X
 
 

Българската лента "Сън за щастие" спечели отличието "Най-добър филм на месеца"

3608 0
Българската лента "Сън за щастие" спечели отличието "Най-добър филм на месеца"
Снимка: Ирина Величкова
Дебютният късометражен български филм "Сън за щастие" на Ирина Величкова спечели отличието "Най-добър филм на месеца" за месец декември 2018 г. на фестивала "The Monthly Film Festival" (TMFF) във Великобритания.

"Има някои срещи, които напълно променят нашата съдба - без значение колко нещастна е била. Късометражният филм „Сън за щастие“ говори за чудото на такива щастливи случайности, които ни позволяват да погледнем отвъд грозотата на ежедневната баналност, давайки ни възможност да станем герои на собствените си неповторими истории", пише в рецензията на българската лента, изготвена от престижния кинофорум на Острова.

Стефка Янорова, кадър: TMFF

"За привидно изобретателната сложност на историята, за очарователната му меланхолична атмосфера, за красотата на героите, чиято сила надхвърля човешката мизерия, както и за почти заразната чувствителност на неговия кинематографски строеж, „Сън за щастие“ бе удостоен с наградата "Филм на месеца" в изданието на TMFF за декември 2018 г.", посочват още кинокритиците на фестивала.

Деян Донков и Стефка Янорова са звездите във филма на сценариста и режисьор Ирина Величкова, която също така е и юрист по професия. Кинотворбата пък е дипломната ѝ работа от специализацията ѝ по режисура на игрален филм.

Продукцията "Сън за щастие" печели награди в три категории - "най-добър филм", "най-добър режисьор" (Ирина Величкова) и "най-добра актриса" (Стефка Янорова). Освен това лентата бе номинирана и за "най-добър сценарий".

По-рано пред Радио София Ирина бе категорична, че "Сън за щастие", макар и дълъг само 29 минути, е направен с много любов и всички хора, които са свързани с него по един или друг начин, са съмишленици.

Оператор на лентата е Иван Илчев, музиката е дело на Стефан Белев, а художник на продукцията е Юлиана Войкова-Найман. Във филма участват Стефка Янорова, Деян Донков, Пламен Димов, Василена Винченцо, Вяра Табакова, Катерина Тупарова, Павел Иванов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално