X
 
 

В Лондон е учредена международната организация Amnesty International

„АмAmnesty Internationalе международна неправителствена независима организация за защита на човешките права със седалище в Лондон, Обединено кралство. Според самата организация наброява повече от седем милиона члена и симпатизанти от цял свят.

Мисията на организацията е да работи за „свят, в който всеки човек има всички човешки права, записани във Всеобщата декларация за правата на човека на ООН (1948) и в други международни документи“

Излиза първото издание на детската книжка Мечо Пух

„Мечо Пух“ е една от най-популярните книги за деца (въпреки че авторът ѝ казва за нея, че тя е предназначена не толкова за ...

Амнести Интернешънъл е основана в Лондон през 1961, след публикуването на статията „Забравените затворници“ (на английски: The Forgotten Prisoners) във вестник Обзървър на 28 май 1961,[3] с автор адвоката Питър Бененсън. Организацията привлича общественото внимание към случаи с нарушени човешки права и работи за спазване на международните закони и норми. Тя се стреми да мобилизира общественото мнение и да се окаже натиск върху правителствата, които допускат нарушенията.[4] Според организацията смъртното наказание е „крайно, необратимо отричане на човешките права“[5]. Удостоена е с Нобелова награда за мир за 1977 г. за „защита на човешките права срещу изтезания“, както и с наградата на ООН в областта на човешките права през 1978 г.

Сред международните правозащитни организации Амнести Интернешънъл е с третата най-дълга история (първа е Международната федерация за правата на човека и има най-широко признание, като мнозина я считат за еталон на движението като цяло.

Има секции в 58 държави и няколко милиона членове и поддръжници в повече от 150 страни. Издава годишни доклади, в които критикува нарушенията на човешките права. От август 2018 г. се ръководи от генералния секретар Куми Найду (Kumi Naidoo).

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители