжение. Предвижда се за неин команден и редови кадър да се привлекат и преназначат офицери, унтерофицери и войници, които до този момент служат в дружините на Българското опълчение.

На 12 юли 1878 г., със заповед на княз Дондуков-Корсаков за началник на земската войска в България е назначен генерал-майор Александър Шелейховски, заменен през юни същата година от генерал-майор Пьотр Паренсов, който е и първият български военен министър. Със същата заповед е назначен и първият началник на щаба на земската войска – подполковник граф Фьодор Келер, както и командирите на шестте пеши дружини. Първоначално щабът е настанен в Търново, а от втората половина на 1878 г. – в столицата София.

Роден е Димчо Дебелянов

Димчо Велев Дебелянов е български поет, автор на лирични и сатирични стихотворения, публикувани в различни периодични издания. Димчо Д...

Според замисъла за създаването на земската войска се предвижда след изграждането є численият състав да достигне 84 750 души. Те трябвало да бъдат разпределени в 59 пехотни и 13 конни дружини, както и в 17 батареи (с по 8 оръдия всяка) и отделно от тях – в 30 роти за артилерийска и техническа служба6.

Числеността на Българската земска войска към посочения момент възлиза на около 25 500 души, от които около 23 000 българи и 2400 руси (300 офицери и 2100 унтерофицери), зачислени във войската поради липсата на достатъчно военнообучени български кадри.

Още през 1878 г. с отпуснатото от руската армия оръжие и снаряжение се пристъпва към тяхното въоръжаване и екипиране.

