Изрязват "актьорите-предатели" от руските филми

3190
Изрязват "актьорите-предатели" от руските филми
Снимка: Getty Images

Да се изрязват всички сцени с актьори-предатели от руските филми - това предложение бе официално направено от Сергей Соловьов в Държавната дума на Руската федерация.

Соловьов, който е член на Комитета по култура, предложи да се проведе гласуване и така да се вземе предвид мнението и на обикновените хора. Скандалното предложение е репликите и епизодите на артисти, които са "предали страната си", да бъдат премахвани от вече заснети филми.

Под "артисти-предатели" се има предвид онези, които са изявили своята критична позиция относно войната в Украйна, критикуват режима на Путин или са напуснали Русия през последната една година, в която се водят активните военни действия.

Според Соловьов, цитиран от в-к Сега, трябва да се говори с технически грамотните лица, за да кажат те как точно може да се осъществи "изрязването" на актьорите, без да пострада съдържанието и качеството на филмите.

ОЩЕ: Русия не прощава и наказва: Как известен актьор от Москва беше уволнен заради критики към войната в Украйна (ВИДЕО)

На 12 януари Екатерина Стенякина от партия "Единна Русия" предложи артистите, които са "предали" страната, да бъдат лишавани от финансова помощ. Нейната идея бе да се направи публичен списък с имената на артистите, критикуващи режима, които да не бъдат допускани до културни събития, да не се показват по телевизията и да не получават държавно финансиране.

Елена Драпеко, актриса

Според актрисата Елена Драпеко, която е първи-заместник председател на Комитета за култура, не е разумно да се изрязват актьори от заснети филми. "Не съм съгласна с позицията на Соловьов, тъй като киното е колективно творчество. Освен актьора има още сценарист, който е написал текста, има режисьор, който го е поставил, оператор, който го е заснел, художници и т.н. Това е колективен труд. Ето защо да се изреже изпълнителят по мое мнение е неразумно." Все пак Драпеко дава решение: вместо да се премахват сцени от вече заснети филми, просто актьорите-предатели да не бъдат канени да се снимат изобщо в нови филми.

Един от най-големите руски режисьори - Александър Сокуров, който е носител на "Златен лъв" от фестивала във Венеция, както и на още много отличия, също коментира предложението, като заяви, че в СССР също са правени подобни опити, но сега мащабът е много по-значителен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Започнаха снимките на новия филм на Стефан Командарев "Made in EU"

Наградата LUX на публиката 2024: Ето къде може да гледате филмите безплатно

Кои са най-очакваните филми през 2024 година?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино