В Аржентина Хуан Перон е избран за президент

6095
В Аржентина Хуан Перон е избран за президент
Снимка: Getty Images / Guliver

1946 г.

Хуа́н Доми́нго Перо́н е аржентински военен и политически деец, два пъти президент на страната.

На 19 септември 1955 г. аржентинският президент Хуан Перон е свален от власт с военен преврат. Популистката му политика ражда нов термин в сферата на политическата демагогия – перонизъм, а наследниците му в левия спектър често го използват, за да обясняват позициите си в социалната сфера.

Лавина, тежаща 300 000 т, помита селцето Галтюр

Галтюр е село и зимен курорт в долината Пацнаун, Югозападна Австрия, регион Тирол. Намира се на 35 км от Ландек, близо до границата с Ш...

Той е роден през 1895 г. в малко градче в провинция Буенос Айрес. Постъпва във военно училище на 16-годишна възраст и постепенно се издига в кариерата. През 30-те години е изпратен като военен наблюдател в Италия, а през 1943 г. играе важна роля във военния преврат срещу цивилното управление на Рамон Кастийо. През следващите години заема различни министерски постове в рамките на установения военен режим, но през 1945 г. изпада в немилост и дори за кратко е арестуван. През 1946 г. печели президентските избори и започва да провежда социална политика в полза на бедните слоеве на обществото. Макар и да нарича действията си "третият път" между капитализма и комунизма, Перон е антиамерикански и антибритански настроен. За ореола на Перон принос има и Ева Дуарте, по-известна като Евита, за която той се жени през 1945 г. Перон е преизбран през 1951 г., но постепенно страната навлиза в период на икономическа криза, а конфликтът с католическата църква и всепроникващата корупция предизвикват поредния преврат, който сваля Перон от власт. През следващите години той живее в изгнание последователно в Парагвай, Панама и Испания. Връща се в Аржентина в залеза на живота си - през октомври 1973 г., и отново опитва да спечели президентските избори, а по-малко от година по-късно - през юли 1974 г. умира.

Втората му съпруга е известната Ева Перон. Третата му съпруга Исабела Мартинес де Перон е първата жена в световната история станала президент на държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Димитър Шойлев
Роден е Димитър Шойлев

На 24 април 1935 е роден Димитър Шойлев. Ортопед и травматолог Димитър Петров Шойлев е български лекар, ортопед и травматолог,...