На въоръжение са въведени пехотната пушка „Крънка“, различни видове оръдия (далекобойни и недалекобойни, планински и крепостни), мортири и др. Получено е и значително количество свързочно и инженерно имущество (в т. ч. и един понтонен парк), боеприпаси, облекло, раници, палатки, над 2200 коня за нуждите на кавалерията и др. Всичко това позволява новосъздадените дружини от Българската земска войска да бъдат комплектувани с най-необходимото им на първо време въоръжение, облекло и снаряжение, за да започнат своя нормален войскови живот.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Земската войска е на базата на войнуганството 1 Земската войска е на базата на войнуганството преди 11 месеца Профил на трол?
  ополчение е руска дума - Войско, создаваемое в помощь регулярной армии, преимущ. на добровольных началах. "Народное о." или войсковой резерв царской армии из лиц, не состоявших на военной службе или вышедших по возрасту из запаса. "О. второго разряда ." - А ВОЙНУГАНСКИЯ ИНСТИТУТ Е ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНА ТРАДИЦИЯ И Е ЗАПАЗЕН НЕПОКЪТНАТ И ДЕЙСТВАЩ , НО ПОД ''ШАПКА виж още ›› ТА'' НА СУЛТАНА ДО КРАЯ НА 18 ВЕК -"вой", съкратено от война, и "водЯ" - ТИТЛАТА BОЙВОДА се наследява ЗАЕДНО С ДАДЕНИТЕ ОТ СУЛТАНА ЗЕМИ И СЕЛИЩА ЗАЕДНО С ВСИЧКИ ПРЕВИЛБЕГИИ - СЛЕД АДМИНИСТРАТИВНАТА РЕФОРМА В ИМПЕРИЯТА през18в.(за наборна войска) ВОЙНУГАНСКАТА СИСТЕМА Е ОСТАВЕНА ДА СЪЩЕСТВУВА НЕОФИЦИАЛНО и затова ВОЙНУЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ГИ НАРИЧАТ ХАЙДУЦИ - точно руските войни на наша територия през 18-19 докарва смяна на султанската система в армията, защото войводите са се включвали в руската армия като опълчение, за да станат НЕЗАВИСИМИ от султана - но след всяка война руснаците са ги разоружавали и са ги предавали на султанската власт, а след последната война след санстефанския договор са им наложили руско царско военно командване - но българите никога не са губили войнските си умения и всички войни до 1944 го доказват, а руснаците сме ги били като маче у дерек през руско-българската война 1916-18г., която се е водила по въздъх, море и суша, но и на двата фронта и Македония и Добруджа) руснаците сме ги разбили тотално
 • Георги Раковски о болгарскому свещеному въпросу 1.1 Георги Раковски о болгарскому свещеному въпросу преди 11 месеца Профил на трол?
  „После же завладение турков, обаче свободата на българския народ не е пропаднала съвсем, но задържала се е няколко векове. Турско завладение над българите не е могло навсякъде да се извърши с меч, но по-голяма част България се е превзела на условия, кои са се пазили от завладетелите за няколко векове. От тях же условия по-главни са били:1.Да имат българи вероизповедание си свободно 2.Да носят своб виж още ›› одно оръжие си и да съвоюват с турков против неприятелев в свои полкове, под свои си знамян и под предводителством своя си войвода.3.Да се управляват области пак от войводи, а села и градища от кнезове, кметове и старейшини. То българско войнство е съставляло турская конница.4.кои не са били обязани да съвоюват с турком, тии са плащали по драм сребра на глава мъжеский пол достигший в законна възраст. А после то даждие се определило на 50 аспри. То се събирало пак от българи изпомежду им, кои са носили име бирници.5.Съжби и разпри по селам отсъждали помежду им от избрани старци в церкова. А в по-главни градове, кои са се управлявали от войводи, имало войвода-конагъ, де са се отсъждали и извършвали граждански и военни работи. Тая уредба и правление са траели няколко векове и турци са владели над българи по този начин.На тия сички ние имаме исторически доказателства, не само наши народни български, но и султански разновременни берати, фермани и писмени повеления”
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  В границите на Шишмановото царство(васално на султана),а и в частта на Срацимировото царство(васално на султана), която според императора на Западната римска империя, е незаконно държана от султана/ остават непокътнати българските държавни институции и военния институт на войнуганството. Слага се само една «шапка» над тях – санджак бейовете /един вид областни управители, които както и сега не мог виж още ›› ат да се месят в работата на общините, т.е. на българските запазени институции на самоуправление/. Отделно – османските представители на държавна власт в Търново и София са носили титлата «войводи»(султана имал две титли -цар на България и султан), а административните единици «войводници». Това е българска военна длъжност на управители на гранични области, запазена от османците в пълнотата й. Немаловажно е, че титлата се е ползвала непреведена в българския й еквивалент «войвода», като други запазени титли са княз, примикюр, кмет. “Хайдутите” са “Войнуците” – местоположение, знамена и символика, устройство и длъжности /войвода, ятаци, байрактар/ с тази разлика, че до до 1839 г.,когато е отменен с Гюлханският хат-и-шериф,са били легални структури по договор със султана. След премахването в голямата си част на тази структура от султаните те Oстават извън закона(ХАЙДДУЦИ). Това обаче не влияе на бойната им подготовка, опита натрупан в столетията на този институт, стремежа им за отстояване и запазване на българското и т.н. Войнуците срещу службата си в КОННИЦАТА, ВОЕННИТЕ КОРАБИ и инженерните части на турската армия владееЛИ наследствени земи-т.нар."войнишки бащини";освобождавано от данъци,и със статут на "свободни поданици"Те не са отговорни пред местните съдебни органи и се подчиняват единствено на собствените си командири. .Войниганският институт е унаследен от османците,които го заварват в земите на средновековна България и го намират за доста удачен и работещ - 350год българите запазват изцяло своята военна структура и сила,естесвено под власта на Султана.Практически по голяма част от тези войнуци и войнугани (от тук идва и съвременната дума Войник) са представлявали цели български села и области освободени от данъци,които единственото им задължение е било да бъдат съпричастни към турската военна политика,така както си е било и под управлението на Българският цар.Сменя се само шапката Тия български привилегировани общини са се делили на няколко разреди: войници, мартолоси, соколници (дуганджии) и дербенджии.
