"Пепеляшка" – забавна и омагьосваща и през XXI век

53594
"Пепеляшка" – забавна и омагьосваща и през XXI век

Новият прочит на „Пепеляшка“ (Cinderella) дебютира в кината у нас на фаталния петък 13 март. Оставяйки настрана фаталистиката, вероятно филмът няма от какво чак толкова да се притеснява все пак. Ето малко и за него:

Лентата проследява историята на младата Елла (в ролята английската актриса Лили Джеймс) – непоправим оптимист и мечтател, който вижда винаги доброто в хората, благодарение на любящите си майка и баща. За голямо нещастие обаче майката умира. Настъпват тежки времена. Бащата се променя и влюбва повторно във вдовицата на един познат търговец (в ролята австралийската актриса Кейт Бланшет).

Новата история на "Пепеляшка"

Историята на ПЕПЕЛЯШКА проследява живота на младата Елла (Лили Джеймс), чийто баща търговец се жени повторно след смъртта на майка й. И...

Нещата започват бавно да се променят, когато (Злата) Мащеха заедно с двете си глуповати, но красиви дъщери – Дризела и Анастейжа, заживяват в къщата, в която някога всичко е било цветно и безгрижно. При едно от пътуванията бащата умира. И от този момент нататък се включваме в познатата на всички ни приказка. С малки изключения...

Специално внимание заслужава Бланшет и нейният прочит на Злата Мащеха. Австралийската, позната от филми като „Авиаторът“ (The Aviator) и трилогията „Властелинът на пръстените“ (Lord of the rings), се връща към формата си от... „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“ (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull). А именно – крайно театрална игра, която на моменти играе образа почти като рисуван герой или класически злодей от ранните филми на Джеймс Бонд. Въпреки всичко обаче, класата на Бланшет с помощта на режисурата на северноирландеца Кенет Брана не позволяват нещата да излязат извън контрол.

Добри думи заслужава и сценарият на Крис Уейтс. Той дава възможност на публиката да опознае героите (за които това е важно) и разбере тяхната мотивация. С риск да се повторя – това е особено видно в частта за Злата Мащеха. Която с по-слаб сценарий би била наистина нещо средно между клише и двуизмерен злодей, за когото на никой не му пука. Отделно през по-голямата част от филма тонът на историята е еднакъв, а когато някой на екрана се смее, публиката се смее с него, а не на него или нея. Най-малкото, защото актьорите са „наясно с вица“ и го показват всячески с играта и присъствието си.

Малко и за останалите актьори и герои. Лили Джеймс е достатъчно убедителна и невинна за така написания сценарий и образа на Елла, която в един момент се превръща в Пепеляшка. Ако се чудите какво е общото между двете: Ella – CinderElla на английски език. Добри думи заслужава и Принца (в ролята Ричард Маден), с когото главната героиня в началото няма никаква химия, но това се променя, Краля (в ролята британският ветеран Дерек Джакоби) и двете доведени сестри – Дризела (в ролята София Макшера) и Анастейжа (Холидей Грейнджър). Последните две играят през по-голямата част ролята на злодеите, които публиката трябва да мрази. Защо? Защото се отнасят отвратително с главната героиня, нахални и глупави са, а и майка им ги бута непрекъснато напред.

Игралната версия на ПЕПЕЛЯШКА направи своя дебют в Берлин и Москва

Актьорите и режисьорът Кенет Брана минаха по червения килим на един от най-престижните кино фестивали в Европа и в руската столица Веч...

Единственият ми проблем с филма? Играе прекалено на сигурно. Вероятно защото - все пак говорим за Disney Studios. Последните не искат да разочароват таргет аудиторията си. Което в един момент започва да мирише на изпуснати възможности. Особено по отношение на образа на Злата Мащеха.

В заключение – ако във Вас все още живее един малък принц или прицеса, отидете и дайте шанс на „Пепеляшка“. Историята в този й прочит излгежда и звучи добре. Ако пък просто искате да изгубите два часа с добър филм, дайте му шанс. Най-вероятно няма да съжалявате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com