"Клопка" на Надежда Косева открива 28-ия София Филм Фест

1616
"Клопка" на Надежда Косева открива 28-ия София Филм Фест
Снимка: Арт Фест

След Сао Пауло, новият филм на Надежда Косева "Клопка" ще има своята европейска премиера на откриването на 28-ия София Филм Фест на 13 март. Създаден като копродукция между България и Германия, проектът е представян в програмата на София Мийтингс, както и на пазарите в Сараево и Сан Себастиан. 

Тази история ще срещне зрителите с един особен герой: Божека е чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх, с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави...

Още: Световноизвестната полска режисьорка Малгожата Шумовска представя на София Филм Фест най-новия си филм

Кадър от филма, снимка: Арт Фест

Надежда Косева създава "Клопка" по сценарий на Боян Папазов, като в главната роля е Александър Трифонов, обран и изключително силен в изпълнението си. Във филма ще видим още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Зад камерата е операторът Кирил Проданов, художник е Ивелина Минева, музиката е на Ашер Голдшмит, за звука отговарят Момчил Божков и Андреас Хилдебранд, а монтажът е дело на Нина Алтъпармакова. Продуценти са Владимир Андреев (БЪРЪ Филм), Херберт Шверинг и Кристине Кяук (Койн Филм, Германия), с подкрепата на ИА Национален филмов център и в копродукция с БНТ.

Майсторското водене на разказа и постепенното увеличаване на напрежението приковават зрителското внимание, а филмът поставя специални акценти – върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки ужасяващата невъзможност да се измъкнем от клопката на миналото, както и върху симбиозата между хората и природата и начина, по който нехайството ни води към нейната гибел.

Другите филми на Надежда Косева

Надежда Косева, снимка: Арт Фест

"Клопка" е вторият игрален филм на Надежда Косева. Нейната новела "Ритуалът" е част от омнибуса "Поколение: Изгубени и намерени", с премиера на Берлинския фестивал през 2005 година. През 2009 г. късометражният ѝ филм "Омлет" печели почетен диплом на фестивала в Сънданс. През 2011 г. игралният късометражен филмов разказ "Втори дубъл" получава специален диплом на журито на фестивала в Сараево. "Ирина" е нейният първи пълнометражен филм, който обикаля света и печели над 20 международни награди след премиерата си във Варшава през 2018 г. Същата година Надежда основава "КиноКлас" и заедно със свои колеги преподава филмово изкуство на деца от цяла България.

Филмът "Клопка" е една от двете български творби, които ще участват в Международния конкурс на 28-ия София Филм Фест в надпревара за Голямата награда "София – Град на киното". А кои ще са филмите, които ще се състезават в Тийн-конкурса, вижте тук.

Още: Световноизвестната полска режисьорка Малгожата Шумовска представя на София Филм Фест най-новия си филм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Фестивал на китайското кино ще се проведе в две кина в София

Вход свободен, концерт и лятно кино в Нощта на музеите в НВИМ

Почина известен режисьор

Доналд Тръмп, #MeToo и по-мрачни сюжети: Броени дни до филмовия фестивал в Кан

В Кан нащрек за предстоящи обвинения в сексуални посегателства

"Отвлечен" на Марко Белокио вече по кината в България

Ще гледаме нов филм "Властелинът на пръстените" през 2026 г.

Приеха Мария Бакалова и Бойко Кръстанов в Европейската филмова академия

Кейт Бланшет с почетна награда от престижен филмов фестивал

Киану Рийвс и Сандра Бълок са готови да участват в "Скорост 3"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com