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  земите на север от Балкана са си били Царство България в османската система, НО цар по съвместителство е съответния султан.В европейаските политически карти в периода ХV-ХVІІІв. фигурира като царство България със знака за царския му статут, а не само като територия, а още по-малко да е указвано с по-ниска категория в политиката от типа деспотство, воеводство и др. А воеводниците София и Търново в виж още ›› държавно-политическо отношение са имали йерархичния статут на воеводството Валахия.Османците са оставили статута на Воеводниците такъв, какъвто е с българските царе - с вътрешно самоуправление, плащане на ежегоден данък, съгласуване на външната политика с българските царе. Същото е останало и след завладяването на Търновското и Видинско царство. Султаните не са си позволили да бутат правно-административните отношения и статути на българските царства от преди падането под османско владичество.Това е до ХVІІI век, когато започва вътрешната централизация в Османската империя и реформата в административните й структури - това съвпада с "шаването" на Воеводите при всяко нахлуване на руски войски по земите ни(след като русия уж покровителства православните) - лека полека излизат от предишния си статут, останал им в наследство от отношенията с българските царе(султана е имал титла ''цар на България''). Границите от 1879 г. са същите на тези от периода ХV-ХVІІIв. описани в договорите, султанските декрети за войнуганите и техните области, почти се покриват със земите в които е имало кнезове, първенци и българско самоуправление.Традицията на силното местно самоуправление се запазва до края на І-вата св.в., а след това с прехода към диктатура започва ограничаването му при Стамболийски - Румелие е "приемник" на ромейските земи южно от Стара планина при завладяването им в края на ХІVв. и е останало името Румели бейлик /Ромейски/, както са получили имената си и Добруджа /земята на Добротица/, Кюстендил /земята на Костандин Драгаш/, Сарадж-ели /земята на Срацимир/ и т.н.След 1879 г. по Берлинския договор е образувано полуавтономна област с име "Източна Румелия".Западна Румелия е областта Македония, която остава ПО ВОЛЯТА НА РУСИЯ в рамките на СУЛТАНАТА. За подобен неин статут, какъвто е имала Източна Румелия, са се борили автономистите от ВМРО и при автономия на Македония българите да повторят Съединението. Освен това и корабите на султана(вкл. военните) са строени и навигирани от българи - османците като московците просто наследяват и държавната уредба на БЪЛГАРИТЕ и ВСИЧКИ ЗАНАЯТИ и търговски пътища и се появяват османската и московска(наречена по-късно от петър1 руска) империи
  : 1 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Войнуците ( войнигани) са с правото да владеят наследствени земи-"войнишка бащиния";със статут на "свободни поданици" на султана, т.е. освободено от раетски данъци( рая е обикновено население). Войниганският институт е унаследен от османците,които го заварват в земите на средновековна България и го запазват до 1839 г.,когато е отменен с Гюлханският хат-и-шериф,но за някои бъл виж още ›› г.земи остава до Освобождението.Всяка войниганска част(оджак) се състояла от 4-ма души,като този който служил в момента трябвало да отбие 2 годишен срок на служба,а останалите трима "ямаци"(ятаци)обработвали земите му , осигурявали семейството му.Няколко оджака се командувала от "царибашия"(черибашия)и неговия "байрактар". Знамето на войниците(войниганите) било бяла ръка обърната с дланта насреща,върху зелен кръг,който бил върху правоъгълен червен плат-т.е.това е прототипа на българския национален трибагреник. Войнуците без изключение са християни българи. “Хайдутите” са “Войнуците”след 1839г. – местоположение, знамена и символика, устройство и длъжности /войвода, ятаци, байрактар/ Местопребиванието на хайдуците е било в Стара планина, Родопите, Средна гора, Сакар планина, Пирин планина, Красна планина, Странджа планина и Шар планина - захващали проходите, клисурите и пътищата. Понякога са се спущали по равнините и полетата - убиват които са извършили никакво насилие над беззащитното раетско население - ако някой бей,спахия, ага, направи насилие хайдуците известени от своите "ятаци" са го нападали по път или в самия му дом, и много пъти всред пладне и го убивали, като отнемали голяма сума сребро или злато. Всичките хайдуци като традиционен закон са имали ‘’ да се не безчести жена, да се не опиват и да не нападат мирен търговец или селянин, българин или турчин - който се осмели на подобно нещо по турския закон го бесят. Простият грабител е ‘’кокошар’’. От“Закон за войнуците” от средата на 16 век.: “Харачът, испенчето на войнука и десятъкът от това, което е посял и пожънал в бащинията си, десятъкът върху пчелните кошери, данъкът върху свинете и данъкът до 100 овце – са опростени... Извън това забранено е санджак бейовете им и местните субашии да заставят войнуците да им доставят ечемик и да косят ливадите им, и да им служат. Но ако посочените войнуци се отлъчат от служба да им се вземат по 300 акчета султанска каса.” Службата във войнушкия корпус е наследствена и не са отговорни пред местните съдебни органи и се подчиняват единствено на собствените си воеводи ( банове) Воеводите, знаменосците, легаторите и примикюрите били задължително българи християни.Те са представлявали цели български села и области освободени от данъци, както си е било и под управлението на Българският цар. Воевода в мирно време управлява и това име означава велможа през старото българско господарство и османското правителство го задържа. Търновският управител, до най-ново време е с званието “Търновски воевода”. В Цариград управителят на предградието “Галата” до скоро е със званието “Воевода”. 350г българите запазват изцяло своята военна структура и сила,естесвено под власта на Султана.Едва когато българските воеводи започват да се измятат от договорките си с турците(редовен техен номер), тогава турската администрация взима всичко в своите ръце. Според Танзимата титлата "воевода", вместо "паша", заема почтено място в административната йерархия на Турция. 1675 Джон Ковъл пресича българските земи и в дневника си цитира мюсюлманския проповедник Вани ефенди: “ най-близки към тези, които повярвали са в Аллах, са онези, които казват: Ние сме християни. И евреите имат верен закон, но не е точен. Защото най-несъвършените християни имат по-верен и съвършен закон и има сред тях които никога не се възгордяват’’
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 март

Овен Този вторник не бързайте със заключенията. Много вероятно е да стигнете до грешен извод, който да предопредели и погрешни действи...

Последно в Актуално