Българи станаха първите, излъчили филм в Стратосферата

81187
Българи станаха първите, излъчили филм в Стратосферата

Българи станаха първите хора в света, излъчили филм в Стратосферата. Умален модел на кино салон бе изстрелян на 31 км. над земята в опит да бъде поставен исторически рекорд за първа прожекция в един от последните слоеве на земната атмосфера, определян като „ръба на космоса“.

Екип от български специалисти се заема с предизвикателството в началото на месец юли 2013 г. Младите учени от програма SPACE CHALLENGES започват работа по поръчка на JAMESON IRISH WHISKEY, които решават да вдъхновят бъдещите участници в кино конкурса за римейк на филм в 60 секунди като поставят световен рекорд за прожекция на най-голяма височина. Филмът, излъчен в Стратосферата, е римейкът на „BLADE RUNNER“ на британския режисьор и аниматор Филип Аскинс, победител в конкурса JAMESON EMPIRE DONE IN 60 SECONDS за 2013 г.

12 години в робство" и "Американска схема" с най-много номинации за "Златен глобус"

Историческата драма "12 години в робство" и историята за корупция "Американска схема" водят по номинации за наградите "Златен глобус" с...

Мисията е осъществена край Пазарджик, а приземяването на летателния апарат става в сърцето на Родопите където екипите го намират с помощта на проследяващата система на борда. Кино салонът и екранът са здрави и функциониращи, а мисията е напълно успешна. Феноменалният опит е записан от две бордови Full HD камери. Едната е прикрепена към външната обшивка на летателния апарат, а другата заснема прожекцията в киносалона. Авторите на проекта създават кратък документален филм, проследяващ развитието и реализацията на мисията.

Проектът стартира с първоначална скица на летателен апарат, който се издига с помощта на балон от специален латекс, предназначен да издържа на ниските температури в Стратосферата. Конструкцията и осъществяването на мисията отнемат повече от три месеца.

Летателният апарат е оборудван с бордови компютър, а умалена версия на кино салон е поставена в специално отделение. Самият кино салон е проектиран и изработен от монолитен блок смола на един от най-съвременните 3D принтери в университета на NASA в САЩ.

За екран служи препрограмиран смартфон, вграден в стената на киното. Прожекцията на филма започва след преминаването на границата от 30 км. при външна температура от -40 градуса. На височина от приблизително 31 км. балонът, издигнал апарата достига своя максимален обем на разширяване. В този момент настъпва спукването, последвано от свободно падане на апарата до задействане на парашутната система.

Седмият сезон на "Секс до дупка" ще бъде последен

Догодина ще бъде излъчен седмият, последен сезон на култовия сериал "Секс до дупка" Californication, съобщи Контактмюзик. Телевизия "Ш...

Уникалните кадри от ръба на космоса може да видите тук:

https://www.facebook.com/photo.php?v=620498597992572&set=p.620498597992572&type=3&permPage=1

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com